Hyppää sisältöön

Venäjä vaatii maksuja kaasutoimituksista ruplissa perjantaista alkaen – Saksa ja Ranska varautuvat katkokseen kaasuntoimituksissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoittaa, että Venäjä keskeyttää kaasuntoimitukset ostajille, jotka eivät maksa ruplissa.

Vladimir Putin istuu vakavana tummassa puvussa ja pilkullisessa kravatissa pöydän ääressä pidellen papereita käsissään.
Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui videokonferenssissa ilmailualan tilanteesta. Samalla hän kertoi, että epäystävällisinä pidettyjen valtioiden pitää 1. huhtikuuta alkaen maksaa Venäjän kaasuntoimituksista ruplissa. Kuva: Mikhail Klimentyev / Venäjän presidentin lehdistötoimisto / Tass / AOP
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut asetuksen, jonka mukaan epäystävällisten maiden pitää perjantaista alkaen maksaa kaasuntoimituksistaan ruplissa.

Tällaisiin ei-ystävällisiin maihin Venäjä lukee muun muassa EU-maat eli myös Suomen.

Käytännössä läntisten ostajien pitäisi avat erityinen tili Gazprombankissa, Venäjän valtio-omisteisen kaasuyhtiön pankissa, ja siirtää eurot tai dollarit tälle tilille. Pankki ostaisi valuutalla ruplia ja tallettaisi ruplat toiselle erityistilille, josta maksut tehtäisiin.

Jos kaasunostajat kieltäytyvät maksamasta kaasusta ruplissa, Venäjä pitää sitä sopimusrikkomuksena, Putin sanoi.

– Jos sellaisia maksuja ei tehdä, pidämme sitä ostajan velvoitteiden toteuttamatta jättämisenä. Kukaan ei myy mitään ilmaiseksi, emmekä me aiko tehdä hyväntekeväisyystyötä. Se merkitsisi, että olemassaolevat sopimukset pysäytetään, Putin sanoi.

Venäjä on katsottu pyrkivän vahvistamaan lännen pakotteista kärsinyttä ruplaa. Länsimaat asettivat Venäjälle kovia pakotteita sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta.

Tämä ei ole kuitenkaan ylettynyt vielä Venäjän kaasuntoimituksiin EU-maihin. Noin 40 prosenttia EU-maiden käyttämästä maakaasusta tulee Venäjältä.

– Tilanteessa, jossa länsimaiden rahoitusjärjestelmää käytetään aseena, kun näiden maiden yhtiöt kieltäytyvät noudattamasta sopimuksia venäläisten pankkien, yritysten ja yksilöiden kanssa, kun varoja dollareissa ja euroissa jäädytetään, ei ole mitään järkeä käyttää näiden maiden valuuttoja, Putin sanoi.

Saksa: Maksut jatkuvat euroissa ja dollareissa

Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi kertoi ilmoittaneensa Putinille, että Saksa on tarkistanut Venäjän kanssa tehdyt kaasuntoimitussopimukset ja jatkaa maksuja euroissa ja joskus dollareissa.

Scholz sanoi, että Saksa pyrkii riippumattomaksi Venäjän öljyn ja hiilen toimituksista tänä vuonna, mutta kestää kauemmin heikentää Saksan riippuvuutta Venäjän toimittamasta maakaasusta.

Ranska ja Saksa varautuvat katkokseen Venäjän kaasuntoimituksissa, Ranskan talousministeri sanoi.

– Huomenna [perjantaina] voi olla tilanne, että ei ole enää venäläistä kaasua. Meidän pitää varautua tällaisiin skenaarioihin ja me valmistaudumme, Ranskan talousministeri Bruno Le Maire sanoi keskusteltuaan saksalaisen virkaveljensä Robert Habeckin kanssa.

Habeck sanoi, ettei ollut vielä nähnyt Putinin allekirjoittamaa uutta asetusta. Hän piti tärkeänä, että sopimuksia noudatetaan.

– On tärkeää olla antamatta signaalia, että Putin voi kiristää meitä, Habeck sanoi.

Saksa otti keskiviikkona käyttöön poikkeustoimet kaasuntuonnin ja varastokapasiteetin valvomiseksi ja kehotti kuluttajia ja teollisuutta vähentämään kaasunkulutusta Venäjän toimitusten keskeytymisen varalta.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi myöhään torstai-iltana, että Putinin vaatimus kaasun maksamisesta ruplissa viestii epätoivosta Kremlissä.

Lue lisää:

Analyysi: Saksa ei halua äkkinäistä loppua venäläiselle kaasulle ja öljylle, koska uskoo sen osuvan Eurooppaan Venäjää kovemmin

Saksa yrittää irtautua Venäjän öljystä vielä tänä vuonna – asiantuntijan mukaan raakaöljyn saaminen sisämaan jalostamoille tuottaa ongelmia

Putin aikoo myydä kaasua vain ruplia vastaan – Suomen Pankin asiantuntija: “Vaikea nähdä taloudellista järkeä”

Suosittelemme