Hyppää sisältöön

Nuorten kuskien kovat ylinopeudet ovat jääneet pysyväksi ilmiöksi

Nuoret etsivät rajojaan, ja se näkyy myös liikenteessä liikkumisessa ja suhtautumisessa turvallisuuteen. Poliisi toivoo myös vanhemmilta liikennekasvatusta.

Edessä ajavan auton takavalot takana ajavasta autosta käsin kuvattuna.
Vaikka ajokortin saaminen 17-vuotiaana edellyttää poikkeuslupaa, on niitä kuitenkin myönnetty merkittävälle osalle ikäluokasta. Kuva: Juha Kivioja / Yle
Merja Siirilä

Nuorten törkeät ylinopeudet ovat lisääntyneet sen jälkeen kun uudistus helpotti ajokortin saantia. Tämä on huomattu muun muassa Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella. Poikkeuksellisen usein ylinopeuteen syyllistyy reilu kahdenkymmenen ylittäneet ja sitä nuoremmat.

Ikäpoikkeuslupia myönnetään enenevässä määrin. Vaikka ajokortin saaminen 17-vuotiaana edellyttää poikkeuslupaa, on niitä kuitenkin myönnetty merkittävälle osalle ikäluokasta.

– Nuoret ovat olleet iänkaiken se riskiryhmä. Nyt kun he saavat tehokkaampia autoja alle aikaisemmassa vaiheessa ikäpoikkeuslupienin myötä, niin rajoja haetaan nuoremmalla ikää. Parinkympin jälkeen tulee niin sanotusti järki päähän ja ei ole sellaista riskinottohalukkuutta enää, kertoo Pohjanmaan poliisilaitoksen ylikonstaapeli Jari Myllymäki.

Myös Traficomin seurantatutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 17-vuotiaat syyllistyvät keskimäärin 18-vuotiaita useammin ajokieltorikoksiin ja että 17-vuotiailla törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen on selvästi 18-vuotiaita useammin väliaikaisen ajokiellon perusteena.

Poliisi toivoo myös vanhemmilta liikennekasvatusta

Poliisi muistuttaa, että nuoret etsivät rajojaan. Tämä näkyy myös liikenteessä liikkumisessa ja suhtautumisessa turvallisuuteen.

Myllymäki toivoo, että vanhemmat myös tarjoavat lapsilleen liikennekasvatusta.

– Esimerkiksi mopoautomiitit ovat yleistyneet. Siellä liikenneturvallinen käyttäytyminen murenee ja tyhmyys tiivistyy joukossa. Jopa riskinottoa ihannoidaan ja asenteet voivat heikentyä. Tähän kannattaa myös vanhempien kiinnittää huomiota, Myllymäki kertoo.

Poliisi valvoi ylinopeuksia valtakunnallisesti 21.-27.3. erityisesti pääteillä, mutta myöskin taajamissa. Poliisipartiot tavoittivat valvonnan aikana lähes 2 000 ylinopeutta ajavaa (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi on huolestunut viime vuosien kehityksestä, jonka mukaan kovat ylinopeudet ovat lisääntyneet. Viime viikolla valtakunnan kirjatuista ylinopeuksista 86 oli epäiltyjä törkeitä liikennetuvallisuuden vaarantamisia.

– Meillä pohjalaiskunnissa ei kyllä tällaisia ylinopeuksia mitattu onneksi, Myllymäki toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi

Suosittelemme sinulle