Presidentti Sauli Niinistö uskoo, että sotilasliitto Naton jäsenhakijoiltaan edellyttämä tieto kansan tuesta on olemassa Suomessa.
– Nato tarvitsee tiedon kansan tuesta. Se meillä on jo, uskon niin, presidentti Sauli Niinistö arvioi ruotsinkielisen Svenska Ylen haastattelussa keskiviikkona.
Niinistö arvioi siis, että jo nykyiset mielipidemittaukset osoittavat, että suomalaisten enemmistö tukee Suomen mahdollista jäsenyyttä sotilasliitto Natossa.
– En ole havainnut, että joku sanoisi, että tehdyt kyselyt Nato-jäsenyydestä eivät kertoisi, kuinka asia on, Niinistö sanoi ruotsinkielisessä haastattelussa.
– Jos tämä näkemys hyväksytään, silloin hyväksytään, että: kyllä, enemmistö ajattelee näin.
Haastattelussa presidentti pitää päätöksenteon hyväksyttävyyden kannalta tärkeänä, että myös eri mieltä oleva vähemmistö voi myöntää, että enemmistö suomalaisista on jollakin kannalla.
Kaksi viikkoa sitten julkaistussa Ylen kyselyssä Nato-jäsenyyttä kannatti 62 prosenttia vastanneista. Keskiviikkona Helsingin Sanomat julkisti kyselyn, jonka mukaan Suomen Nato-jäsenyyttä tukee 61 prosenttia vastaajista.
- Lue alkuperäinen Svenska Ylen juttu täältä: President Niinistö till Svenska Yle: Det behövs ingen folkomröstning eller officiell opinionsmätning om Nato
Niinistö: Tilanne on erilainen kuin EU-jäsenyydestä päätettäessä
Presidentti kertoo ajatelleensa viime vuoden loppuun saakka toisin kansanäänestyksestä. Hän oli pohtinut mahdollisuutta, että eduskunnassa saatettaisiin tarvita edustajien kahden kolmasosan enemmistö mahdolliseen päätökseen Suomen Nato-jäsenyydestä.
– Onnistuisiko se ilman kansanäänestyksen hyväksyvää tulosta, Niinistö pohti aiemmin.
– Nyt vaikuttaisi olevan erilainen tilanne, jos puolueet selkeästi ilmoittavat, että kahden kolmasosan enemmistö eduskunnasta löytyy.
Niinistön mukaan tilanne näyttäisi olevan nyt erilainen kuin silloin, kun eduskunta päätti neuvoa-antavan kansanäänestyksen jälkeen Euroopan unionin jäsenyydestä vuonna 1994. Tuolloin 56,9 prosenttia äänestäjistä kannatti Suomen liittymistä unioniin.
Presidentti olettaa, että kansanäänestys auttoi merkittävästi siinä, että Suomesta tuli EU:n jäsen.
– Muuten jäsenyys olisi ollut suuri kysymysmerkki, Niinistö arvelee.
Niinistö ei usko Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen, jos Suomi hakisi Natoon
Presidentti Sauli Niinistö ei usko Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen sen seurauksena, että Suomi hakisi Naton jäsenyyttä.
Mahdollisina seurauksia Niinistö kuitenkin luettelee hybridivaikuttamisen, tietoverkkohyökkäykset ja ilmatilan loukkaukset.
Sauli Niinistö kertoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole uhkaillut hyökkäyksellä heidän käymissään keskusteluissa.
– Ei koskaan.
Presidentti kuitenkin muistelee Putinin vierailua Naantalin Kultarannassa vuonna 2016. Silloin Putinilta kysyttiin Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.
Niinistö kuvailee Putinin vastanneen, että nyt Venäjä näkee ystävän, kun se katsoo rajan ylitse. Jos Suomi liittyisi Natoon, Venäjä näkisi rajan takana vihollisen.
Sauli Niinistö valotti keskustelujaan Putinin kanssa ja kertoi, että Putin on kokenut Venäjän väärinkohdelluksi ja petetyksi.
Ukrainan sota: "Sairaaloiden pommittaminen hirvittävää"
Presidentti pitää Ukrainan kaupunkien ja sairaaloiden pommittamista hirvittävänä Venäjän hyökkäyksessä.
– Kuvat tuhotuista kaupungeista ja sairaaloista kertovat julmuudesta, jota ei voinut edes aavistaa, Sauli Niinistö kertoo tuntemuksistaan Venäjän hyökkäyksestä.
Niinistö haluaa ensin nähdä Venäjän vetävän joukkojaan esimerkiksi Kiovasta ennen kuin uskoo Venäjän puheita siitä.
– Toivottavasti maat ovat rauhanneuvottelujen alussa, mutta en ole siitä ihan vielä varma.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on väläyttänyt mahdollisuutta Ukrainan aseman määrittelemisestä neutraaliksi, puolueettomaksi.
Niinistö muistuttaa, että Ukrainan aseman määrittelyn lisäksi on paljon isoja kysymyksiä: Krimin asema, Donetskin ja Luhanskin alueiden kohtalo ja maayhteys Krimille.
Presidentti ja pääministeri ovat keskustelleet Naton pääsihteerin kanssa
Presidentti Sauli Niinistö keskusteli puhelimitse maanantaina sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa Suomen ja Naton suhteen kehityksestä sekä uusien jäsenmaiden hyväksymismenettelystä.
Niinistö kirjoitti tiistaina Facebookissa, että eduskunnalle annettavan turvallisuusselonteon ohella "perataan kaikki mahdollisuudet ja näkymät. Tässä tarkoituksessa eilisessä keskustelussa pääsihteeri Stoltenbergin kanssa käytiin perusteellisesti läpi Naton periaatteet ja menettelyt uusia jäseniä hyväksyttäessä."
Pääministeri Sanna Marin (sd.) keskusteli Stoltenbergin kanssa videoyhteyden välityksellä tiistaina.
Voit keskustella Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden harkinnasta tämän jutun keskustelualueella torstaihin 31.3.2022 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta.
Katso lisää:
Svenska Ylen juttu:President Niinistö till Svenska Yle: Det behövs ingen folkomröstning eller officiell opinionsmätning om Nato
Niinistö keskusteli Naton Stoltenbergin kanssa uusien jäsenten hyväksymismenettelystä
Nato-kansanäänestyksen korvikkeeksi ei tarvita "supergallupia", sanovat tutkijat