Hyppää sisältöön

Tuija Liimanin sytostaattihoito peruttiin ensin, mutta aika löytyi sittenkin, kun hoitajia määrättiin töihin – HUS huolissaan potilasturvasta

HUSin mukaan syöpähoidot, syöpätautien lääkehoidot ja sädehoidot jatkuvat, mutta leikkauksia on siirretty. Oulussa puolestaan kaikki syöpähoidot ja -leikkaukset jouduttiin perumaan.

En kvinna ligger på en säng medan hon får cellgifter i armen.
HUSin mukaan syöpähoidot, syöpätautien lääkehoidot ja sädehoidot jatkuvat normaalisti hoitosuunnitelman mukaan. Arkistokuva. Kuva: Alamy / All Over Press
Saara Hirvonen,
Tiina Karppi,
Johanna Laakkonen

Lakon vaikutukset hoitojen järjestämiseen ovat hämmentäneet potilaita. Espoolainen Tuija Liiman sai torstaina iltapäivällä viestin, että hänen perjantainen sytostaattihoitonsa oli peruttu.

Liimanilla on levinnyt rintasyöpä. Syöpä on levinnyt laajasti: luustoon, imusolmukkeisiin sekä maksaan.

– Peruutus tuntui huonolta, sillä kyseinen hoito oli viimeisiä sytostaattihoitoja, joita voin saada.

Uutta aikaa peruutuksen yhteydessä ei pystytty tarjoamaan.

Tuija Liiman päähine päässä ja kasvomaski suun ja nenän edessä.
Tuija Liiman sai ensin peruutuksen, sitten uuden hoitokutsun syöpähoitoihin. Hän toivoo, että jatkossa tiedottaminen olisi selkeämpää. Kuva: Tuija Liiman

Liiman kertoo, että hän ja moni samassa tilanteessa oleva ehti jo huolestua siitä, kuinka vakavia seurauksia hoidon lykkääntymisellä voi olla.

Hän oli siinä käsityksessä, että syöpähoidot kuuluvat lakkotilanteesta huolimatta turvattaviin hoitoihin. Näin oli kirjoittanut myös HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Twitterissä.

Peruutusta seuranneena päivänä eli perjantaina aamupäivällä Liiman sai yllättäen tiedon, että sytostaattihoito järjestetään sittenkin. Liimanille soittanut hoitaja kertoi, että ainakin osa HUSin sytostaattiosaston hoitajista määrättiin aamulla suojatyön piiriin.

Liiman toivoo, että jatkossa tiedottaminen olisi selkeämpää, jotta turhalta huolelta ja hämmennykseltä vältyttäisiin.

HUS: Suuronnettomuusvalmiutta ei lakkotilanteessa ole

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johdon mukaan syöpähoidot, syöpätautien lääkehoidot ja sädehoidot jatkuvat normaalisti hoitosuunnitelman mukaan.

– Osa ehdittiin jo perua, mutta kyllä ne järjestyvät suunnitellusti, sanoo HUSin hallintoylilääkäri Veli-Matti Ulander.

Kaikkia syöpäleikkauksia ei pystytä nykyisellä suojelutyömäärällä tekemään, mutta tästä neuvotellaan järjestöjen kanssa HUSin mukaan.

HUSin johdon mukaan perjantaina suojelutyöhön saapui sovittua vähemmän henkilökuntaa.

– Kyllä tällä hetkellä on huoli potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Jos tulee erikoishoitoa vaativia potilaita tai kiireellisiä tapauksia päivystykseen useampia kerralla, niin potilasturvallisuuden vaarantuminen tällä suojelutyön määrällä on ilmeinen, Ulander sanoo.

Hän nostaa esimerkiksi vakavan liikenneonnettomuuden, jossa on useita loukkaantuneita.

– Suuronnettomuusvalmiutta ei lakkotilanteessa ole. Lisätyövoiman hälyttäminen vie aikaa, joten tilanne on vakava.

