Hyppää sisältöön

Fennovoima on toimittanut uutta lupa-aineistoa Säteilyturvakeskukselle Ukrainan sodan aikana

Fennovoima on ilmoittanut jo aiemmin sodan alettua, että sopimukset velvoittavat sitä jatkamaan töitä ydinvoimalahankkeen kanssa. Tämä näkyy niin Pyhäjoen työmaalla kuin rakentamisluvan valmistelussakin.

Havainnekuva Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalasta.
Fennovoiman ydinvoimalahankkeen teknisen turvallisuusarvioinnin tekee Säteilyturvakeskus. Fennovoima on toimittanut lupa-aineistoa arviointiin maaliskuussa, jolloin Ukrainassa oli sodittu jo lähes kahden viikon ajan. Kuva: Fennovoima Oy
Risto Ukkonen

Fennovoima on toimittanut Hanhikiven hankkeen turvallisuusaineistoa Säteilyturvakeskukselle Ukrainan sodan aikana. Maaliskuun toisella viikolla Fennovoimalta on tullut STUK:n arvioitavaksi ydinvoimalan automaatiota koskevia asiakirjoja.

Fennovoima on ilmoittanut jo aiemmin sodan alettua, että sopimukset velvoittavat sitä jatkamaan ydinvoimahankkeen valmistelua. Näin siitäkin huolimatta, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut vahvaa vastustusta ja poliittisia kannanottoja Fennovoiman Rosatom-vetoista hanketta vastaan.

Venäjän valtionyhtiö Rosatom on tytäryhtiöittensä kautta Fennovoiman laitostoimittaja ja suurin yksittäinen omistaja. Lisäksi rahoituksesta suurin osa tulee venäläisjärjestelyjen kautta, vaikka suomalaisomistajatkin ovat jo hankkeeseen noin puoli miljardia sitoneet.

Säteilyturvakeskuksen projektipäällikkö Janne Nevalaisen mukaan Ukrainan sota ei ole vielä näkynyt viivästyksinä tai muutoin prosessin etenemisessä Säteilyturvakeskuksen suuntaan.

Pyhäjoella puolestaan on jatkettu ydinvoimalan valmistelevia rakennustöitä.

Fennovoimalta odotetaan vielä paljon vastauksia

Fennovoiman alustava turvallisuusseloste koostuu 15 toimituserästä, joista 13,5 on nyt toimitettu Säteilyturvakeskukselle.

Fennovoiman turvaselosteen iso puuttuva palanen on vielä Hanhikiven ydinvoimalan todennäköisyysperusteinen riskianalyysi. Lisäksi STUK on jättänyt Fennovoiman jo toimittamaan aineistoon lähes 900 selvityspyyntövaatimusta, joihin yhtiö ei vielä ole vastannut.

STUK:n projektipäällikkö Janne Nevalaisen mukaan täydentävät selvityspyynnöt ovat tavallinen osa turvallisuusarviointia, eikä määräkään ole mitenkään poikkeuksellinen huomioiden rakentamislupavaiheen laajuus.

Säteilyturvakeskus tekee Fennovoiman Hanhikiven hankkeen teknisen turvallisuusarvioinnin, jonka hyväksyminen on yksi rakentamisluvan edellytyksistä. Lisäksi valtio tekee vahvasti venäläisvetoisesta hankkeesta turvallisuusanalyysin rakentamislupakäsittelyyn liittyen.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Miten eroon Fennovoimasta? Kaksi keinoa – ja pari mutkaa

Suosittelemme sinulle