Hyppää sisältöön
Tuukka Rask vuoden 2019 Stanley Cup -finaaleissa

Kaupungin villinnyt Tuukka Rask on Bostonissa rakastettu ja arvosteltu – fanit antoivat juhlailtana täyslaidallisen suomalaisen kriitikoille

Tuukka Raskin komeaa NHL-uraa juhlistettiin Bostonissa Suomen aikaa perjantaina. Yle matkusti paikan päälle selvittämään, mitä suomalaismaalivahdista kaupungissa ajatellaan.

Juri von Bonsdorff

Yle näyttää lauantaina kaksi NHL-ottelua suorana. Klo 19.30 ohjelmassa on New Jersey DevilsFlorida Panthers. Klo 22 vuorossa on Colorado AvalanchePittsburgh Penguins.

BOSTON. Tuukka Rask astuu viimeistä kertaa Boston Bruinsin kotihallin jäälle, viisitoista vuotta voitokkaan debyyttiottelunsa jälkeen. Yleisö mylvii tuttua ja pitkäksi venytettyä Tuuuuuk-kannustushuutoaan.

Maalivahdin varusteiden sijaan päällä on modernisti istuva tumma puku ja sylissä nuorin tytär. Seremoniallisen aloituskiekon pudottua jäähän Rask nostaa katseensa kohti katsomoa ja vilkuttaa hyvästit. Pitkä ura on peruuttamattomasti ohi.

Tulisieluisesta savonlinnalaisnuorukaisesta on kasvanut Bostonin paidassa aikuinen mies ja rauhallinen isä. Taakse jää häikäisevä ura. Edessä on jotain uutta. Piippuhyllyllä Raskin fanipaitaan pukeutunut Donna Curley pidättelee kyyneliään.

– Olen todella surullinen. Hän ei vaan pystynyt pelaamaan enää lonkkavamman jälkeen. Jotkut fanit sanovat, että hän luovutti, mutta se ei pidä pakkaansa. Rakastan häntä ja olen ylpeä siitä, että hän yritti palata kaukaloon. Nyt hän voi viettää aikaa perheensä kanssa.

Katso, alla olevalta videolta, miten Tuukka Raskin uraa kunnioitettiin Boston Bruinsin ja New Jersey Devilsin välisessä ottelussa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ei tarvitse olla kivuissa enää

35-vuotias Tuukka Rask itse vaikuttaa kaikkea muuta kuin surulliselta, kun tapaan hänet Boston Bruinsin harjoitushallilla päivää ennen jäähyväisseremoniaa.

– Lähinnä minulla on nyt helpottunut olo.

Tuukka Rask Ylen haastattelussa
Tuukka Rask antoi Yle Urheilulle haastattelun Boston Bruinsin harjoitushallilla päivää ennen jäähyväisseremoniaa. Kuva: Sam Pinczuk

Lopun alku sijoittuu viime kesään, jolloin Raskilla oli takanaan vaikea ja voimia imenyt kausi. Edessä oli vaikea päätös lonkkaleikkauksesta. Uran jatko mietitytti, mutta veri veti vielä jäälle taisteluun Stanley Cupista. Edellisestä Bruinsin mestaruudesta oli tasan kymmenen vuotta. Tuolloin Rask seurasi finaalipelejä kakkosmaalivahtina vaihtoaitiosta.

– Mielessä oli, että pääsisi kokeilemaan vielä kerran. Ydinryhmämme ei varmaan pysyisi yhdessä enää kauaa. Jätkiä lopettaa ja putoaa pois yksi kerrallaan.

Raskin lonkka leikattiin ja hän aloitti pitkän kuntoutuksen, jonka päätteeksi hän palasi kaukaloon tammikuussa. Aluksi kaikki tuntui hyvältä, mutta rasituksen kasvaessa alkoivat ongelmat.

– Oli sellainen tunne, ettei lonkka ole lähelläkään täydellinen.

