Hyppää sisältöön

Potilaiden kannattaa mennä hoitoon Varsinais-Suomen hoitajalakosta huolimatta, jos peruutusta ei ole tullut

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on selviydytty melko hyvin ensimmäisestä lakkoviikonlopusta. Läheltä piti -tilanteita on kuitenkin ollut.

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä TYKSin T-sairaalan aulassa.
Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kannustaa potilaita lähtemään hoitoon, jos peruutusta ei ole tullut. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mukaan joitakin läheltä piti -tapauksia on viikonlopun aikana ollut, mutta niitä ei pystytä täydellisesti liittämään lakkoon. TYKS Akuutista ovat potilaat kadonneet eli viikonloppuna on nähty sama ilmiö kuin koronan alkuaikoina, jolloin hoitoon lähdettiin vasta pakon edessä.

– Kokonaisuutena olemme pärjänneet jollakin tavalla. Ruuhkaa on syntynyt. Miehitys on niukka monin paikoin. Leikkauksia on jouduttu jonottamaan jonkin aikaa kauemmin kuin normaaleisssa olosuhteissa, kertoo Pietilä.

Merkittävä asia on, miten arki alkaa pyöriä normaalivahvuuksin.

– Potilaan kannattaa mennä sovittuun hoitoon, jos hän ei ole saanut erillistä ilmoitusta peruutuksesta. Saimme vasta sunnuntaina illalla sovittua suojelutyöstä eli osa toimenpiteistä voidaan tehdä, mutta kaikkia ei voida luvata.

Pietilän mukaan on mahdollista, että esimerkiksi syöpäpotilaita ohjataan yksityiseen hoitoon. Kaikki keinot ovat käytössä ja nyt pohditaan, mitä toimintoja voidaan siirtää yksityiselle.

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoo, että aluksi suojelutyötä koskevat neuvottelut olivat hankalia, mutta sunnuntai-iltana käänne parempaa tapahtui.

– Ongelmia tulee, kun kaikki poliklinikkatoiminnat on suljettu ja kiireetön kirurgia on siirretty eteenpäin. Toivomme, että hyvin kiireellinen akuuttikirurgia, syöpähoidot ja synnytykset saadaan hoidettua. Ne olivat mukana lakkolupauksessa.

Suosittelemme sinulle