Hyppää sisältöön

Ville Ranta on hyvillään, että Päivi Räsästä ei tuomittu homoseksuaaleja loukkaavista sanoistaan: "En pidä hyvänä, että tällaisia oikeudenkäyntejä käydään"

"En usko, että kannattaa alkaa kaventaa sitä mitä saa sanoa", sanoo sananvapauspalkinnonkin pokannut pilapiirtäjä, sarjakuvataiteilija Ville Ranta Yle Perjantain haastattelussa.

Ville Ranta istuu nojatuolissa Tampereen G Livelabissa ja hymyilee. Etualalla näkyy juontaja Hanna Hantulan hahmo epätarkkana.
"Päivi Räsäsen mielestä homoseksuaalit teot ovat syntiä. Mielestäni kaikki ihmiset tässä maassa ovat kykeneviä itse arvioimaan, millainen käsitys se on", pilapiirtäjä Ville Ranta toteaa Hanna Hantulan haastattelussa Yle Perjantaissa. Kuva: Meri Lantela / Yle
Annu Caselius
Avaa Yle-sovelluksessa

Tammikuun 24. päivänä kansanedustaja Päivi Räsänen saapui Helsingin käräjäoikeuteen. Kyseessä oli ennakkotapaus. Tuomioistuimen piti ottaa kantaa siihen, voiko Raamatun siteeraaminen julkisesti olla rikos.

Syyttäjän mielestä Päivi Räsäsen lausumat olivat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä. Räsästä syytettiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Keskiviikkona 30. maaliskuuta kaikki Räsästä koskevat syytteet kumottiin.

– En pidä ollenkaan hyvänä, että tällaisia oikeudenkäyntejä käydään, joissa pohditaan ihmisten puheiden loukkaavuutta tai miltä puheiden kohteista tuntuu. Olen sitä mieltä, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan, joka on tärkeä lakipykälä, on tarkoitettu jotakin ihan muuta varten, sanoo pilapiirtäjä Ville Ranta Yle Perjantain jaksossa Missä menee sananvapauden raja?

– Päivi Räsäsen mielestä homous on syntiä. Johan Bäckmanin mielestä Putin on maailman herra. Ja sitten on ihmisiä, joiden mielestä naisten pitäisi olla kotona ja pakolaiset pitäisi upottaa Välimereen. Ei me voida käsitellä näitä kaikkia väitteitä ja ajatuksia oikeudessa, Ranta tarkentaa.

Syyttäjä vaatii kansanedustaja Päivi Räsäselle rangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Missä kulkee sananvapauden raja? Oikeudenkäynnin äänitallenteet kertovat istuntosalin tapahtumista. Katso Perjantai-dokkari klikkaamalla kuvaa.

Ranta toteaa, että Räsäsen sanomiset homoseksuaaleista ovat syrjiviä. Ne eivät kuitenkaan ole uhkaavia, Ranta linjaa.

– Mielestäni ydin kansanryhmää vastaan kiihottamisessa on väkivaltaan kiihottaminen. Toki laissa sanotaan myös, että vähemmistöjä ei saa solvata. Minähän pilapiirtäjänä aina jonkun mielestä panettelen tai solvaan milloin ketäkin. Olen tuudittautunut siihen, että lakia ei sovelleta minuun.

On eri asia, onko joku asia oikein vai väärin kuin että onko se sama asia rikos vai ei, Ranta muistuttaa. Olisi mahdotonta tehdä työtä, jonka keinona on satiiri, jos kaikesta pilkanteosta joutuisi oikeuden eteen.

– Minkä takia pitäisi antaa sakkoja ihmiselle, joka esittää epäsopivia tai epämoraalisia näkemyksiä? Lain pitäisi olla sama kaikille. Poliisin ja oikeuslaitoksen pitäisi silloin alkaa pohtia, mitkä mielipiteet ovat oikeita ja mitkä vääriä. Tällainen kehitys on tosi huolestuttavaa. En usko, että kannattaa alkaa kaventaa sitä mitä saa sanoa.

Ville Ranta lähikuvassa Tampereen G Livelabissa. Etualalla juontaja Hanna Hantulan hahmo epätarkkana.
"Jokaisen piirroksen kohdalla pitää miettiä erikseen, voinko tehdä tästä piirrosta. On herkempiä aiheita, joita pitää miettiä enemmän, kuten haavoittuviin ryhmiin liittyvät aiheet, ihmiset jotka eivät välttämättä pysty puolustautumaan. Vähemmän herkkää on perinteinen ministerien pilkkaaminen", Ville Ranta sanoo. Kuva: Meri Lantela / Yle

– Totta kai yhteiskunnan pitää pyrkiä vähentämään syrjintää ja rasismia. Toisaalta emme voi oikeudessa antaa listaa kielletyistä sanoista, Ranta jatkaa.

Kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PEN myönsi sananvapauspalkinnon Ville Rannalle kymmenen vuotta sitten. Rannan 15-vuotisen uran aikana sananvapausympäristö on muuttunut radikaalisti.

Sosiaalisen median aikakaudella tavallisilla ihmisillä on käytössään enemmän sananvapautta kuin koskaan aiemmin. Rannan piirroksia julkaistaan Iltalehdessä kahdesti viikossa.

– Nyt kun jotain sanoo, niin sieltä tulee myös takaisin. Uhkailu ja häirintä ovat konkreettisin uhka sananvapaudelle tällä hetkellä, Ranta toteaa.

Katso koko jakso Yle Areenassa:

Sananvapauteen kuuluu myös kova kritiikki ja sanankäyttö. Milloin siitä tulee vihapuhetta ja rikos? Vieraina politiikan tutkija Johanna Vuorelma ja pilapiirtäjä Ville Ranta. Perjantai-dokkari: Syyttäjä vastaan Räsänen.

Jakso nähdään tänään perjantaina 1.4.2022 klo 21.05 Yle TV1:llä. Jakson juontaa poikkeuksellisesti Hanna Hantula.

Suosittelemme sinulle