Oletko menossa leikkaukseen? Aikasi saattaa nyt peruuntua ja siirtyä eteenpäin. Perjantaina alkava hoitajalakko lopettaa kaiken kiireettömän hoidon ainakin kolmessa lakkoon kuuluvassa sairaanhoitopiirissä. Lakko koskee kuutta sairaanhoitopiiriä.
Lakon alkaminen varmistui, kun palkansaajajärjestöt keskiviikkona hylkäsivät valtakunnansovittelijan sovintoesityksen kunta-alan työriitaan. Hoitajien lakon piirissä on aluksi 25 000 Tehyn ja Superin jäsentä.
Päivystystoiminnan lisäksi vain suojelutyönalaiset hoidot kuten dialyysi, syöpähoidot ja synnytykset hoidetaan varmasti. Lakon vaikutusten arviointi ja ulkopuolelle jäävän työn tarkka määrittely on kuitenkin vielä kesken.
Ainakin Turussa myös päivystystoiminnan laajuus on vielä epävarmaa.
– Tällä hetkellä työntekijäjärjestöjen kanta on vielä hyvin tiukka. Nyt ehdotettujen rajausten kanssa emme pysty järjestämään edes kaikkea päivystystyötä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Petri Virolainen sanoo.
Hoitajajärjestöt ja työnantajat neuvottelevat edelleen suojelutyöstä eli siitä, mitkä välttämättömät hoidot jatkuvat ja kuinka paljon työvoimaa niihin tarvitaan eri yksiköissä.
– Sellaista hoitoa, jonka viivästyminen aiheuttaisi vaikkapa kuoleman vaaran, niin sitä tietysti jatketaan, ja siitäkin on yhteisymmärrys, ettei tämä nyt syöpähoitoja voi keskeyttää, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs johtaja Juha Korpelainen kertoo.
Lakon aikana suojelutyön määrää säädetään yksiköissä tilanteen mukaan. HUSin hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander kertoo, että suojelutyötä annetaan kolme vuorokautta kerrallaan. Neuvotteluja käydään jatkuvasti.
Perjantaina alkava lakko koskee toistaiseksi erikoissairaanhoitoa, ei siis vielä esimerkiksi kuntien terveyskeskuksia.
Hoitojonot kasvavat
Kiireettömiksi luokitellaan kaikki muut leikkaukset paitsi hengen ylläpitämiseksi välttämättömät operaatiot.
– Hoitojonot pitenevät välittömästi. HUS-alueella suljetaan 60 prosenttia leikkaussaleista, Veli-Matti Ulander kertoo.
Kaikki ajanvarauksella toimiva leikkaustoiminta ajetaan alas. Poliklinikoilla lykätään kaikkea hoitoa, mitä suinkin voidaan.
Myös näytteenottopisteitä ja RTG-tutkimuspisteitä suljetaan, joten ruuhkautuminen on Ulanderin mielestä väistämätöntä.
Oulun yliopistollisessa sairaalassa on purettu koronan hoidon aiheuttamaa hoitojonoa alkuvuoden aikana useilla sadoilla potilailla.
– Jonoa on pystytty purkamaan koronasta huolimatta. Nyt kun lakko alkaa, kiireetön hoito siirtyy tuonnemmaksi. Puhutaan sadoista potilaista, jotka liittyvät hoitojonoon, Juha Korpelainen arvioi.
Lakkoon on jo valmistauduttu
Hoitoaikojen peruminen aloitetaan HUS-alueella huomenna torstaina. Ensimmäisinä perutaan perjantain ja ensi maanantain kiireettömät ajat.
Turussa potilaisiin on otettu yhteyttä jo tiistaista alkaen.
Myös Oulussa käynnistellään toimintojen alasajoa ja esimerkiksi vuodeosastojen paikkoja suljetaan.
– Leikkaussaleja ja heräämöpaikkoja suljetaan siltä osin, kun ne eivät kuulu kiireelliseen hoitoon, Juha Korpelainen kertoo käytännön järjestelyistä.
Korpelaisen mukaan lakkoon on valmistauduttu jo jonkin aikaa: suunnitelmia ja varasuunnitelmia on tehty erilaisten mahdollisuuksien varalle.
– Tietysti kaikki suuret sairaalat järjestävät puhelinpalveluja ja sähköisiä palveluja uudella tavalla. Kanavia on kehitetty jo vähän pidemmän aikaa niin, että kommunikaatio potilaisiin päin toimisi mahdollisimman hyvin. Kaikkia potilaita informoidaan, Korpelainen vakuuttaa.
Ovatko potilaat turvassa?
Korpelainen vakuuttaa myös, että potilaiden turvallisuudesta huolehditaan.
– Keskitymme siihen, että päivystys ja kiireellinen toiminta hoidetaan mahdollisimman hyvin. Samaten ensihoito jäänee lakon ulkopuolelle pääosin, ja hätäkeskukset toimivat. Korostan, että neuvottelut ovat vielä kesken.
– Siinä mielessä potilasturvallisuus huolettaa, että jääkö esimerkiksi alkavia syöpätapauksia tutkimusten ulkopuolelle, hän pohtii.
Voit keskustella aiheesta torstaihin 31.3. klo 23:een asti.