Kauniaisissa asuva Minna Laita on sairastanut levinnyttä rintasyöpää nyt 18 kuukautta. Hän odotti ensi viikon maanantaille pääsyä laboratoriokokeeseen, jonka perusteella päätetään, voidaanko seuraava hoitojakso aloittaa keskiviikkona.
Kontrollikäynti kuitenkin peruttiin yllättäen. Syynä tähän on hoitajien lakko.
– Eihän tällaiset poikkeustilanteet saisi näkyä akuuttia hoitoa tarvitsevien kohdalla. Me levinnyttä rintasyöpää sairastavat keikumme jatkuvasti elämän ja kuoleman porteilla, Laita sanoo.
Laita on nyt huolissaan ja hämillään, milloin pääsee kokeeseen. Hän selvitti asiaa HUSilta, josta vastattiin, että hoidon jatko selviää ensi viikolla.
– Huonosti on informoitu, kun tuli pelkkä viesti ilman tietoa jatkosta. Täytyy toivoa, että hoidon pois jäämisen vaikutukset eivät olisi päivistä kiinni.
Lääkärit arvioivat tammikuussa, että Laita eläisi kevääseen asti.
– Olen peruspositiivinen ihminen ja perhe ja ystävät tukevat minua. Olen sinut sairauden kanssa, joten en kutsuisi tätä taisteluksi. Taistelu on parempi ilmaisu sille, kun nyt taistelen hoitojeni puolesta.
Laita on huolissaan nyt entuudestaan kasvavista hoitojonoista ja niiden vaikutuksista. Hän yrittää saada laboratoriokäynnin yksityiselle puolelle.
– Olen ammattikäsityöläinen ja eläkkeeni on pieni, mutta sijoitan nyt tähän. Olen huolissani niistä, joilla ei ole mitään mahdollisuutta mennä yksityiselle.
Terveyskirjaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan levinneeseen rintasyöpään ei ole pysyvästi parantavaa hoitoa. Tautia voi vain jarruttaa. Oikealla lääkityksellä taudin kanssa saattaa pystyä elämään.
– On tätä toki itketty. Minulla on kaksi alaikäistä lasta kotona, ja olen erityisen surullinen heidän puolestaan. Mutta ei pidä tuijotella elinaikaennusteita. On paljon levinneen rintasyövän sairastajia, jotka ovat eläneet toistakymmentä vuotta.
Syöpälääkehoitoa on annettava sokkona
Perjantaina alkanut hoitajalakko vaikutti heti myös suurten yliopistosairaalojen toimintaan. Lääkärien mukaan lakko uhkaa pitkittyessään jopa ihmishenkiä.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti perjantaiaamuna (siirryt toiseen palveluun), että kaikkia syöpäleikkauksia ei tällä hetkellä pystytä tekemään. HUSin mukaan syöpähoidot, syöpätautien lääkehoidot ja sädehoidot pyrkivät jatkumaan normaalisti, mutta kaikkia ei ehditä hoitaa.
Oulussa kaikki syöpähoidot ja -leikkaukset jouduttiin perjantaina perumaan. Tampereella toinen syöpäosastoista on suljettu ja toinenkin toimii vajaateholla. Yle uutisoi perjantaina espoolaisnaisesta, jonka sytostaattihoito peruttiin.
Tampereen yliopistollisen sairaalaan TAYSin syövänhoidon vastuualueen ylilääkäri Maarit Bärlund kertoo, että syöpälääkehoitoa joudutaan antamaan sokkona resurssipulan vuoksi. Hänen mukaansa eiliseltä perjantailta oli jouduttu perumaan kaikki syöpäpotilaiden hoidon tehoa seuraavat hoitovastekuvaukset.
– Tästä johtuen syöpälääkehoitoa joudutaan antamaan ikään kuin sokkona eli ei tiedetä hyötyykö potilas hoidosta vai onko siitä kentien haittaa, Bärlund sanoo.
Bärlund toteaa, että lakko uhkaa pitkittyessään ihmishenkiä.
– Toivotaan, että suojelutyössä turvataan syöpätaudit. Aikaisemmissa lakoissa tämä on toteutunut. Yksittäisistä päivistä selvitään, mutta lakon pitkittyessä kyseessä voi olla potentiaaliset vaaratilanteet, Bärlund sanoo.
Hoidon pitkittyessä hoidon teho voi heikentyä
Jos hoidot siirtyvät tuonnemmaksi hoitojen teho voi Bärlundin mukaan heikentyä. Hänen mukaansa TAYSissa on oltu siinä mielessä onnellisessa asemassa, että poliklinikallakin hoitoja on onnistuttu vielä toteuttamaan.
Bärlund toteaa, että kaikkialla näin ei ole ollut.
Hän vakuuttaa, että kaikki tehdään, mitä olemassa olevilla resursseilla pystytään. Hän muistuttaa, että vakavien tautien hoitaminen on varsin monimutkaista, pikäkestoista ja vaikeaa.
– Näillä hoidoilla pyritään parantamaan potilas syövästä täysin ja nyt on riski, että hoitoja ei pystytä toteuttamaan, Bärlund sanoo.
Hän muistuttaa, että suojatyössä hoitajat kuormittuvat tavanomaistakin enemmän kun pienemmällä joukolla tehdään isosti töitä.
Lakkoa ei ihmetellä
Bärlundin mielestä on helppo nähdä, miksi tähän tilanteeseen on jouduttu: hoitajat ovat olleet tiukoilla jo pitkään.
– Päivystyksellisiä tapauksia arvioidaan ja hoidetaan tilanteen mukaan. Tämä on vakava tilanne ja olen hyvin huolissani, Bärlund sanoo.
Bärlundin mukaan kaikki aloitetut syöpälääkehoidot pyritään hoitamaan loppuun. Hän uskoo kaikkien osapuolten toivovan nopeaa sopuratkaisua lakkoon. Hänen mukaansa ensiarvoisen tärkeää olisi saada yksimielisyys riittävästä suojelutyön määrästä, jotta potilaiden turvallisuudesta kyetään huolehtimaan.
Käytännön esimerkki vakavasta tilanteesta on Bärlundin mukaan sekin, että uusia korkea-annos syöpähoitoja ei kyetä tällä hetkellä aloittamaan, koska toinen TAYSin syöpäosastoista on suljettu. Esimerkiksi imukudossyöpien parantava hoito vaatii korkea-annos hoitoa.
– Joudumme elämään nyt niin sanotusti päivä kerrallaan. Tarvitsisimme lisäresursseja korkea-annoshoitojen toteuttamiseksi.
Bärlund haluaa välittää potilaille pahoittelunsa tilanteista, joissa aikoja joudutaan perumaan.
– Kaikki tehdään, mitä voidaan, Bärlund vakuuttaa.
Lue myös: