Hyppää sisältöön

Naisten moukarin Suomen ennätys on parantunut viisi metriä kolmessa vuodessa – Krista Tervo kertoo syyt kehityksen taustalla

Tokion olympialaisten moukarikarsinnassa ilman tulosta jäänyt Krista Tervo tavoittelee kesän arvokisoissa finaalipaikkoja. Tuore SE-nainen tietää, että huipputulos jää haaveeksi, jos sitä yrittää liikaa.

Krista Tervo paransi omaa ennätystään puolitoista metriä ja heitti uudeksi Suomen ennätykseksi 74,40. Kuva: All Over Press

Vielä kolme vuotta sitten ajatus kahdesta suomalaisedustajasta Tokion olympialaisten naisten moukarinheitossa tuntui kaukaiselta. Kesän 2019 alussa Suomen ennätys oli Mia Strömmerin 69,63 vuodelta 2001.

Mutta kun Krista Tervo rykäisi moukarin kesäkuussa 2019 Jyväskylässä SE-lukemiin 70,18, antoi se alkutahdit lajin sensaatiomaiselle nousulle Suomessa.

Taso nousi, kun nuori Silja Kosonen singahti läpimurtokesän 2020 aikana Tervon haastajaksi. 19 vuotta joulukuussa täyttänyt Kosonen on vuorotellen Tervon kanssa kohentanut Suomen ennätyslukemia. Kosonen paransi viime vuonna nuorten maailmanennätystä yli kahdella metrillä lukemiin 73,43.

Nyt naisten moukari on yksi kotimaisen yleisurheilun kiinnostavimmista lajeista juuri Tervon ja Kososen kilpailuasetelman vuoksi. 70 metristä on tullut naisille arkipäivää: Tervo, 24, on ylittänyt entisen maagisen rajan 13:ssa kilpailussa ja Kosonenkin jo yhdeksässä.

– Minulla ja Siljalla on todella hyvä asetelma tällä hetkellä. Saan siitä itse todella paljon virtaa ja taistelutahtoa. Meillä on hyvä keskinäinen tsemppaus heittää pidemmälle ja pidemmälle, Tervo kertoo hyväntuulisena Suomen Urheiluliiton tilaisuudessa Helsingissä.

Kilpasiskot harjoittelevat yhdessä lähinnä leireillä, mutta viestittelevät kuulumisia toisilleen säännöllisesti. Tervo asuu Kotkassa ja Kosonen Turussa.

Tervo heitti viimeisimmän Suomen ennätyksen Portugalissa maaliskuussa. Lukemat 74,40 riittävät alkukauden maailmantilastossa selkeään ykköstilaan. Viime kesän, olympiakauden, päätteeksi Tervo olisi ollut samalla tuloksella maailmanlistalla 13:ntena.

SE-heitosta kysyttäessä Tervon suupielet kääntyvät leveään hymyyn. Ennen Portugalin kilpailua hänellä oli jo jonkin aikaa ollut tunne, että pitkä heitto olisi tuloillaan.

– Tuntuihan se todella hyvältä. Kaikki osui kohdilleen siinä heitossa, mikä mahdollisti nuo metrimäärät. Viime kesänä ei tuntunut kertaakaan, että olisin saanut sellaista piikkiheittoa. Pitkään olin odottanut, että tulisi sellainen. Ainakin voimatulokset ovat menneet jonkun verran eteenpäin ja ihan yleisesti tekninen osaaminen on vakiintunut, Tervo kertoo.

Tavoitteena MM- ja EM-finaalit

Tervo ja Kosonen edustivat Suomea Tokion olympialaisissa, ja tulevana kesänä arvokisoja on luvassa tuplaten. Suomen Urheiluliitto nimesi kaksikon heinäkuussa Yhdysvaltain Oregonissa kilpailtaviin MM-kisoihin.

Silja Kosonen (vas.) ja Krista Tervo ovat puskeneet toisiaan parempiin tuloksiin parin kauden ajan. Kuva: All Over Press

Tervon mahdollisuudet kansainväliseen menestykseen kasvavat loppukesästä, sillä Münchenin EM-kilpailuissa ei luonnollisesti nähdä kivenkovia amerikkalaisheittäjiä ja monia muita huippuja. Puolalaislegenda Anita Wlodarczykin johdolla taso on kuitenkin kova myös EM-ringissä.

– Kisatavoite on päästä niin EM- kuin MM-kisoissa finaaliin. Siitä on mahdollisuudet minne vain. Ensimmäinen tavoite on kuitenkin finaali. 75 metriä jo kuumottelee, kun nyt meni jo noin lähelle. Totta kai se on se iso metrilukema, jota lähden hakemaan, Tervo sanoo.

Tervon tavoitteena on paitsi parantaa tulostaan myös vakiinnuttaa tasonsa SE-tuloksensa tuntumassa kisasta toiseen. Muistissa on edelleen kolme ruksia Tokion olympiakarsinnasta ja ilman tulosta jääminen.

– Kyllä siinä on haasteensa toistaa tuo SE-heitto. Tärkein asia on, että ei ainakaan lähde yrittämällä yrittämään. Siinä menee itsellä ihan överiksi. Enemmän niin, että luottaa omaan tekemiseen ja lähtee nimenomaan hakemaan sitä perustekemistä, jonka osaa. Sitä kautta myös ne huippuheitot tulevat, Tervo tietää.

Näin aikainen MM-edustuspaikan varmistaminen tekee alkukesästä hyvin erilaisen kuin mitä vuoden takainen oli. Kosonen ja Tervo jahtasivat olympiarajaa viime hetkille asti. Molemmat hyödynsivät viimeisen näyttöpaikkansa, rankingkisan Vaasassa, ja nappasivat paikat kisakoneeseen.

– On se kyllä iso helpotus, kun vertaa vaikka viime kesään. Silloin piti odottaa ihan viimeisiin hetkiin asti, että sai varmaa tietoa olympiapaikasta. Se oli stressaavaa. Nyt ei ainakaan tarvitse stressata, vaan voi keskittyä omaan tekemiseen, Tervo sanoo.

Kesän tärkeimmät yleisurheilutapahtumat, kuten kotimainen gp-sarja, Paavo Nurmen kisat sekä MM- ja EM-kisat näkyvät Ylen kanavilla.

Lue myös:

Seitsemän urheilijaa nimettiin yleisurheilun MM-joukkueeseen – SE-tykki Sara Kuivisto juoksee jälleen kaksi matkaa

Krista Tervon "salainen toive" toteutui Portugalissa – moukari lensi uusiin SE-lukemiin

Ujoudestaan puhunut Silja Kosonen rentoutui Nairobissa ja kiskaisi nuorten MM-kisaennätyksen: "Uskalsin olla ensimmäistä kertaa oma itseni"

Suosittelemme sinulle