Hyppää sisältöön

Eurooppa-kirje: Unkarin oppositio ja sen keulakuva Péter Márki-Zay yrittävät kaataa vaaleissa Viktor Orbánin tämän omilla aseilla

Oppositio toivoo, että Péter Márki-Zayn vetovoima riittäisi lyömään väkivahvan Viktor Orbánin. EU-uutiskirje kertoo olennaiset EU-aiheet joka perjantai. Voit tilata koko kirjeen sähköpostiisi.

Toimittaja Janne Toivonen
Ylen EU-erikoistoimittaja Janne Toivonen. Kuva: Sakari Piippo / Yle, Mikael Crawford / Yle
Janne Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Reissaan huomenna Budapestiin raportoimaan Unkarin parlamenttivaaleista. Sukulaismaassa ja sen pääkaupungissa odottaa kuohuva vaaliasetelma.

Haastaako oppositio tosissaan pääministeri Viktor Orbánin ja tämän Fidesz-puolueen? Ellei, mitä Orbánin jo neljäs jatkokausi tarkoittaa Unkarille ja EU:lle?

Sunnuntain vaalit ovat todennäköisesti vuoden 2022 jännitteisimmät koko EU:ssa etenkin nyt, kun presidentti Emmanuel Macron näyttäisi voivan vihellellä marseljeesia vaalivoittoaan odotellessa.

Koko vaalijännityksen valokeilassa on yksi henkilö: opposition laajan ja kirjavan voimanponnistuksen nokkamies Péter Márki-Zay.

SANOKAA PERÄSSÄ: Hódmezővásárhely. Vielä kerran: Hódmezővásárhely.

Unkarin kieli voi tuottaa tuskaa. Muttei sama sana olisi helppo vapaasti suomennettunakaan: Majavapellonkauppapaikka.

Kyseessä on Rauman kokoinen, noin 40 000 asukkaan kaupunki Unkarissa lähellä Romanian rajaa. Miljöö on perinteinen: paljon maataloutta ja nippu näppäriä historiallisia rakennuksia.

Vuonna 2018 kaupungista kuului kummia. Poliittisesti täysin kokematon Márki-Zay lähti ehdolle pormestarinvaaleihin ja päihitti valtapuolue Fideszin ehdokkaan tuntuvalla erolla, lähes neljällätuhannella äänellä.

Itsenäisenä vaaleihin lähtenyt Márki-Zay sai viiden oppositiopuolueen tuen. Puolueet laittoivat munat yhteen koriin, jotta voisivat kukistaa vahvan Fideszin, ja onnistuivat.

Vuoden 2019 paikallisvaaleissa oppositio jatkoi samalla taktiikalla ja sai parhaan menestyksensä Fideszin valtakauden aikana. Sen ehdokas Gergely Karácsony voitti Budapestin pormestarinvaalit ja menestystä tuli monella muullakin alueella.

Nyt Márki-Zay on kuuden oppositiopuolueen yhteinen pääministeriehdokas.

MÀRKI-ZAY ei ole syntynyt opposition keulakuvaksi. Päin vastoin, hän on kuvannut itseään "pettyneeksi Fideszin äänestäjäksi".

Márki-Zay ei ole vasemmalla eikä vihreä, vaan konservatiivinen ja katolilainen myynnin ja markkinoinnin ammattilainen, jolla on seitsemän lasta.

Opposition yhdistäjänä hän on lähellä napakymppiä. Márki-Zay puhuu sujuvasti hallinnon läpinäkyvyyden mutta kovien talousarvojen, perinteisten perhemallien mutta seksuaalivähemmistöjen perusoikeuksien puolesta. Jokaiselle jotain.

Márki-Zay ei ole liberaali pipopää eikä nuorten suosikki, vaan laajaan keski-ikäiseen perhekeskiluokkaan suunnattu täsmäohjus, hiukan kuin Orbánia vastaan tähdätty puoli-Órbán.

OPPOSITION kannattajat tietävät, että Orbán on linnoittanut puolueensa kannattajia keskeisille tonteille. Vaikka valta heilahtaisi vaaleissa, se ei tarkoita kaiken muuttumista yön yli vaan pieniä askelia.

Niistä Márki-Zayn porukka lähtee. Niukka voitto vaaleissa, tai edes Fideszin nykyisen kahden kolmasosan enemmistön estäminen. Kumpikin tavoite on vaikea, niin kova on myös Orbánin kansansuosio erityisesti maaseudulla.

Márki-Zay täyttää 50 vuotta Eurooppa-päivänä eli 9. toukokuuta. Mitä on tiedossa lahjaksi hänelle itselleen ja Orbánista eroon himoitsevalle EU:lle, selviää sunnuntaina Unkarissa.

Viszlát,

Janne

Ylen ulkomaantoimittaja Teemu Juhola kävi Unkarissa haistelemassa vaalien ennakkoasetelmia. Hänen juttunsa voit lukea tästä linkistä. Sitten vinkkini kuluneen viikon tapahtumiin Euroopassa.

PS. Toimin kesän loppuun asti Ylen EU-erikoistoimittajana. Toimipisteeni on pääosin Pasilassa, josta käsin seuraan EU:ta Brysselin-kirjeenvaihtaja Rikhard Husun apuna. Vinkkejä, ajatuksia? Laita kernaasti sähköpostia.

Tulossa: Kyriakides Helsinkiin, euroryhmä pui kriisin talousvaikutuksia

Tänään perjantaina Helsingissä vierailee EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides. Kyriakides keskustelee perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) kanssa koronapandemian hoidosta (jossa onkin vielä hoitamista) sekä ukrainalaisten pakolaisten auttamisesta.

Ensi viikolla kokoontuvat EU:n valtiovarainministerit ja euroryhmän edustajat. Aihelistan kärkeen nousevat Venäjän hyökkäyksen talousvaikutukset. Muun muassa Saksan liittokansleri Olaf Scholz on jo ehättänyt varoittamaan taantuman uhasta.

Voit tilata Eurooppa-kirjeen suoraan sähköpostiisi tästä linkistä (valitse kirjeeksi "Eurooppa").

Pääset keskustelemaan kirjeen aiheista alla olevasta linkistä. Keskustelu on avoinna huomiseen lauantai-iltaan kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle