Hyppää sisältöön

Ministeriö haluaa selvityksen Olympiakomitealta

Opetus- ja kulttuuriministeriö haluaa Olympiakomitealta selvityksen, miten epäasialliseen käyttäytymiseen on puututtu. Ministeriö ei ota kantaa Mika Lehtimäen tapaukseen.

Jan Vapaavuori.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
STT Urheilu,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Opetus- ja kulttuuriministeriö aikoo pyytää Olympiakomitealta selvityksen, miten epäasialliseen käyttäytymiseen on komiteassa puututtu ja miten sellaiseen jatkossa puututaan. Selvityspyyntö koskee myös hyvän ja läpinäkyvän hallinnon periaatteita.

OKM:n nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja Esko Ranto kertoo, että selvitys on tehtävä 13. huhtikuuta mennessä.

– Meillä on jo sovittuna tapaaminen Olympiakomitean kanssa pääsiäisen jälkeisellä viikolla, jolloin käymme tätä asiaa heidän kanssaan läpi, Ranto sanoo.

Ranto kertoo, että selvityspyynnön toimeksianto on tullut osastopäällikkönä häneltä itseltään.

– Olen kansliapäällikön kanssa tästä keskustellut. Tämä on puhtaasti virkamiesvalmistelu. Meidän tehtävä on valvoa valtionavustuksia saavia tahoja. Tämä liittyy normaaliin virkamiestoimintaan. Satu Heikkisen esittelystä päätän lähettää tämän selvityspyynnön ihan kohta, Ranto sanoo.

Ministeriössä ei oteta kantaa Mika Lehtimäen tapaukseen. Lehtimäki erosi maanantaina Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan tehtävästä. Yle Urheilu uutisoi viime viikolla Lehtimäen syksyllä saamasta varoituksesta.

Lehtimäki sai varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä. Mika Lehtimäki kertoi maanantaina varoituksen syyksi yölliset viestit, joita hän kuvasi "liian kaverillisiksi".

Yle Urheilu kertoi eilen, että Lehtimäen epäasialliseen käytökseen liittyi myös fyysistä kajoamista.

Suomen Olympiakomitean hallitus kokoontuu tänään ylimääräiseen kokoukseen. Asiasta järjestetään tiedotustilaisuus huomenna klo 11. Yle näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä.

Paikalla tiedotustilaisuudessa on Olympiakomitean tiedotteen mukaan puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

Mitä nyt Olympiakomitea? Kuuntele Ylen Uutispodcast:

Olympiakomitea ja urheilujohtamisen ruma kuva – “Tätä pesää ei ole puhdistettu”

Lue myös:

Yle Urheilun tiedot: Mika Lehtimäen epäasialliseen käytökseen liittyi myös fyysistä kajoamista – varoituksen salaaminen ei ollut kohteena olleiden naisten toive

Elisabeth Rehn ja muut urheilussa vaikuttaneet naiset ottavat kantaa valtapelin pimeään puoleen: "Hyvä veli -kerhoille on saatava loppu"

Mika Lehtimäki eroaa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan pestistä

Neljä henkilöä päätti Mika Lehtimäen jatkopestistä – Olympiakomitean hallitukselle ei kerrottu Lehtimäen saamasta varoituksesta: "Olisi ollut hyvä tietää"

Suosittelemme