Lopullinen päätös ripustaa hokkarit naulaan alkoi kypsyä tammikuun lopussa ottelussa Anaheim Ducksia vastaan.

– Venytellessäni jotain napsahti vähän lisää nivusesta ja se oli kipeä viikon pari. Luistelin kyllä joka päivä, mutta ajattelin, ettei tästä tule mitään. Toki olisin voinut ottaa pienen tauon ja tulla taas takaisin. Mutta ajattelin, ettei se ole kenenkään etu, että olen 70 prosenttia siitä, mitä voisin olla, ja vetkuttelen siinä mukana. Parempi panna pillit pussiin.

Tuukka Rask kuvassa.
Tämä ottelu Anaheim Ducksia vastaan jäi Tuukka Raskin viimeiseksi. Kuva: Richard T Gagnon / Getty Images

Helmikuun 9. päivä Rask ilmoitti virallisesti lopettavansa.

– Nyt on todella helpottunut olo. Ei tarvitse olla enää kivuissa joka päivä. Eikä tarvitse istua hierontapöydällä tunnin kaksi päivässä venyttämässä lonkkaa. Edelliskausi oli jo sellasta taistelua, että se vaati voimia.

Itse jäähyväisseremoniaa Rask ei jännittänyt. Perheelle se saattoi olla isompi asia.

– Nyt kun meidän tytöt on vähän vanhempia, he saavat nauttia ja nähdä, että isä oli joskus hyvä jääkiekkoilija. Tytöt huutavat minulle mistä milloinkin, niin ehkä nyt saan sieltä sitten jotain rispektiä.

Arvostettua suomalaistähteä on myös arvosteltu

Tuukka Raskin meriitit ovat vakuuttavaa luettavaa. Hän on kaikkien aikojen eniten voittoja Bruinsin paidassa torjunut, ja eniten runkosarjan otteluita pelannut maalivahti. Uran torjuntaprosentti on NHL:n kolmanneksi paras. Vuonna 2014 Rask sai Vezina Trophyn, NHL:n parhaan maalivahdin palkinnon. Liigan tähdistöön hänet valittiin kahdesti.

Silti Bostonissa on myös kritisoitu Raskia. Suomalainen ei koskaan voittanut pelaavana maalivahtina Stanley Cupia. Kaikki eivät ole myöskään ymmärtäneet Raskin päätöstä jättää koronakauden 2020 pudotuspelit kesken perhesyistä.

– Bostonissa kannattajia kiinnostaa ainoastaan se mikä jää viivan alle. Siellä pitää olla mestaruus, selittää Boston Heraldin toimittaja Steve Conroy, pitkän linjan kiekkotoimittaja, joka on seurannut Bruinsien taivalta yli kahden vuosikymmenen ajan.

– Stanley Cup -voiton puuttuminen ykkösmaalivahtina on Raskin uran ainoa negatiivinen asia. On epäreilua, että hän saa siitä syyt niskoillensa, mutta niin se on tässä kaupungissa, jossa on totuttu voittamaan mestaruuksia.

Steve Conroy, Boston Heraldin toimittaja.
Boston Heraldin toimittaja Steve Conroy. Kuva: Juri von Bonsdorff

– Maalivahti on täällä kuin amerikkalaisen jalkapallon pelinrakentaja. Menestyksestä annetaan liikaa ansiota ja sen puutteesta liikaa syyllisyyttä.

Conroy muistelee ihastellen Raskin suorituksia vuosina 2013 ja 2019, kun Boston eteni finaaleihin asti.

Henrik Lundqvistiä ei koskaan leimata mestaruuden puuttumisesta. Mielestäni Tuukka on saman tason veskari kuin hän.

Otteluiltana, mustakeltaisen kannattajalauman hakeutuessa TD Gardeniin, Raskista kuulee ainoastaan ylistäviä arvioita.

