Hyppää sisältöön

Terassien ja saunojen rakentamisessa suosituista puutavaralajeista tulossa pulaa – Venäjän hyökkäys tuntuu puutavaraliikkeissä

Niukkuutta tai jopa pulaa odotetaan tulevan osasta terassien ja saunojen rakentamisessa suosituista puutavaralajeista, kuten Siperian lehtikuusesta, haavasta ja lepästä. Kotimaisia tuotteita on kuitenkin tarjolla, eikä viime vuonna koetun kaltainen sahatavaran raju kallistuminen ole nyt todennäköistä.

Lautoja k-raudan myyntihyllyssä.
Suositumpien sahatavaralajien osalta Suomi on varsin omavarainen. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Pekka Pantsu,
Jarmo Koponen

Vajaa vuosi sitten muun muassa Yhdysvaltojen markkinoiden kysyntä nosti sahatavaran hintoja niin, että myös Suomessa moni pientalosta haaveillut saattoi ainakin lykätä rakentamistaan.

Nyt Ukrainassa valtavan inhimillisen kärsimyksen ohessa myös puuta tärveltyy sotatoimissa. Venäjän ja Valko-Venäjän puun vienti on pysäytetty ostoboikoteilla, pakotteilla ja niiden takia määrätyillä vastatoimilla.

Vaikka Venäjän hyökkäyksen alkamisesta on kulunut vasta runsas kuukausi, odotetaan jo esimerkiksi saunojen rakentamisessa ja remontoimisessa käytettyjen pintamateriaalien valikoiman kaventuvan.

Runkopuun hintalappu myyntihyllyssä.
Kantavissa rakenteissa käytettävän sahatavaran tulee olla lujuusluokiteltua. Etenkin pitkiä runkolankkuja on tuotu Suomeen myös Venäjältä. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

– Jos haluat tietystä materiaalista sen saunan, niin siinä voi olla ongelmia. Tervaleppää ja haapapuuta tulee nimenomaan sieltä Ukrainan alueelta ja Valko-Venäjältä, tai siis on tullut, sanoo K-rauta Vantaanportin kauppias Jyri Metsälä.

Mahdollista myös on, että terassien rakentamisessa suosittu Siperian lehtikuusi loppuu liikkeistä. Ja muut, esimerkiksi pituusvaatimusten takia Venäjältä tuodut laadut saattavat käydä vähiin.

Kuvassa Suomen Puutavara- ja rakennustarvikekauppiaiden yhdistyksen puheenjohtaja  Tapio Outinen, taustallaan sahatavaraa.
Suomen Puutavara- ja rakennustarvikekauppiaiden yhdistyksen puheenjohtaja Tapio Outinen uskoo sahatavaran hinnankorotusten jäävän viimekesäisiä maltillisemmiksi. Kuva: Puutoimi Oy

– Pitkät lankut, niin sanotut runkolankut, rakennussahatavarat, saunaverhoustuotteet, leppä, haapa, lehtikuusi terassirakentamiseen, luettelee Suomen Puutavara- ja rakennustarvikekauppiaiden yhdistyksen puheenjohtaja, Puutoimi Oy:n kauppias Tapio Outinen.

Sahatun laudan hinta rautakaupan hyllyssä.
Vajaakanttinen ponttilauta voi sopia vaikka huopakaton pohjaksi. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Rakentajien kannalta myönteistä on se, että kotimaista saha- ja höylätavaraa on pääosin tarjolla, ja myös hintojen mahdollinen nousu jäänee viimekesäistä hypähdystä maltillisemmaksi.

– Epäilen, että se jää alemmaksi. Toivottavasti näin tapahtuu, mutta epävarmuustekijöitä on, Outinen arvioi.

Varsinkin isommissa hankkeissa pientenkin metrihintojen korotusten vaikutus voi kuitenkin olla merkittävä. Vantaalla rautakaupan noutopihalla asioinutta helsinkiläistä Tommi Hellbergiä hinnat eivät silti huolestuttaneet.

Rullamitta ja lautojen päädyt hyllyssä.
Sahatavaraa myydään useimmiten metrihinnoin. Esimerkiksi panelointeihin lautaa tarvitaan helposti satoja metrejä. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

– Ei se haittaa, ei ainakaan minua. Tietysti jotakuta voi haitata mutta ei minua, sanoo ostoksiaan pakettiautoonsa lastannut Hellberg.

6.4.2022 klo 15.25 Juttuun lisätty pylväsdiagrammi.

Suosittelemme sinulle