Hyppää sisältöön

Olympiakomitean työntekijä Niina Toroi kertoo henkilöstön järkytyksestä – "Luottamus erityisesti puheenjohtajiin ollut koetuksella"

Olympiakomitean henkilöstö julkaisi torstaina kannanoton, jossa kerrottiin henkilöstön tyytymättömyydestä johdon toimintaan. Kansainvälisten asioiden erityisasiantuntija Niina Toroi vaatii muutosta.

Kuvakombo jossa ovat Susanna Rakamo, Jan Vapaavuori ja Sari Multala
Olympiakomitean varapuheenjohtajat Susanna Rahkamo (vas.) ja Sari Multala (oik.) sekä puheenjohtaja Jan Vapaavuori saavat kritiikkiä toimintatavoistaan. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle, Lehtikuva
Jelena Leppänen,
Joel Holma,
Antti Sahlström
Avaa Yle-sovelluksessa

Olympiakomitean henkilöstö on joutunut lukemaan viikon ajan uutisia, jotka ovat liittyneet heidän työympäristöönsä.

Kun Mika Lehtimäki erosi huippu-urheilujohtajan pestistä maanantaina, asia on paisunut päivä päivältä.

Yle Urheilun saamien tietojen mukaan Lehtimäen epäasiallisesta käytöksestä tehdyssä selvityksessä on noussut esiin myös fyysistä kajoamista. Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoi tänään tiedotustilaisuudessa, että hänen tiedossaan on toinenkin urheiluyhteisössä tapahtunut häirintätapaus.

– Täytyy todeta, että minä ja useat henkilöstön jäsenet olemme olleet pettyneitä ja surullisia. Vihaa ja järkytystä on ollut, Olympiakomitean kansainvälisten asioiden erityisasiantuntija Niina Toroi kertoo Yle Urheilulle puhelimessa.

Niina Toroi kuvassa.
Niina Toroi on Olympiakomitean kansainvälisten asioiden erityisasiantuntija. Kuva: Olympiakomitea

Toroin työnkuvaan kuuluu Olympiakomitean verkkosivujen mukaan järjestöjohtamisen osaamisen kehittäminen.

Henkilöstö julkaisi torstaina Olympiakomitean sivuilla tiukan kannanoton. Lausunto ottaa kantaa muun muassa siihen, miten tyytymätön Olympiakomitean henkilöstö on ollut johdon toimintaan Lehtimäen tapauksen hoitamisessa.

Toroi kertoo, että häntä ihmetytti erityisesti, miten operatiivisia toimijoita syytettiin tapauksen alussa perusteettomasti.

Lehtimäki valittiin jatkokaudelle maaliskuun alussa, vaikka varoitus oli päätöksentekijöiden tiedossa. Valinnasta vastasivat toimitusjohtaja Mikko Salonen, hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori sekä varapuheenjohtajat Sari Multala ja Susanna Rahkamo.

– Lehtimäen uudelleen nimittämisessä vastuu on puheenjohtajalla ja hallituksella. Ja hallitus ei ole ollut tietoinen Lehtimäen varoituksesta. Nyt tarvitaan avoimuutta, missä ja miten päätöksiä tehdään. Vain pieni porukka on ollut asian päällä, mikä ei osoita hyvää hallintatapaa, Toroi painottaa.

Toroi toivoo muun henkilöstön tavoin muutosta johtamiseen Olympiakomiteassa.

– Olen itse erityisen pettynyt tähän johtamiskysymykseen ja tapaan johtaa.

Mitä nyt Olympiakomitea? Kuuntele Ylen Uutispodcast:

Olympiakomitea ja urheilujohtamisen ruma kuva – “Tätä pesää ei ole puhdistettu”

"Teot ratkaisevat"

Toroi painottaa, että henkilöstö on ollut vuosikausia erittäin sitoutunut Olympiakomitean vastuullisuusohjelmaan. Pääset katsomaan vastuullisuusohjelman tästä.

– Sukupuolesta riippumatta henkilöstö on kokemuksieni mukaan sitoutunut vastuullisuuskysymyksiin. Olemme erittäin pettyneitä, että henkilöstössä on ollut johtajatason henkilö, joka on käyttäytynyt näin. Yksikin tapaus on liikaa, ja jokaiseen on puututtava.

– Kuin joku olisi vetänyt maton jalkojen alta, Toroi kuvailee viime päivien olotilaansa.

Toroin mukaan koko Suomen urheiluyhteisöllä on nyt töitä tehtävänä.

– Me olemme olleet kansainvälisesti sekä olympialiikkeessä että urheilun ja liikunnan kattojärjestöissä edelläkävijöitä vastuullisuusasioissa. Miten luottamus Suomessa ja kansainvälisesti saadaan nyt rakennettua uudestaan?

