Hyppää sisältöön

Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori: Tiedossa toinenkin häirintätapaus

Olympiakomitea tilaa ulkopuolisen selvityksen Mika Lehtimäen tapauksen hoidosta. Hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori myöntää virheet. Hän pyysi tiedotustilaisuudessa asianosaisilta anteeksi.

Jan Vapaavuori katsoo vakavana alaviistoon.
Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori tiedotustilaisuudessa Urheilumuseolla torstaina. Kuva: Lehtikuva
Ossi Saarinen,
Micke Suopuro
Avaa Yle-sovelluksessa

Olympiakomitean hallitus kokoontui keskiviikkona kokoukseen Mika Lehtimäen tapauksen johdosta. Puheenjohtaja Jan Vapaavuori kommentoi kokouksen sisältöä torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vapaavuorelta kysyttiin, onko hänen tiedossaan muita häirintätapauksia Mika Lehtimäen tapauksen lisäksi.

– Minulla on tiedossani yksi tapaus laajasti ottaen tässä ympäristössä. Jokainen tapaus tutkitaan perusteellisesti, Vapaavuori vastasi.

Vapaavuoren mukaan tapaus on tullut hänen tietoonsa ennen kuin Lehtimäen tapaus tuli julkisuuteen ja sen käsittely on käynnissä.

Vapaavuori myönsi, että Lehtimäen tapauksen käsittelyssä on tehty virheitä. Hän sanoi haluavansa pyytää anteeksi epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutuneilta naisilta.

– Minä olen tehnyt virheitä. Isompia ja pienempiä. Haluan pyytää niitä kaikilta anteeksi. Ennen kaikkea pyydän anteeksi naisilta, joita asia eniten koskee, mutta myös olympiaperheeltä ja työyhteisöltä, jotka ovat kokeneet asian harmillisena, Vapaavuori kertoi.

Olympiakomitea ja puheenjohtaja Vapaavuori ovat aiemmin viestineet, että Olympiakomitean hallitukselle ja julkisuuteen ei kerrottu varoituksesta, koska asianosaiset henkilöt ovat näin sopineet. Yle Urheilun tietojen mukaan mukaan tällaista pyyntöä ei ole esitetty eikä asiasta ole tehty salassapitosopimusta.

Tiedotustilaisuudessa Vapaavuori kertoi, että hallitusta on nyt informoitu varoitukseen johtaneen tapauksen yksityiskohdista.

Yle Urheilu uutisoi viime viikolla, että Lehtimäki sai syksyllä varoituksen epäasiallisesta käyttäytymisestä naisia kohtaan.

Yle Urheilun saamien tietojen mukaan Lehtimäen epäasiallisesta käytöksestä tehdyssä selvityksessä on noussut esiin myös fyysistä kajoamista.

Lehtimäki kommentoi asiaa keskiviikkona tiedotteessa, jonka on lähettänyt asianajaja Hannu Kalkas. Lehtimäki kiisti tiedotteessa fyysiset kontaktit.

Vapaavuori: Päätös Lehtimäen jatkosta oli virhe

Lehtimäki kertoi maanantaina eroavansa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan tehtävästä. Maanantain tiedotustilaisuudessa hän esitti oman versionsa tapahtumista, jotka johtivat syksyllä saatuun varoitukseen epäasiallisesta käytöksestä.

Lehtimäki on hoitanut Suomen merkittävimpiin kuuluvaa huippu-urheiluvirkaa vuodesta 2018 alkaen. Maaliskuussa hänet valittiin jatkamaan pestissään vuoteen 2024 saakka, vaikka varoitus oli Olympiakomitean puheenjohtajiston ja toimitusjohtajan tiedossa.

Vapaavuori myöntää, että päätös Lehtimäen jatkosta oli virhe. Vapaavuori myöntää, että tapausta on käsitelty liikaa Lehtimäen ehdoilla.

