Huomisaamuna alkava hoitajalakko voi johtaa pahoihin viivästyksiin sairaanhoidossa. Lakko koskee kuutta suurta sairaanhoitopiiriä, joiden johtajaylilääkärit varoittavat, että hoitajien lakko vaarantaa potilaiden hengen ja terveyden ja voi johtaa jopa ihmishenkien menetyksiin.
Ylilääkärien mukaan palkansaajajärjestöt eivät ole esittäneet neuvotteluissa riittävästi työvoimaa niin sanottuun suojelutyöhön, jolla lakon aikana suojataan potilaita hengen menetykseltä ja vakavilta vammoilta.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) varautuu nyt turvaamaan kiireellisen hoidon lakiteitse.
Ministeriö tiedottaa, että se seuraa tilanteen kehittymistä tarkasti ja on käynnistänyt lainvalmistelun kansalaisten hengen ja terveyden sekä potilasturvallisuuden varmistamiseksi.
– Kyse on määräaikaisesta laista, jolla rajoitetaan tietyllä tavalla jopa lakko-oikeutta, ihan näitä perusoikeuksia. Se tarkoittaa, että valtioneuvoston pitää tämä lakiesitys nopeasti antaa eduskunnalle ja eduskunnan se nopeasti käsitellä, ennen kuin laki voisi tulla voimaan, STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo Yle uutisille.
Lainsäädännöllä tultaisiin varmistamaan viimesijainen mahdollisuus suojelutyötä täydentäviin välttämättömiin velvoitteisiin, mikäli voimassa olevan lain mukaiset turvaamistoimet eivät riitä potilasturvallisuuden varmistamiseen, STM tiedottaa.
Toisin sanoen lailla voitaisiin määrätä lakossa olevia hoitajia suojelutyöhön.
Laki voimaan aikaisintaan viikon päästä
Kansliapäällikkö Varhila toteaa, että lain voimaan saattaminen kestää ainakin viikon. Sen käyttöön ottaminen voidaan laittaa liikkeelle vasta kun nähdään, miten lakko alkaa vaikuttaa.
– Ne perusteet sille laille syntyvät vasta huomenna siinä tilanteessa kun nähdään, miltä osin suojelutyötä on riittävästi tai mahdollisesti ei ole riittävästi. Toki toivomme, että sitä on riittävästi ja erillistä säädöstä ei tarvita.
Aluehallintovirastoilta saamiensa tietojen perusteella STM arvioi, että työtaisteluun varautuminen ja siihen liittyvät alueelliset neuvottelutilanteet sisältävät ilmeisen riskin potilasturvallisuuden välittömästä vaarantumisesta, mikäli voimassa olevaan lainsäädäntöön perustuvat varautumistoimet, kuten suojelutyö, osoittautuvat riittämättömiksi.
Ylen tietojen mukaan neuvottelut suojelutyöstä palkansaajien ja työnantajien välillä ovat jumiutuneet ja sairaanhoitopiirien mukaan riittävästi hoitajia ei ole saatu töihin.
Tehyn Rytkönen: Työnantaja ei näytä noudattaneen lakia
Työtaisteluun huomenna käyvän hoitajajärjestön Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ihmettelee johtajaylilääkärien huolta potilasturvallisuudesta.
– En ole nähnyt yhtään huolenilmausta hoitajapulasta samoilta herroilta, jotka nyt ilmoittavat huolensa hoitajien täysin laillisesta työtaistelutoimesta, Rytkönen sanoo.
Rytkösen mukaan lakkovaroitus on jätetty lain mukaisesti ja neuvotteluja suojelutyöstä käydään sääntöjen mukaan. Hän huomauttaa, että lakosta on varoitettu jo 4 viikkoa sitten ja työnantajalla on ollut aikaa valmistautua tilanteeseen.
– Sairaaloilla on lakisääteinen velvollisuus varustautua muun muassa tämmöisiin tilanteisiin ennakolta. Mutta näyttää siltä, että työnantajat ja nämä johtajaylilääkärit eivät ole toimineen lain mukaisesti, Rytkönen sanoo.
Rytkösen mukaan potilasturvallisuus on vaarassa joka päivä jo normaaliaikana, koska hoitajia on alan alhaisen palkkauksen vuoksi liian vähän. Suojelutyöneuvottelun sujumista Rytkönen kuvaa näin:
– Työnantajat ovat unohtaneet sen, että tämä (suojelutyö) ei ole työnantajan direktion piirissä, että he voisivat sanella sen. Tämä on aitoa neuvottelua. Suojelutyöstä neuvotellaan paikallisesti ja näin me olemme tehneet.
HUSin Mäkijärvi: Jos lakko pitkittyy, ihmishenkiä on vaarassa
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo, että potilasturvallisuutta ei voida enää taata aamukuuden jälkeen perjantaina, kun lakko alkaa.
– Teemme parhaamme. Hoidamme kaikkia potilaita lääketieteellisessä kiireellisyysjärjestyksessä, mutta jossain vaiheessa sitten vaan väki loppuu kesken. Meillä on käytettävissä vain se väki, jonka hoitajajärjestöt antavat suojelutyöhön. Se on monissa paikoin noin puolet normaalimiehityksestä ja jossain vielä vähemmän, Mäkijärvi sanoo.
Hän toteaa, että kiireetön hoito keskeytyy lakon vuoksi kokonaan, mutta myös kiireellisessä hoidossa tulee vaikeuksia. Mäkijärven kuvaus lakon vaikutuksista on dramaattinen:
– Kiireellisiin soittoihin, avunpyyntöihin ei välttämättä saa vastausta, ambulanssi tulee hitaasti jos olleenkaan. Päivystyspoliklinikoilla on ruuhkaa, joutuu odottamaan pitkään. Päivystysleikkauksiin on jonoa, syöpähoitoa ei välttämättä kyetä antamaan.
– On todennäköistä, että jossain vaiheessa kun lakko jatkuu, niin ihmishenkiä menetetään ja pysyviä vammautumisia tulee, Mäkijärvi sanoo.
Työtaistelu toteutuu koronaepidemian keskellä. Esimerkiksi eilen HUSin leikkaussalihenkilöstöstä yli viidennes oli sairaslomalla.
Hoitajat vaativat työtaistelullaan palkkaohjelmaa, joka nostaisi alan palkkoja viiden vuoden ajan 3,6 prosenttia vuodessa yli yleiskorotusten. Perjantaiaamuna alkava, kuutta sairaanhoitopiiriä koskeva lakko laajenee huhtikuun puolivälissä kolmeatoista sairaanhoitopiiriä koskevaksi, jos sopua ei sitä ennen synny.
Juttua muutettu klo 18.50. Poistettu termi "poikkeuslaki." Kirsi Varhila puhui sitaatissa poikkeuslaista, mutta STM on tarkentanut Ylelle, että kyseessä ei ole poikkeuslaki, vaan poikkeuksellinen laki.
Lue lisäksi:
HUSissa perutaan lähes kaikki kiireetön hoito hoitajalakon ajaksi