Hyppää sisältöön

Katso Ylen yhteishakukoneesta, millainen kilpailu opiskelupaikoista nyt käydään – kemiläinen Sara Ylimäki haluaa oikeustieteelliseen Turkuun

Kemiläisabi pyrkii unelmiensa kouluun todistusvalinnalla. Hän jakoi kirjoitukset kolmeen osaan, jotta saisi parhaat arvosanat. Tyypillisimmin todistuksen perusteella hyväksytään 50–60 prosenttia opiskelijoista.

Sara Ylimäki päätti jo yläasteella hakea Turun oikeustieteelliseen: "Näen sen keinona parantaa maailmaa"
Pirkko Kukko-Liedes,
Katja Wallenius
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Korkeakouluihin pyrki kevään toisessa yhteishaussa noin 138 000 hakijaa. Se on lähes 20 000 hakijaa vähemmän kuin vuosi sitten. Kevään toinen yhteishakuaika korkeakouluihin päättyi keskiviikkona.

Opetushallituksen suunnittelija Topias Kähärä arvioi, että hakijamäärän lasku on paluuta pandemiaa edeltävälle tasolle. Toissa ja viime keväänä hakijamäärät kasvoivat huomattavasti.

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin oli haettavana lähes 53 000 aloituspaikkaa miltei 1 700 hakukohteessa. Aloituspaikkoja on tarjolla yli 2 000 enemmän kuin viime vuonna. Kaikista aloituspaikoista lähes 70 prosenttia on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville.

Yhteishaussa yksittäisiä hakijoita oli 137976 ja aloituspaikkoja 52831
Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Määrällisesti eniten hakijoita pyrkii terveys- ja hyvinvointialoille, kaupan, hallinnon ja oikeustieteiden aloille sekä yhteiskunnallisille aloille. Yksittäisistä koulutuksista kärjessä ovat kauppatieteiden koulutukset.

Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston kauppatieteiden koulutuksiin oli kumpaankin yli 5 300 hakijaa ja Tampereen yliopiston kauppatieteiden koulutukseen yli 4 800 hakijaa.

Kemiläinen abiturientti Sara Ylimäki pyrki yhteishaussa oikeustieteelliseen ensisijaisesti Turun yliopistoon. Ylimäki ei ole kavahtanut kovaa kilpailua alan opiskelupaikoista, vaan pitää sitä motivoivana.

– Jos pääsee sisälle, tietää, että siellä muutkin ovat kunnianhimoisia, siellä on hyvä työmoraali ja siellä tehdään töitä sen eteen mitä halutaan. Jotenkin se on mukava ajatus.

(Juttu jatkuu yhteishakukoneen jälkeen.)

Katso Ylen yhteishakukoneesta, kuinka moni tavoittelee kanssasi samaa opiskelupaikkaa:

Elokuva-alalle ja ensihoitajaksi on tunkua

Kovin kilpailu yliopistoissa käydään pääsystä Aalto-yliopiston elokuvaohjaukseen sekä elokuva- ja tv-käsikirjoitukseen. Kumpaankin koulutukseen on jaossa vain kaksi aloituspaikkaa ja ensisijaisia hakijoita toistasataa. Ensisijaisia hakijoita aloituspaikkaa kohden oli 51,5 ja 41,5.

Myös ammattikorkeakoulu Metropolian muusikkokoulutuksessa on vain kaksi aloituspaikkaa. Aloituspaikkaa kohden ensisijaisia hakijoita oli 24. Myös Tampereen AMK:n muusikkokoulutuksen paikoista käydään kovaa kisaa; aloituspaikkaa kohden on yli 18 hakijaa.

Muutoin ammattikorkeakouluissa kilpailua on ollut ensihoitajan koulutukseen, varsinkin Tampereella, Turussa ja Oulussa. Ensisijaisia hakijoita on esimerkiksi Tampereella aloituspaikkaa kohden lähes 16.

Yliopistoissa elokuvapuolen opintojen jälkeen kysytyimpiä paikkoja oli Tampereen yliopiston kauppatieteiden maisteritutkinto, jonne ensisijaisia hakijoita oli lähes 23 aloituspaikkaa kohden. Kauppatieteiden opinnot kiinnostivat myös muissa yliopistoissa.

Psykologian opiskelupaikoille on kysyntää, esimerkiksi Helsingin yliopiston kandi- ja maisteriohjelmiin on aloituspaikkaa kohden parikymmentä ensisijaista hakijaa. Myös muissa yliopistoissa psykologian opintoihin on runsaasti pyrkijöitä.

