Hyppää sisältöön

KuPS haluaa palata mestariksi – joukkue on entistä monipuolisempi

Kuopion Palloseura on Veikkausliigan vahvimpia mitalisuosikkeja. KuPS on tottunut menestymään viime vuosina ja mestaruus on kiikarissa ensi vuonna 100 vuotta täyttävällä seuralla.

Kuopion palloseuran pelaajat Henri Toivomäki ja Tim Väyrynen harjoitteluissa.
KuPSin Henri Toivomäki (vas.) ja Tim Väyrynen odottavat erittäin tiukkaa jalkapallokautta. Kuva: Timo Turpeinen / Yle
Jukka Eskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopion Palloseura on jalkapallokauden suurimpia mitalisuosikkeja. KuPSin viime vuosien mitalisaldo on komea. Kausilla 2017–21 seura on voittanut mestaruuden sekä saanut kaksi hopeaa ja kaksi pronssia.

Kuopion Palloseura pelaa nyt toista kautta päävalmentaja Simo Valakarin komennossa. Viime kaudella mestaruus jäi vain pisteen päähän. Nyt KuPS on jälleen HJK:n ykköshaastaja.

– Me haluamme olla loppuun asti pelaamassa mestaruudesta. Tuleeko se, sitä ei voi vielä kukaan tietää. Olemme taistossa mukana ja KuPS haluaa antaa kannattajilleen paljon iloisia hetkiä, sanoo Valakari.

Laaja pelaajarunko tuo vaihtoehtoja kentälle

KuPSin kapteeni Henri Toivomäki on 31-vuotiaana joukkueensa vanhin pelaaja. Nyt toista peräkkäistä kautta Kuopiossa pelaava KuPS-kapteeni tavoittelee kultaa.

– Joukkue on entistä monipuolisempi. Pelaamme viihdyttävää futista ja peleissä tulee paljon hyviä hyökkäyksiä. Kolme pistettä pelistä on se tärkein juttu ja kauden lopussa tulee taatusti palkinto, kun pelaamme hyvin, sanoo Toivomäki.

Kuopion palloseuran miestenjoukkue harjoituksissa Väre-areenalla.
KuPS harjoittelee kotikentällään. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

KuPSilla on laaja joukkue ja kentällä nähdään pelaajia kymmenestä eri maasta. Henri Toivomäki nostaa uusista kasvoista esiin kaksi pelaajaa.

– Brasilialainen Bispo on tosi dynaaminen ja tekninen sekä hyvä pallon riistäjä. Ghanalainen Clinton on erittäin liikkuva väkkärä ja hän laittaa hyvin palloa maalille.

Kuopion palloseuran pelaaja Tim Väyrynen Väre-areenalla.
Tim Väyrysen maalivire on isossa osassa KuPSin menestyksessä tällä kaudella. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

Hyökkääjä Tim Väyrynen teki KuPSille viime kaudella yhdeksän maalia, vaikka tuli joukkueeseen vasta elokuussa. 29-vuotias maalitykki luottaa joukkueensa kuntoon, vaikka talvikausi on ollut varsin rikkonainen.

– Viimeiset viikot on vedetty hyvin harjoituksia. KuPSin vahvuus on vahvat pelaajapersoonat. Avauskokoonpanon pelipaikoista on kova kilpailu. Vaikka kentälle laitettaisiin ketä pelaajia tahansa, niin tulos on hyvä, arvioi Väyrynen.

– Laaja pelaajarinki on meille iso vahvuus. Pystymme kierrättämään pelaajia tasoa pudottamatta. Se on iso etu pitkälle sarjakaudelle, sanoo Henri Toivomäki.

KuPSin maalivahtitilanne on mainio. Loukkaantumisen takia viime kaudella pitkään sivussa ollut Otso Virtanen haastaa itävaltalaisvahti Johannes Kreidlin. Kolmantena maalivahtina on nuori lupaus Hemmo Riihimäki.

Kuopion palloseuran valmentaja Simo Valakari Väre-areenalla.
Päävalmentaja Simo Valakari on KuPSin ruorissa nyt toista kautta. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

Päävalmentaja Simo Valakari pitää maalivahtikolmikkoaan sarjan parhaana. Myös puolustaja Saku Savolainen on toipunut viime kauden pahasta loukkaantumisesta. Savolainen harjoittelee jo joukkueen mukana ja saa tilaisuutensa jossain vaiheessa kautta.

Miten yleisö palaa katsomoihin?

Miljoonan euron pelaajabudjetilla operoiva KuPS toivoo yleisön löytävän jo katsomoon parin koronavuoden jälkeen. Seuran yleisötavoite kotiotteluihin on 2 700 katsojaa.

Jalkapallokauden avaus näkyy myös Kuopion katukuvassa. Kauppahallin vieressä oleva Siskotyttö-patsas on koristeltu KuPSin kaulaliinalla.

Siskontyttö-patsas Kuopion palloseuran kaulahuivi kaulassa.
Siskotyttö on keltamustissa väreissä Kuopion torilla. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

– Meillä on monipuolinen joukkue ja kivaa kentällä. Pystymme reagoimaan hyvin eri tilanteisiin pelaajavaihdoilla ja muuttamalla pelijärjestelmää, miettii Valakari.

KuPSin maalitykki Tim Väyrynen on innoissaan sarjakauden kynnyksellä. Pitkä talvikausi on vihdoin takana ja pistejahti alkaa lauantaina Interiä vastaan kotikentällä.

– Sarja on tiukka. Honka, Inter ja SJK ovat parantaneet peliään. Meidän pitää saada kaikki hyvin natsaamaan ja peli rullaamaan. Hyökkäysvoittoisella aggressiivisella futiksella otamme varmasti voittoja, sanoo Väyrynen.

Lue lisää:

Tässä ovat Veikkausliigan nimekkäät paluumuuttajat – HJK:hon palannut Jukka Raitala aikoo pelata Suomessa vielä pitkään

Suosittelemme