Hänenmukaansa kaikki ei-kiireellinen hoito on peruttu eli poliklinikka-aikoja ja ei kiireellisiä leikkauksia joudutaan lykkäämään toistaiseksi.

– Potilaille on lähtenyt tekstiviesti-ilmoituksia ja potilaille on myös soitettu. Uusia aikoja ei ole pystytty tarjoamaan, Ulander sanoo.

Leikkausjonot pitenevät

Muun kiireellisen hoidon osalta tilanne on HUSissa vaikea.

– Tällä hetkellä ei pystytä kaikkea kiireellistä hoitoa toteuttamaan, kuten sydän- ja syöpäleikkauksia. Viikonloppuna leikkauksia ei tehdä muutoinkaan kuin päivystyksellisissä tapauksissa, Ulander sanoo.

Vaativat leikkaukset tehdään arkena ja virka-aikoina, mutta perjantaina leikkauksia ei voida tehdä, eikä tulevana maanantaina.

HUSin sairaaloissa pelkästään 80 leikkaussalia on kiinni.

– Jos lasketaan, että kussakin olisi leikattu keskimäärin 3,5 leikkausta päivässä, se tietää päivittäin kolmensadan leikkauspotilaan lisäystä jonoihin, Ulander laskee.

Ulanderin mukaan hoidoista käydään päivittäin neuvotteluja, myös huomenna lauantaina.

– Välttämättömän työvoiman määrässä on ollut räikeä ristiriita, mutta neuvotteluissa on päästy hiukan eteenpäin. Suojelutyövoiman määrä ei ole edelleenkään riittävä toiminnan kannalta.

Esimerkiksi leikkaussalihenkilöstöä ei ole riittävästi. Neuvotteluissa Töölön sairaalaan on saatu lisää leikkaussalihenkilöstöä ja muualle muuta henkilöstöä turvaamaan suojelutyön tarve.

Vaikein tilanne on Ulanderin mukaan ollut päivystyksessä, vuodeosastoilla, ensihoidossa, kuvantamisessa ja diagnostisissa palveluissa.

Oulussa vaikea tilanne helpottaa maanantaina

Hoitajien aamulla alkanut lakko on vaikuttanut suuresti Oulun yliopistollisen sairaalan toimintaan ensimmäisenä lakkopäivänä.

Suojelutyön osuus on ollut sairaalan mukaan alimitoitettua. Vs. Johtajaylilääkäri Terhi Nevalan mukaan kaikki syöpähoidot ja -leikkaukset jouduttiin perumaan. Erityisen vaikea tilanne on psykiatrisessa osastohoidossa.

Potilaille on jouduttu etsimään muita hoitopaikkoja, ja Nevalan mukaan yksittäisiltä potilailta on jouduttu keskeyttämään vuodehoito, jota olisi muussa tilanteessa jatkettu.

Nevala pitää tilannetta todella vaikeana.

– On hankalaa nimetä asiaa, jota lakko ei koskettaisi. Meillä on tällä hetkellä hyvin niukat mahdollisuudet hoitaa esimerkiksi päivystyksellisiä leikkauksia.

Syöpähoitoihin päästään taas ensi maanantaina, koska suojelutyötä tekevien hoitajien määrää on tänään saatu neuvotteluissa lisättyä. Myös tehohoitoon ja päivystykseen on ensi viikolla lisää resurssia. Neuvottelut jatkuvat Oulussa koko viikonlopun.

Lue myös:

STM haluaa määrätä hoitajia lailla töihin lakon aikana – hoitajat raivoissaan: "Kaiken päälle hallitus vie lakko-oikeuden"

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi vertasi hoitajalakkoa Ukrainan sotaan

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan sopimuksen tekeminen voi odottaa tammikuuhun saakka

STM huolestui hoitajalakon seurauksista potilasturvallisuudelle – hallitus valmistautuu pakottamaan lisää hoitajia töihin lainsäädännöllä

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén: Ratkaisun avaimet hoitajien työtaisteluun sovittelijalla, ei valtiolla

Suosittelemme sinulle