Yliopistoista ensijaisena hakukohteena suosituin oli Helsinki. Jos huomioidaan kaikki hakijat, Turku ja Tampere olivat kärjessä. Ammattikorkeakouluista eniten sekä kaikkia että ensisijaisia hakijoita oli Metropoliaan.

(Juttu jatkuu listan jälkeen.)

Eniten ensisijaisia hakijoita per aloituspaikka oli näihin hakukohteisiin: Elokuvaohjaus, taiteen kandidaatti ja maisteri, Aalto-yliopisto, Elokuva- ja tv-käsikirjoitus, taiteen kandidaatti ja maisteri, Aalto-yliopisto, Muusikko (AMK), esittäminen: laulu, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Maisterihaku, Yrityksen johtaminen, Kauppatieteiden maisteriohjelma, Kauppatieteiden maisteri, Tampereen yliopisto, Psykologian kandiohjelma, psykologian kandidaatti ja psykologian tai filosofian maisteri, Helsingin yliopisto, Maisterihaku, psykologian maisteriohjelma, psykologian maisteri, Helsingin yliopisto, Maisterihaku, Kauppatieteet (Innovaatiojohtaminen, Laskentatoimi ja rahoitus), Kuopio, kauppatieteiden maisteri, Itä-Suomen yliopisto, Muusikko (AMK), Tampereen ammattikorkeakoulu, Dokumentaarinen elokuva, taiteen kandidaatti ja maisteri, Aalto-yliopisto, Psykologian koulutus, Psykologian kandidaatti ja maisteri, Tampereen yliopisto
Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Kokeiden hajauttaminen helpotti hyvän todistuksen saamista

Todistusvalinnalla valittavien opiskelijoiden osuus vaihtelee aloittain ja hakukohteittain. Tyypillisimmin todistuksen perusteella hyväksytään 50–60 prosenttia opiskelijoista.

Suurin osa todistusvalinnan aloituspaikoista on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville.

Abiturientti Sara Ylimäki istuu Kemin lyseon lukion kiviportailla.
Sara Ylimäki on jo laatinut urasuunnitelman. – Ensin varmaan syyttäjän hommia ja jonain päivänä haluaisin olla tuomari. Ja jos isoja unelmia ajattelee, ehkä sitten jopa Euroopan unionissa tuomarina. Täytyy unelmoida isosti. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Kemiläisabiturientti Sara Ylimäki on tiennyt haluavansa oikeusalalle jo yläkoululaisesta asti ja tehnyt tunnollisesti töitä tavoitteensa eteen. Hän halusi välttää pääsykoepaineet ja satsasi todistusvalintaan. Hän jakoi kirjoitukset kolmeen osaan, jotta voisi keskittyä kunnolla kuhunkin ylioppilaskokeeseen ja varmistaa hyvät arvosanat.

– Olisin stressannut sekä pääsykokeista että kirjoituksista, ja nyt ei tarvitse stressata pääsykokeiden vuoksi. Tiedän, että jotkut kaverit eivät ollenkaan tykkää todistusvalinnasta, mutta minulle se on hyvä.

Ylimäen taktiikka näyttää toimineen, sillä ainakin aiemmat yo-kokeet ovat sujuneet niin hyvin, että arvosanoissa ei ole korotettavaa.

Jos jostain syystä opiskelupaikka Turusta, Helsingistä tai Vaasasta jäisi saamatta, Ylimäki todennäköisesti haluaisi säilyttää ensikertalaisuusedun eli pitäisi välivuoden ja korottaisi arvosanoja, jos niihin korotettavaa jää.

Tuoreiden hakijatietojen mukaan oikeustieteelliseen Turkuun oli ensisijaisia hakijoita lähes 1 100 eli 7,5 hakijaa yhtä aloituspaikkaa kohden. Turkuun on tänä vuonna aavistuksen verran vähemmän kilpailua kuin Joensuuhun. Ero Helsinkiin on selkeämpi; sinne ensijaisia hakijoita aloituspaikkaa kohden on yli 13.

Kevään ensimmäisessä korkeakoulujen yhteishaussa vuoden alussa haettiin syksyllä alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin sekä Taideyliopiston koulutuksiin. Näistä kerroimme tammikuussa julkaistussa jutussamme.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 1.4. kello 23 saakka.

Lue myös:

Etkö keksi, mihin ryhtyä isona? Tutki Ylen korkeakoulukoneesta, mille alalle on paikkoja, missä riittää töitä ja paljonko palkkaa saa

Suosittelemme