Hyppää sisältöön

Tämä Anni Vuohijoen tapauksesta tiedetään – Jääkiekkoliiton mukaan epäilyt eivät lähteneet Leijonien pelaajilta, Suek aloittaa tutkinnan

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela sanoo, että miesten olympiajoukkueen pelaajilta kysyttiin Pekingin tapahtumista uudelleen perjantaina, kun tapaus nousi julkisuuteen.

Anni Vuohijoki slår händerna ihop så att ett magnesiummoln yr runt.
Anni Vuohijoen tapaus on Suomen urheilun eettisen keskuksen tutkinnassa. Kuva: EPA
Joska Saarinen,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kertoo, etteivät Anni Vuohijokeen kohdistuvat syytökset epäasiallisesta käytöksestä tai seksuaalisesta häirinnästä ole lähteneet jääkiekon olympiajoukkueen pelaajilta. Painonnostaja Vuohijoki kertoi perjantaina, että häneen kohdistuu epäily epäasiallisesta käytöksestä tai seksuaalisesta häirinnästä. Epäily on Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin tutkinnassa.

STT uutisoi perjantaina, että Suekin tutkinnassa oleva Vuohijoen väitetty epäasiallinen käytös tai seksuaalinen häirintä kohdistui Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen pelaajiin Pekingin talviolympialaisissa.

– Eivät pelaajat ole tässä asiassa nähneet, että joku prosessi pitäisi käynnistää. Jääkiekkoliiton mielestä on kuitenkin hyvä, että asia tutkitaan. Missään nimessä Jääkiekkoliitto ja pelaajat eivät vähättele tällaista asiaa, puheenjohtaja Nummela sanoi STT:lle lauantaina.

Kuka Vuohijoen väitetystä häirinnästä sitten on raportoinut?

– En ihan tarkkaan tiedä, miten se kulku on mennyt. Olympiakomitea tietää sen prosessin, Nummela vastasi.

Nummela kertoi, että Jääkiekkoliitto oli kuullut jo ennen perjantaita Vuohijokeen kohdistuvista epäilyistä ja ollut tuolloin yhteydessä olympiajoukkueen pelaajiin.

– Olimme kuulleet huhuja jo aikaisemmin ja siinä kohtaa oli keskusteluja pelaajien kanssa. Se oli joskus olympiakisojen jälkeen, Nummela kertoi.

"Saadaan selvyys ja rajanveto"

Perjantai-iltana Jääkiekkoliitto julkaisi tiedotteen, jonka mukaan olympiajoukkueen jääkiekkoilijat eivät olleet kokeneet joutuneensa Pekingissä epäasiallisen käytöksen tai seksuaalisen häirinnän kohteeksi.

– Eilen lähestyimme pelaajia uudestaan, ja kysyimme uudemman kerran, mikä on tilanne. Kun asia tuli julki, halusimme reagoida, ja kerroimme pelaajien mielipiteen julkisuuteen. Meidän tiedotteemme ydin oli, että pelaajat eivät koe häirintää tapahtuneen. Kuten tiedotteessa todettiin, Jääkiekkoliitto ei hyväksy epäasiallista käytöstä tai seksuaalista häirintää, ja siltä pohjalta ymmärrän hyvin, että Olympiakomitea on halunnut tutkia asian Suekin kautta. Sitä kautta tähän saadaan selvyys ja tarvittava rajanveto, Nummela selvitti lauantaina.

Harri Nummela var på plats under EHT-turneringen i Helsingfors i november.
Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela. Kuva: Jaakko Stenroos/All Over Press

Kuka Jääkiekkoliitosta oli yhteydessä olympiajoukkueen pelaajiin?

– Meidän toimiva organisaatiomme hoiti sen, toimiva johto ja A-maajoukkueen johto. Asiassa relevantit henkilöt ovat minulle raportoineet, Nummela kertoi.

Puheenjohtaja Nummela totesi vielä, että mikäli pelaajien kanssa käydyissä keskusteluissa olisi noussut siihen perusteet, Jääkiekkoliitto olisi osaltaan jo aikaisemmin käynnistänyt tarvittavat laajemmat selvitysprosessit Suekin ja Olympiakomitean kanssa.

Vuohijoki kertoi perjantaina, ettei aio jatkaa Olympiakomitean hallituksessa.

Tämä tapauksesta tiedetään

Painonnostaja ja Olympiakomitean hallituksen urheilijajäsen Anni Vuohijoki tuli perjantaina julkisuuteen avoimella kirjeellään, joka oli osoitettu Suomen urheilukansalle.

Vuohijoki ilmoitti saaneensa 28.3.2022 sähköpostin, jonka mukaan hän on epäiltynä seksuaalisesta häirinnästä. Kyseinen epäily liittyy Pekingin olympialaisiin, joissa Vuohijoki oli mukana Olympiakomitean hallitustehtäviensä takia. Pekingin olympialaiset järjestettiin tämän vuoden helmikuussa.

Suek tiedotti perjantaina iltapäivällä, että se aloittaa tutkinnan "Pekingin olympialaisten aikaisesta mahdollisesta vakavasta eettisestä rikkomuksesta". Suekin mukaan asian ovat tuoneet sen tietoon niin Olympiakomitea kuin Anni Vuohijoki.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori on antanut tapauksesta toistaiseksi vain yhden lausunnon medialle.

– On totta, että minun tietooni on saatettu epäily, että Anni Vuohijoki olisi syyllistynyt epäasialliseen käytökseen tai seksuaaliseen häirintään. Tämän pohjalta olen käynyt Anni Vuohijoen kanssa keskustelun. Olympiakomitea on saattanut asian Suekin käsittelyyn, Vapaavuori sanoi.

Lue myös:

Anni Vuohijoki eroaa Olympiakomitean hallituksesta – kertoo saaneensa viestin, jonka mukaan häntä epäillään seksuaalisesta häirinnästä

Marko Asell vaatii Olympiakomitean puheenjohtajiston eroa selvityksen ajaksi – urheilua tuntevat poliitikot haluavat läpivalaisua pienten piirien vallankäytölle

Kulisseissa käytiin kovia keskusteluita Mika Lehtimäen tapauksesta – Mika Poutala antoi Jan Vapaavuorelle suoraa palautetta

Suosittelemme