Mika Lehtimäki ja Jan Vapaavuori.
Mika Lehtimäki myönsi maanantaina "liian kaverilliset" yölliset viestittelyt. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Torstain tiedotustilaisuudessa puheenjohtaja Vapaavuori myönsi tehneensä virheitä Lehtimäen tapauksen hoidossa.

– Ensimmäinen askel eteenpäin on, että puheenjohtaja on pyytänyt anteeksi ja virheet on myönnetty. Tämä on edellytys, että voi katsoa eteenpäin ja jatkaa työtä, Toroi sanoo.

Toroi odottaa Olympiakomitealta nyt kovia tekoja.

– Teot ratkaisevat. Odotan, miten hallitus vie asioita eteenpäin ja miten luottamus saadaan rakennettua uudestaan. Henkilöstön luottamus hallituksen toimintaa kohtaan ja erityisesti puheenjohtajia kohtaan on ollut koetuksella.

Nauttiiko Olympiakomitean puheenjohtaja ja hallitus henkilöstön luottamusta?

– Henkilöstö ei valitse hallitusta eikä puheenjohtajaa. Ei ole henkilöstön tehtävä sanoa, nauttiiko hallitus luottamusta vai ei. Jäsenistö valitsee hallituksen eli jäsenillä on vastuu ja velvollisuus kertoa omat näkökantansa ja puhua niistä avoimesti.

Vapaavuori kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina, että Olympiakomitea tilaa tapauksen hoidosta ulkopuolisen selvityksen. Vielä ei ole tiedossa, keneltä selvitys tilataan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi jo keskiviikkona pyytävänsä Olympiakomitealta selvityksen, miten epäasialliseen käyttäytymiseen on komiteassa puututtu ja miten sellaiseen jatkossa puututaan.

– Olen iloinen, että ulkopuolinen taho tekee selvityksen ja mahdolliset hyvä veli -verkostot paljastuvat.

Sari Multala Suomen Olympiakomitean syyskokouksessa Vantaalla 21.11.2020
Olympiakomitean varapuheenjohtaja Sari Multala kertoo olleensa jo pitkään huolissaan Olympiakomitean hallinnosta. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Multala: "Kuinka pystymme rakentamaan luottamusta uudestaan?"

Olympiakomitean varapuheenjohtaja Sari Multala sanoi torstaina Yle Urheilulle, että keskiviikon hallituksen kokouksessa käytiin hyvinkin tiukkaa keskustelua Lehtimäen tapauksen hoidosta sekä vaikutuksista Olympiakomiteaan ja urheiluyhteisöön.

– Olimme saaneet henkilöstöltä pitkän listan kysymyksiä, joista paistoi suuri huoli, pelkokin, että vastuullisuusasioiden edistämiseksi tehty työ on valunut hukkaan tämän kohun takia. Kuinka pystymme rakentamaan luottamusta uudestaan? Multala kertoi kokouksen sisällöstä.

Multalan tulkinta keskiviikon keskustelusta oli, että luottamusta löytyy.

– Sinänsä olennaisempaa on, mitä Olympiakomitean jäsenet ajattelevat. Koko hallituksen ottamisesta ja erottamisesta päättää jäsenistö, Multala huomautti.

Multala kertoo olleensa jo pitkään huolissaan siitä, että Olympiakomitean hallituksen ja henkilöstön kuilu on kasvanut liian suureksi.

– Emme tiedä hallituksessa tarpeeksi hyvin, mitä organisaatiomme tekee, mitä siellä tunnetaan ja mitä siellä tapahtuu. Me olemme liian kaukana, varapuheenjohtaja totesi.

Multala pahoittelee omalta osaltaan suurimpana virheenä sitä, että Lehtimäen maaliskuussa saamaa jatkopestiä pohdittiin liian yksipuolisten, suullisten kertomusten valossa.

– Tässä on tehty monen olo varmasti voimattomaksi, jopa vihaiseksi ja pelokkaaksi. Nyt pitää aivan ehdottomasti löytää keinot rakentaa luottamus ja turvallinen työympäristö uudestaan.

Juttua mukattu 31.3. klo 21.46: Täsmennetty muotoilua, että Mika Lehtimäen epäasiallisesta käytöksestä tehdyssä selvityksessä on noussut esiin myös fyysistä kajoamista. Aiemmin jutussa kerrottiin Lehtimäen syyllistyneen fyysiseen kajoamiseen.

Lue myös:

Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori: Tiedossa toinenkin häirintätapaus

Urheilun eettinen keskus: Olympiakomitean tapauksesta kannattaisi käynnistää ulkopuolinen tutkinta

Mika Lehtimäki kiistää fyysiset kontaktit

Ministeriö haluaa selvityksen Olympiakomitealta

Suosittelemme