– Kun telkkarissa sanottiin, että he järjestävät Tuukalle jotain erikoista, niin sanoin vaimolleni, "paskat, minä lähden Bostoniin", kertoo Mississippistä saakka peliin tullut Mark Burton, karhealla elämän kuluttamalla äänellä.

Mark ja hänen veljensä Steve kehuvat Raskia vuolaasti.

– Tuukka oli uskomaton maalivahti. Olemme hänestä ylpeitä ja hänellä on ikuisesti paikka bostonilaisten sydämessä. Hän on innostanut monia lapsia ryhtymään maalivahdiksi, selittää Steve Burton.

Veljekset Mark ja Steve Burton.
Mark Burton (vas.) saapui Tuukka Raskin juhlaotteluun 2 000 kilometrin päästä. Mark ja veli Steve Burton kehuvat Raskia estoitta. Kuva: Juri von Bonsdorff

Raskin arvostelijoille veljesparilla ei riitä ymmärrystä.

– Totuus on, että Tuukka voitti Bostonille enemmän otteluita kuin kukaan muu maalivahti. Joka ei ymmärrä sen saavutuksen merkitystä tälle joukkueelle on täysi kusipää, täräyttää Steve Burton lopuksi.

Raskilla ei ole jäänyt hampaankoloon

Tuukka Raskin omasta olemuksesta huokuu rauha. Hän on sinut uransa kanssa.

– Olen saanut hyviä kavereita ja ollut onnekas sen suhteen, että olen saanut pelata samassa joukkueessa aikana, jolloin Bruins on ollut vahva ja taistellut mestaruuksista useana vuonna.

Toki Raskin mielessä ovat myös vastoinkäymiset.

– Kaikki pudotuspelipettymykset ovat todella karvaita. Oli pienestä kiinni, että ne olisivat menneet toisinpäin.

Tuukka Rask poseeraa harjoitushallissa
Tuukka Rask teki lopettamispäätöksen, koska ei halunnut yrittää pelata puolikuntoisena. Kuva: Sam Pinczuk

Mitään ei kuitenkaan ole jäänyt hampaankoloon, Rask vakuuttaa.

– Urheilu on sellaista, että vain toinen voi voittaa. Minä olen enemmän sellainen lasi puoliksi täynnä -tyyppi. Koetan ottaa niitä positiivisia asioita. Jos liian negatiivisesti ajattelee, saa murehtia aika paljon.

Omaa merkitystä ja perintöään joukkueelle ja organisaatiolle hän ei halua ruotia. Rask tietää, että Bostonissa ihmisillä on paljon mielipiteitä hänestä ja muista Bruinsin huippupelaajista vuosien varrelta.

Luetko itse, mitä tietyissä blogeissa ja muualla kirjoitetaan?

– No en. Tiedän kyllä, mitä siellä sanotaan. Minulle on kerrottu, mutta en halua päiviäni pilata sen enempää.

– Olen omasta mielestäni ollut hyvä joukkuekaveri ja luonut sellaisia ystävyyssuhteita, että ne pysyvät ja se riittää minulle.

Mary-Ellen Cahill ja Chelsea Rezendes saapuivat Tuukka-kylttien kanssa hallille.
Mary-Ellen Cahill (kesk.) ja Chelsea Rezendes (vas.) hehkuttavat Raskia. – Tuukka on mitä hienoin ihminen. Hän on ystävällinen lapsille, aikuisille ja kehitysvammaisille. Me rakastamme häntä täällä Bostonissa, Cahill sanoi. Kuva: Juri von Bonsdorff
Boston-kannattajat Ashley Hussey, Kelly Medina ja Amanda Phillips.
Ashley Hussey (vas.), Kelly Medina ja Amanda Phillips kertoivat Raskin merkityksestä: – Tuukka Rask on lähestulkoon ainoa maalivahti, jota olen seurannut siitä lähtien, kun aloin käydä otteluissa 2006. Kiitos kaikesta Tuukka. Kuva: Juri von Bonsdorff

Lasten on hyvä kasvaa Bostonissa

Raskin perhe, johon kuluu vaimo ja kolme nuorta tytärtä, ei ole vielä tehnyt pitkän tähtäimen suunnitelmia, mitä peliuran jälkeen. Nyt elämä jatkuu Bostonissa.

