Hyppää sisältöön

Ukrainassa paljastuvat sotarikokset eivät yllätä ihmisoikeusjärjestöjä – Amnestyn toiminnanjohtaja: "Butšassa on tapahtunut kauheita"

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila näkee uusimmat veriteot vuosia sitten alkaneena julmuuksien jatkumona.

Sekä Amnesty Internationalin Suomen-osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson että Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila pitävät Butšan veritekoja järkyttävinä. Kuva: Frank Johanssonin kuva Janne Lindroos / Yle

Amnesty Internationalin Suomen-osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson pitää uusimpia Ukrainasta näkemiään kuvia järkyttävinä.

– Todennäköisesti Butšassa on tapahtunut ihan kauheita asioita.

Hän muistuttaa olevansa median välittämien tietojen varassa, sillä toistaiseksi Amnestyn tutkijat eivät ole pystyneet itse hankkimaan tietoa paikan päältä.

Vasta tarkemmat tutkimukset kertovat tekojen laajuudesta ja siitä, ketkä niihin ovat syyllistyneet.

– Näyttää kuitenkin siltä, että pidätettyjä siviilejä olisi ammuttu. Siviilien ampuminen ja vankien teloittaminen on aina sotarikos. Kyllä se pahalta näyttää.

Sotarikoksia on monenlaisia. Yksi keskeinen ajatus on, että siviileihin ei saisi kohdentaa iskuja eikä toteuttaa hyökkäyksiä sellaisilla summittaisilla aseilla, jotka aiheuttavat siviileille suurta vaaraa.

Lisäksi vankeja on kohdeltava inhimillisesti, eikä humanitaarisen avun antamista saa estää.

Butša herätti median, mutta ei ole poikkeustapaus

Tuoreimmat tiedot Ukrainassa paljastuneista sotarikoksista eivät tulleet Johanssonille yllätyksenä.

– Reilun kuukauden päivät on jo dokumentoitu sotarikoksia joka puolella Ukrainaa. Tiedossa on aiempia siviileihin kohdistuvia pommituksia sekä sairaaloihin ja päiväkoteihin tehtyjä hyökkäyksiä.

Myöskään Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila ei yllättynyt uusimmista julki tulleista veriteoista. Hän pitää niitä aiempien sotarikosten jatkumona.

– Itä-Ukrainassa sekä paikalliset että kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat jo vuodesta 2014 dokumentoineet mahdollisia sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, Mattila sanoo.

Todennäköisesti suuri osa aiemmista sotarikoksista on yhä piilossa. Kansainvälisellä medialla ja sosiaalisella medialla on taipumus havahtua väkivaltaisuuksiin jonkin yhden inhimillisen tragedian herättämänä. Näin näyttää tapahtuvan nyt Butšan kohdalla.

Butšassa paljastuneita tapahtumia on ehditty verrata muun muassa Srebrenican verilöylyyn vuonna 1995. Tuolloin serbisotilaat tappoivat tuhansia muslimimiehiä ja -poikia.

Amnestyn Frank Johansson ei mielellään vertaile sotarikoksia toisiinsa.

– Maailmanhistoriasta löytyy Srebrenican kaltaisia tapahtumia muualtakin. Mielestäni vertausten tekeminen on hyödytöntä. Kauheita tapahtumia ei tarvitse vertailla muihin kauheisiin tapahtumiin.

Ihmisoikeuksiin kiinnitettävä huomiota jo ennen konflikteja

Kaari Mattilan mukaan sotarikoksiin, rikoksiin ihmisyyttä vastaan ja vakavimpiin ihmisoikeusloukkauksiin liittyy tällä hetkellä rankaisemattomuuden kierre.

Venäjän asevoimien on epäilty toimineen myös Tshetsheniassa ja Syyriassa siviilejä kohtaan samoin kuin Ukrainassa.

– Kansainvälinen yhteisö on ollut jollain tavalla voimaton. Ehkä ei ole ollut halua herätä siihen todellisuuteen, että tämänkaltaiset teot näyttävät olevan osa Venäjän sotastrategiaa.

Sekä Amnestyn Johansson että Ihmisoikeusliiton Mattila muistuttavat, että nyt julkisuuteen tulleet tapahtumat pitää huolellisesti ja puolueettomasti tutkia.

Lisäksi olisi tärkeää pyrkiä ennaltaehkäisemään vakavia konflikteja muun muassa seuraamalla eri maiden ihmisoikeustilannetta.

– Sekä Venäjä että Valko-Venäjä ovat viime vuosina todella tiukasti kurittaneet riippumatonta mediaa ja ihmisoikeusjärjestöjen edustajia. Meille nykyinen tilanne näyttäytyy jatkumona, josta on tullut varoitusmerkkejä jo pitkään, Kaari Mattila sanoo.

Kuuntele Uutispodcast:

Lue seuraavaksi:

Putinin saaminen sotarikoksista oikeuteen näyttää epätodennäköiseltä, mutta sotarikokset eivät vanhene

Venäläissotilaiden salaamattomat radiokeskustelut kertovat huollon ongelmista ja hädästä tulituksen keskellä

Suosittelemme sinulle