Hyppää sisältöön

EU varoitti Kiinaa mainehaitasta, von der Leyen: "Kukaan eurooppalainen ei ymmärtäisi Venäjän tukemista sodassa"

Venäjän hyökkäys Ukrainaan nousi odotetusti etäyhteyksin järjestetyn Euroopan unionin ja Kiinan huippukokouksen yhdeksi suurimmista teemoista. Kokouksessa käsiteltiin lisäksi muun muassa kauppaan ja koronapandemiaan liittyviä kysymyksiä.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen varoitti Kiinaa mainehaitasta, jos se päätyy tukemaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Kuva: Olivier Hoslet / EPA
Veera Pennanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinan maine on vaarassa, arvioi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Kiinan ja EU:n huippukokouksen jälkeen.

– Kukaan eurooppalainen ei ymmärtäisi Venäjän tukemista sodassa. Sitä paitsi, tällainen toimi johtaisi suureen mainehaittaan Kiinalle Euroopassa, von der Leyen kommentoi lehdistötilaisuudessa.

EU-komission puheenjohtajan mukaan myös se, että Kiina yrittäisi auttaa Venäjää kiertämään pakotteita, vaarantaisi sen maineen.

Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Sen sijaan Kiina on pyrkinyt pysyttelemään tilanteessa puolueettomana.

Yhdysvallat on puolestaan arvioinut, että Kiina olisi aikeissa tukea Venäjää sotilaallisesti tai rikkoa lännen Venäjälle asettamia pakotteita.

Von der Leyenin lisäksi videoyhteyden välityksellä käytyyn huippukokoukseen osallistuivat Kiinan presidentti Xi Jinping, Kiinan pääministeri Li Keqiang, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell videoneuvottelussa.
Videoneuvotteluissa olivat mukana Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell. Kuva: Olivier Matthys / EPA

Kiina: Ajamme rauhanneuvotteluita "omalla tavallamme"

Kiinan pääministeri Li kertoi puolestaan EU-johtajille, että Kiina ajaa rauhanneuvotteluja Ukrainan ja Venäjän välillä "omalla tavallaan". Kiina vakuutti puolustavansa kansainvälistä oikeutta ja kaikkien maiden alueellista koskemattomuutta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Michelin mukaan EU pyysi Kiinaa auttamaan, jotta sota Ukrainassa loppuisi.

– Kiina ei voi katsoa läpi sormien Venäjän kansainvälisen oikeuden rikkomuksia, Michel kommentoi keskusteluita lehdistötilaisuudessa.

Kiinan presidentti Xin mukaan EU:n ja Kiinan tulisi pitää paremmin yhteyttä suurissa asioissa, jotka koskevat EU:n ja Kiinan kahdenvälisiä suhteita ja maailmanrauhaa.

Lisäksi Kiinan presidentti Xin mukaan EU:n tulisi muodostaa itsenäinen käsitys Kiinasta.

Kiina on ollut huolissaan siitä, että Euroopan maat ottaisivat mallia Yhdysvalloista, joka pitää tiukempaa linjaa Kiinaa-suhteissaan.

"Sota uhkaa turvallisuutta ja taloutta"

Euroopan komission puheenjohtaja von der Leyen muistutti lehdistötilaisuudessa, että Kiinan ja EU:n välillä käydään kauppaa päivittäin kahden miljardin dollarin euron edestä.

Kiinan ja Venäjän välillä vastaava lukema on 330 miljoonaa euroa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Michelin mukaan Kiina ja EU olivatkin kokouksessa yksimielisiä siitä, että sota Ukrainassa uhkaa globaalia turvallisuutta ja taloutta.

Keskusteluista ei kuitenkaan syntynyt osapuolten välistä yhteistä julkilausumaa.

Lue myös:

Ylen päivittyvä seuranta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

EU:n ja Kiinan johtajat kohtaavat huippukokouksessa – Kiinassa eurooppalaiset yritykset pelkäävät jäävänsä pakotteiden maksajiksi

Suosittelemme