– Isoin virhe tapahtui siinä vaiheessa, kun Mika Lehtimäelle myönnettiin jatkopesti, vaikka olimme tietoisia varoituksesta, Vapaavuori sanoi.

Mika Lehtimäki och Jan Vapaavuori svarar på frågor under en presskonferens.
Mika Lehtimäki ilmoitti erostaan maanantaina lehdistön edessä. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Tapauksen hoidon vuoksi tilataan ulkopuolinen selvitys

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi keskiviikkona pyytävänsä Olympiakomitealta selvityksen, miten epäasialliseen käyttäytymiseen on komiteassa puututtu ja miten sellaiseen jatkossa puututaan. Selvityspyyntö koskee myös hyvän ja läpinäkyvän hallinnon periaatteita.

Vapaavuori kertoi tiedotustilaisuudessa, että Olympiakomitea tilaa tapauksen hoidosta ulkopuolisen selvityksen. Vielä ei ole tiedossa, keneltä selvitys tilataan.

– Ensimmäinen konkreettinen johtopäätös on se, että tilaamme ulkopuolisen selvityksen tapahtumasta itsestään sekä sen hoidosta Olympiakomiteassa. Meillä ei ollut sormi oikealla tavalla työyhteisön pulssilla. Emme ymmärtäneet, että kyse on laajemmasta kulttuurillisesta ilmiöstä.

Ulkopuolinen selvitys vie aikaa. Vapaavuoren mukaan Olympiakomitea ryhtyy samalla sisäisiin toimiin.

– Vastaamme henkilöstön lähettämiin kysymyksiin ja järjestämme tilaisuuden, jossa henkilöstö voi keskustella hallituksen kanssa. Toteutamme laajan kyselyn siitä, onko henkilöstö kokenut häirintää työpaikalla, Vapaavuori sanoi.

Mitä nyt Olympiakomitea? Kuuntele Ylen Uutispodcast:

Olympiakomitea ja urheilujohtamisen ruma kuva – “Tätä pesää ei ole puhdistettu”

"En kokenut, että luottamusta olisi suoraan kyseenalaistettu"

Vapaavuorelta kysyttiin siitä, luottaako Olympiakomitean hallitus ja henkilöstö yhä häneen.

– En kokenut, että luottamusta olisi suoraan kyseenalaistettu. Henkilöstön osalta en osaa sanoa. Toivon, että luotetaan. Haluan pyytää heiltä väärää tilannearviota anteeksi. Haluan vakuuttaa, että olemme ymmärtäneet, että väli henkilöstön ja hallituksen välillä on liian etäinen. Tätä vuoropuhelua on parannettava, jotta ymmärrämme paremmin, miten henkilöstö arkensa kokee.

Huippu-urheiluyksikön johtajana toimii Leena Paavolainen siihen asti, kunnes tehtävään on haettu uusi tekijä. Vapaavuoren mukaan hakuprofiili tehtävään on tarkoitus luoda 19. huhtikuuta mennessä.

Vapaavuori sanoi myös, että kaikkia muita katkolla olevia huippu-urheiluyksikön tehtäviä on jatkettu kolmella kuukaudella syyskuun loppuun.

Juttua muokattu 31.3. klo 16.21: Täsmennetty, että Vapaavuoren mainitsema toinen häirintätapaus on tapahtunut urheiluyhteisössä.

Katso Vapaavuoren tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan alla olevalta videolta:

Lue myös:

Yle Urheilun tiedot: Mika Lehtimäen epäasialliseen käytökseen liittyi myös fyysistä kajoamista – varoituksen salaaminen ei ollut kohteena olleiden naisten toive

Mika Lehtimäki kiistää fyysiset kontaktit

Ministeriö haluaa selvityksen Olympiakomitealta

Elisabeth Rehn ja muut urheilussa vaikuttaneet naiset ottavat kantaa valtapelin pimeään puoleen: "Hyvä veli -kerhoille on saatava loppu"

Suosittelemme