Hyppää sisältöön

Ukraina julkaisi 620 henkilön listan väitetyistä Venäjän turvallisuuspalvelun työntekijöistä – asiantuntija: vuoto voi olla Suomelle eduksi

Nimien vuotaminen saattaa kertoa siitä, että Venäjän tiedustelussa on isoja heikkouksia, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

FSB:n päämaja.
Kaikkien listalla olevien henkilöiden osoitteeksi oli merkitty joko turvallisuuspalvelu FSB:n päämaja tai sen kanssa samalla kadulla oleva rakennus Moskovassa. Kuva: AFP
Laura Kangas,
Antti Palomaa

Ukrainan sotilastiedustelupalvelu julkaisi maanantaina listan (siirryt toiseen palveluun), jonka se väittää sisältävän tietoja sadoista Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n työntekijöistä.

Sotilastiedustelupalvelun mukaan listalla olevat henkilöt toimivat Euroopan alueella.

Ylen tietojen mukaan lista on vakavasti otettava.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioi, että jos listan tiedot pitävät kutinsa, paljastus on Venäjälle vakava takaisku ja voi heikentää sen tiedustelua entisestään.

Listassa passi- ja puhelinnumeroita

Ukrainan sotilastiedustelupalvelun nettisivuilla julkaistussa listassa on 620 nimeä.

– FSB:n työntekijät, jotka osallistuvat hyökkääjämaan rikolliseen toimintaan Euroopan alueella, listan otsikossa lukee.

Listassa on nimien lisäksi muun muassa syntymäpäiviä ja -paikkakuntia sekä passi- ja puhelinnumeroita. Joidenkin nimien kohdalla on mainittu auton rekisterinumero ja automalli.

Kaikki listalla olevat henkilöt on rekisteröity turvallisuuspalvelu FSB:n päämajaan tai sen kanssa samalla kadulla sijaitsevaan osoitteeseen Moskovassa.

Listasta ei käy ilmi, missä päin Eurooppaa kukin henkilö mahdollisesti työskentelee tai mitä tekee.

Vuoto voi heikentää FSB:tä

Jos vuoto osoittautuu paikkansapitäväksi, se on iso isku Venäjälle, Jussi Lassila arvioi.

– Tämä on paineen luomista Venäjän ja maan tiedustelupalvelun suuntaan.

Lassilan mukaan vuoto voi heikentää FSB:n toimintaa hyvinkin oleellisesti. Tiedusteluun tarvitaan koulutettua henkilöstöä, jota ei ole jonossa loputtomiin.

– Jos tiedetään, millaisin valehenkilöllisyyksin nämä ihmiset liikkuvat, niin heidät pitää siirtää toisiin tehtäviin, mikä taas lamauttaa tiedustelupalvelun toimintaa.

Venäjän tiedustelu on jaettu kolmeen tiedustelupalveluun, joista FSB tekee kotimaan tiedustelua. Myös FSB:llä on kuitenkin todennäköisesti työntekijöitä ulkomailla, ja Lassilan mukaan on mahdollista, että listalla olevia ihmisiä toimii Euroopassa ja myös Suomessa.

Jos listan henkilöitä on Suomessa, Lassilan mukaan Suomi voi hyötyä siitä, että tiedot on julkaistu. Suomi voi esimerkiksi saada uutta tietoa Venäjän tiedustelutavoista. Paljastuneilla FSB:n työntekijöillä voi olla edessä kotimatka.

– Mitä tapahtuu, kun Supo saa kiinni henkilön, joka toimii jollain peitehenkilöllisyydellä? Hän saa kenkää ja lähtee Suomesta pois, Lassila sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kuvattiin Tikkurilan aseman lähistöllä 4. maaliskuuta.
Jos vuoto osoittautuu todeksi, se heikentää merkittävästi FSB:tä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila. Kuva: Silja Viitala / Yle

Venäjällä ennenkin vuotoja

Vuoto saattaa kertoa osaltaan myös siitä, että Venäjän tiedustelussa on merkittäviä heikkouksia, Lassila sanoo.

Venäjän tiedustelupalvelun henkilöstöä on vuotanut julkisuuteen monta kertaa aiemminkin, esimerkiksi tutkivan journalismin sivuston Bellingcatin kautta.

– On tullut huomattavan paljon esimerkkejä siitä, että Venäjän tiedustelun toimintakyky ja operaatiovarmuus ovat aika heikoissa kantimissa. Onhan siellä ollut aivan amatöörimäisiä juttuja, Lassila sanoo.

Lassila viittaa esimerkiksi entisen venäläisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin myrkytystapaukseen, jossa Bellingcat paljasti myrkytyksestä epäillyillä olleen kytköksiä Venäjän sotilastiedustelupalveluun GRU:hun.

Skripalit joutuivat viikoiksi sairaalaan, kun he altistuivat hermomyrkylle Britannian Salisburyssa vuonna 2018.

Lassilan mukaan Venäjän tiedustelu on kaavamaista ja siltä puuttuu ketteryyttä. Kun sen toimintatavat tiedetään, myös vuotojen riski kasvaa.

– Tämä antaa aika paljonkin pohdittavaa siitä, mikä on Venäjän hallinnollisen rautanyrkin toimintakyky. Se ei ehkä ole niin pelottava ja mahtava kuin annetaan ymmärtää.

Venäläisiä diplomaatteja karkotetaan

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut monet Euroopan maat puuttumaan Venäjän tiedustelutoimintaan aiempaa näkyvämmin. Viime päivinä useat maat ovat karkottaneet venäläisdiplomaatteja epäiltynä vakoilusta.

Tiistaina kerrottiin, että Belgia, Alankomaat, Irlanti ja Tšekki karkottavat yhteensä kymmeniä venäläisiä. Aiemmin karkotuksista ovat ilmoittaneet muun muassa Puola ja Baltian maat.

Venäjä on kertonut vastaavansa samalla mitalla ja karkotti jo virolaisia, latvialaisia ja liettualaisia diplomaatteja.

Suomi ei ole kertonut karkottaneensa venäläisdiplomaatteja. Suomen ulkoministeriö ei keskiviikkona kommentoinut asiaa Ylelle.

Suomi karkotti yhden venäläisdiplomaatin vuonna 2018 Salisburyn hermomyrkkyiskun takia. Tuolloin valtioneuvoston kanslia kertoi asiasta julkisesti.

Suomen lisäksi monet muut maat karkottivat venäläisdiplomaatteja iskun takia.

Venäjä on kiistänyt osallisuutensa myrkkyiskuun.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoi tiistaina, että Suomessa toimii useita kymmeniä vieraiden maiden vakoojia. Pelttari ei kertonut, kuinka suuri osa heistä on venäläisiä.

Supo pyrkii estämään uusien vakoojien värväämistä.

Lue myös:

Uusimmat tiedot Venäjän hyökkäyksestä Ukrainassa

Satelliittikuvat paljastavat Mariupolin valtavat tuhot – katso kuvat ennen ja jälkeen pommitusten

Laitetaanko Kiinallekin kohta pakotteita? Tutkijan mukaan Kiina ei aio kääntää selkäänsä Venäjälle, ja pian se saattaa maksaa siitä

Suomalaistutkija rauhanneuvottelujen edistymisestä: "Ihan hyvä työkokouksen tulos"

Suosittelemme sinulle