Hyppää sisältöön

Eri järjestelmien käyttö aiheuttaa odotettua enemmän haasteita Pohjanmaan hyvinvointialueella – potilastietojärjestelmän kilpailutusta valmistellaan nyt toistamiseen

Edellisen kilpailutuksen keskeytymisen jälkeen potilastietojärjestelmän hankinnasta vastaavat ovat keskittyneet tarpeiden kartoittamiseen. Nyt ammattilaisia osallistetaan enemmän hankintaprosessiin.

Parhaassa tapauksessa uusi potilastietojärjestelmä voidaan ottaa käyttöön aikataulun mukaisesti vuionna 2025. Kuva: Anna Wikman / Yle

Pohjanmaan hyvinvointialue valmistelee parhaillaan uuden potilastietojärjestelmän kilpailutusta. Viime syksynä potilastietojärjestelmän kilpailutus keskeytettiin, koska potilastietojärjestelmä olisi tullut liian kalliiksi eikä se kaikilta osin olisi vastannut tarpeisiin.

Vaasan sairaanhoitopiiri ehti polttaa noin 9 miljoonaa euroa kilpailutukseen. Sen jälkeen Pohjanmaan hyvinvointialue on aloittanut toimintansa, ja Pohjanmaan hyvinvointialueen it-johtaja Pia Haglundin mukaan käytäntö on osoittanut paljon uusia vaatimuksia ja tarve yhteiselle järjestelmälle on suuri.

– Itse asiassa, nyt kun tämä meidän hyvinvointikuntayhtymä on aloittanut toimintansa, niin nyt vasta oikeasti tajutaan se että [yhteistä potilasjärjestelmää] oikeasti tarvitaan, sillä ei ole ollut mitenkään helppoa [hoitoalan]ammattilaisilla näiden kaikkien eri järjestelmien kanssa, Haglund toteaa.

Yhdysvaltalaista Aster-järjestelmää oltiin hankkimassa yhteisellä kilpailutuksella neljä sote-aluetta. Vaasan sairaanhoitopiirin lisäksi hankinnassa olivat mukana Siun sote, Etelä-Savon Essote ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri. Tällä kertaa kilpailutus kuitenkin tehdään yksin.

Pohjanmaan hyvinvointialueen it-johtaja Pia Haglundin mukaan siinä on omat hyvät ja huonot puolensa.

– Voimme ajatella pelkästään itseämme kun mietitään vaatimuksia, eikä tarvitse sillä tavoin tehdä kompromissia. Esimerkiksi olemme ainut alue Suomessa joka tarvitsee täysin kaksikielisen järjestelmän. Toisalta taas meidän täytyy tehdä kaikki työ itse, ja siinä kilpailutuksessa on paljon työtä.

Tarkoituksena on viedä kilpailutus aluehallituksen käsiteltäväksi toukokuussa. Kesäkuussa aluevaltuusto käsittelee asiaa, ja tavoitteena on saada myönteinen päätös uuden järjestelmän kilpailuttamisesta.

Nykyiset järjestelmät aiheuttavat haasteita

Pohjanmaan hyvinvointialueen toiminnan alkaminen tammikuussa tarkoitti käytännössä sitä, että eri kunnissa olevia nykyisiä järjestelmiä joudutaan käyttämään limittäin.

Haglundin mukaan käytäntö on osoittanut kuinka vaikeaa on toimia näiden kaikkien eri järjestelmien kanssa.

– Nyt meillä on sellainen organisaatio että esimies saattaa olla vaikka Mustasaaressa ja hänellä on alaisia Vöyrillä, Pietarsaaressa ja esimerkiksi Närpiössä. Esimerkiksi ajanvaraustietojen katsominen ei esimieheltä nyt onnistu, kun tällä hetkellä ne ovat kaikkialla eri järjestelmissä.

Haglundin mukaan käytäntö on osoittautunut paljon vaikeammaksi kuin mitä etukäteen ajateltiin. Potilasturvallisuus ei Haglundin mukaan kuitenkaan ole vaarantunut.

– Tämä ei ole potilasturvallisuuskysymys, mutta lisätyötä tilanne edellyttää.

Uusi järjestelmä käyttöön vuoteen 2025 mennessä

Edellisessä kilpailutuksessa tuli Haglundin mukaan kritiikkiä alan ammattilaisten taholta, ettei heitä osallistettu hankintaprosessissa tarpeeksi. Nyt kilpailutus hoidetaan toisin. Alan ammattilaiset on osallistettu muun muassa vaatimusten työstämiseen erilaisilla kokoonpanoilla ja erinäisissä työpajoissa.

– Tässä [kilpailutusten] välissä olemme yrittäneet panostaa siihen että kaikki saavat tavallaan osallistua siihen mitä me sitten haluammekaan hankkia.

Alun perin uusi potilastietojärjestelmä oli määrä ottaa käyttöön vuonna 2025. Kilpailutuksen tulos määrittää voidaanko edelleen pysyä näinkin tiukassa aikataulussa.

– Riippuu kilpailutuksen tuloksesta. Jos siitä tulee tulokseksi suomalainen järjestelmä, ja jos se on kohtuullisen valmis paketti joka on kokonaisuudessaan käytössä jo jossain, niin silloin varmaan alkuperäinen aikataulu pitää. Mutta kovin paljoa sitä ei voi nopeuttaa oli se tulos mikä tahansa, koska kilpailutus vie aikaa, Haglund toteaa.

Käytännössä potilastietojärjestelmän potentiaalisia toimittajia Suomessa on Haglundin mukaan 5-6 kappaletta. Osalla toimittajista on jo olemassa valmius kaksikielisyyteen, jolloin lisäkustannuksilta vältyttäisiin.

– Joillakin on valmius kaksikielisyyteen jo olemassa. Joillakin taas kyky tehdä kaksikielinen järjestelmä. Eli nämä kaksi ovat jo hinnaltaan erilaisia koska toinen joutuu laskemaan hinnan kieliversiolle kun taas toinen ei.

Parhaillaan Pohjanmaan hyvinvointialueella valmistellaan kilpailutusta.

– Toukokuussa olisi tarkoitus esittää [hallitukselle] taustoja ja muuta siihen liittyen että kilpailutusta tarvitaan. Ehkä myös päätetään mitä kärkiasioita pidetään tärkeimpänä, mitä painotetaan uuden potilastietojärjestelmän vaatimuksissa.

Siitä mitä uusi potilastietojärjestelmä saa maksaa, tai millaisesta hintahaarukasta puhutaan, ei Haglund vieä voi sanoa mitään.

Lue myös:

Vaasan sairaanhoitopiirin omistajakunnissa harmitellaan uuden potilastietojärjestelmän hankintaprosessin kaatumista

Onko parjatulle Aster-potilastietojärjestelmälle vaihtoehtoja? Kaksi kotimaista yritystä uskoo pystyvänsä samaan edullisemmin: "Toteutettavissa huomattavasti halvemmalla"

Vaasan sairaanhoitopiirissä aloitetaan heti uuden potilastietojärjestelmän etsintä – Marina Kinnunen: "Meidän on nyt keskusteltava siitä, mitä haluamme"

Neljä sairaanhoitopiiriä hieroo jättikauppaa potilastietojärjestelmästä – lääkärit pelkäävät, ettei kukaan tiedä, mitä ollaan ostamassa

Suosittelemme sinulle