– Tästä on tullut meille ihan selkeä kotipesä. Lapset ovat syntyneet ja kasvaneet täällä, heidän on hyvä olla täällä, Rask sanoo.

Siteet Bostoniin ovat läheiset monen siellä vietetyn vuoden jälkeen. Järkyttäviäkin kokemuksia mahtuu matkan varrelle, kuten Bostonin maratonin pommi-isku 2013, jossa kuoli kolme ihmistä ja loukkaantui lähes 200.

– Olihan se ihan hirveä tragedia. Meillä piti olla peli sinä iltana. Muistan, että menimme hallille ja siellä alkoi tulemaan uutisia räjähdyksistä. Kukaan ei oikein tiennyt, mitä tapahtuu. Sen jälkeen meille sanottiin, että hallillakin on pommiuhka ja meidät lähetettiin kotiin odottamaan.

Tuukka Rask istuu katsomon penkillä
Tuukka Rask pohtii tulevaisuuttaan harjoitushallin penkeillä. Kuva: Sam Pinczuk

Kiekkoeläkeläinen aikoo lähiaikoina käyttää aikansa perheeseen. Hän kertoo kuskaavansa lapsia kouluun ja harrastuksiin. Omalla ajallaan Rask aikoo pelata tennistä ja golfia sekä pitää itsensä hyvässä fyysisessä kunnossa.

Ylen haastattelussa Rask vihjaa, että tulevaisuudessa saattaa siintää siirtyminen Boston Bruinsin palkkalistoille – toimiston puolelle. Seuraavana päivänä, jäähyväisseremoniaa edeltävässä lehdistötilaisuudessa, Rask paljastaa jatkavansa Bruinsissa sponsorihommissa, eräänlaisena joukkueen lähettiläänä.

– Bisnespuolen hommat ovat aina kiinnostaneet. Nyt tarkoitus on hengailla sponsoreiden kanssa, golfata ja paiskata kättä aitioissa.

Valmennustehtävät eivät kiinnosta, ainakaan tässä vaiheessa.

Tulevaisuus ei pelota

Kiekkoammattilaisen arki on enimmäkseen muiden suunnittelemaa ja ohjaamaa rutiinia. Nyt tiukat raamit ovat poistuneet Tuukka Raskin elämästä ja edessä on täysi vapaus tehdä mitä lystää. Elämää mullistava muutos ei pelota perheenisää.

– Pandemia oli meille tavallaan onni, koska sain olla kotona ja nähdä nuorimman lapsen kasvun. Se oli tosi nättiä, koska olen missannut kahden ensimmäisen lapsen ensimmäiset vuodet. Odotan, että saan olla enemmän läsnä kotona.

Rask myöntää kuitenkin, että henkinen siirtyminen kiekkotähdestä siviiliksi saattaa kestää jonkin aikaa.

– Me asumme ihan hallin lähellä ja pidämme yhteyttä jätkien kanssa vieläkin. Kausikin on vielä meneillään ja sitä ajattelee, että minä pelasin tuossa vielä pari kuukautta sitten. Kyllä se vähän erilainen tunne on, mutta ei haikea. Tämä on siirtymävaihe, joka kestää jonkin aikaa. Mutta ei se mitään. Ollaan tässä.

Tuukka Rask kiitti Boston Bruinsin joukkuetta juhlatilaisuudessaan.
Tyttäriensä kanssa kaukalosta poistunut Tuukka Rask tervehti Boston Bruinsin joukkuetta. Kuva: NHLI via Getty Images

Lue myös: