Hyppää sisältöön

10 poliisin tehtävät menivät uusiksi Imatralla – tutkinta halutaan pitää samoissa käsissä: "Pikkutunneilla kirjatut ilmoitukset eivät ole aina täydellisiä"

Uuden poliisiryhmän kymmenen poliisia tekevät sekä rikostutkintaa että kenttäpartiovuoroja. Samanlaista toimintamallia ei ole vielä käytössä muissa Imatran kokoisissa tai sitä suuremmissa kaupungeissa.

Kaakkois-Suomen poliisi perusti Imatralle uudenlaisen poliisiryhmän
Kaakkois-Suomen poliisi perusti Imatralle uudenlaisen poliisiryhmän
Juulia Tillaeus

Vanhempi rikoskonstaapeli Lea Nieminen ja ylikonstaapeli Raimo Väisänen pujahtavat ulos Imatran poliisiaseman takaovesta, hyppäävät poliisiauton kyytiin ja suuntaavat kaupungin kaduille.

Vielä muutama kuukausi sitten maijalla ajo ei kuulunut kummankaan poliisin työpäiviin.

Kaakkois-Suomen poliisi perusti vuodenvaihteessa Imatralle uudenlaisen poliisiryhmän, joiden työnkuvaan sisältyy sekä rikostutkintaa että kenttäpartiovuoroja. Uuteen monialaisen toiminnan poliisiryhmään kuuluu kymmenen poliisia, jotka tekivät aiemmin ainoastaan rikostutkintaa.

Pelkkää toimistotyötä aikaisemmin tehneet poliisit pääsevät nyt viikonloppuisin myös ihmisten ilmoille kenttäpartiossa. Tavoitteena on esimerkiksi sujuvoittaa rikosten käsittelyä. Ajatuksena on, että kenttävuorossa rikospaikalla käyvä partio voi hoitaa esitutkinnan loppuun asti.

– Ei tarvitse perehtyä juttuun papereiden perusteella eikä tulkita toisten kirjauksia. Esimerkiksi yön pikkutunneilla kirjoitetut rikosilmoitukset eivät ole aina ihan täydellisiä. Jos itsellä on jo muistijälki asiasta, sitä on helpompi lähteä viemään eteenpäin, uutta poliisiryhmää johtava rikoskomisario Matti Raivikko kertoo.

Kaakkois-Suomen poliisin rikoskomisario Matti Raivikko.
Rikoskomisario Matti Raivikko johtaa Imatran uutta poliisiryhmää. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Monipuolinen osaaminen on tärkeää

Imatran ja sen lähikuntien alueella tehtyjen törkeiden rikosten tutkinta siirrettiin viime kesänä Lappeenrantaan. Sitä ennen Imatralla tutkittiin kaikki poliisiaseman alueen rikostapaukset näpistyksistä henkirikoksiin.

Nyt Imatran poliisin rikostutkijat tekevät tutkintatyötä noin 70 prosenttia työajasta, ja ne koskevat alueen pieniä ja yksinkertaisia rikoksia.

Vuoden mittaisen kokeilun tarkoituksena on lisätä ja ylläpitää poliisien monipuolista ammattitaitoa, ja ottaa resurssit tehokkaaseen käyttöön.

– Isommilla paikkakunnilla löytyy enemmän väkeä ja poliisit voivat erikoistua enemmän tiettyihin tehtäviin. Meille tärkeää on, että henkilöstömme pystyy suorittamaan kaikenlaisia tehtäviä ja heitä on helppo liikutella tehtävästä toiseen, johtava rikoskomisario Matti Raivikko sanoo.

Uusi poliisiryhmä osallistuu myös erilaisiin paikallisiin ja valtakunnallisiin teemavalvontoihin, kuten ylinopeusvalvontaan.

– Koskaan ei oikein tiedä, mitä päivä tuo tullessaan, kun aamulla tulee töihin. Tämä on mielenkiintoinen kokeilu, joka voi onnistuessaan tuoda paljon hyvää alueelle, vanhempi rikoskonstaapeli Lea Nieminen sanoo.

Kaakkois-Suomen poliisin vanhempi rikoskonstaapeli Lea Nieminen ja ylikonstaapeli Raimo Väisänen.
Vanhempi rikoskonstaapeli Lea Nieminen ja ylikonstaapeli Raimo Väisänen aloittivat vuodenvaihteessa Imatran uuden poliisiryhmän jäseninä. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Poikkeuksellinen malli

Juuri Imatran uuden poliisiryhmän kaltaista ryhmää ei ole muualla Suomessa. Vastaavia poliisiryhmiä on esimerkiksi Itä-Suomen poliisissa, mutta ne toimivat rikoskomisario Matti Raivikon mukaan pienemmillä paikkakunnilla ja pienempien poliisiasemien alueella.

– Meillä on pyritty huomioimaan paikalliset olosuhteet ja toimintaympäristö. Meillä on kuitenkin aika iso toiminta-alue. Imatran poliisiaseman alueella on 35 000 ihmistä ja useampi kunta, Raivikko sanoo.

Poliisin logo poliisiauton kyljessä.
Vuoden mittaisen kokeilun tarkoituksena on muun muassa lisätä ja ylläpitää poliisien monipuolista ammattitaitoa. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Pienillä paikkakunnilla eri puolilla Suomea on viime vuosina lakkautettu poliisin toimintoja. Rikoskomisario Matti Raivikko uskoo, että Imatran uuden poliisiryhmän kaltaiset ratkaisut edesauttavat poliisin säilymistä pienillä paikkakunnilla.

– Kun saadaan hyviä, toimivia malleja ja resurssit hyötykäyttöön, pienemmilläkin resursseilla pystytään vastaamaan alueen poliisitarpeisiin. Ilman muuta itse näen, että se tukee myös sitä, että toiminnot säilyvät, Raivikko sanoo.

Parempaa palvelua

Johtavan rikoskomisarion Matti Raivikon mukaan myös kansalaiset saavat uuden toimintamallin myötä parempaa palvelua.

– Mielestäni on tärkeää, että ihmiset voivat kohdata saman poliisin sekä hälytystehtävällä että myöhemmin kuulusteluissa, Raivikko sanoo.

Poliisiauto Imatran poliisiaseman pihalla.
Imatran uuden poliisiryhmän poliisit tekevät kenttäpartiovuoroja viikonloppuisin. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Poliisiryhmää johtavan Raivikon mukaan kaikkia ryhmän toimintaan liittyviä asioita ei ole osattu miettiä etukäteen, ja toimintaa kehitetään jatkuvasti. Ryhmän toiminnasta on kuitenkin saatu positiivisia kokemuksia.

Raivikko toivookin, että toimintamalli saisi jatkoa myös vuoden kokeilujakson jälkeen.

– Itse kyllä peukutan tämän puolesta.

Suosittelemme sinulle