Hyppää sisältöön

Analyysi: Fidesz rakentaa Unkarista diktatuuria EU:n sisälle, ja Orbán sai kansalta taas avaimet käteen

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on vuodesta 2010 lähtien keskittänyt valtaa järjestelmällisesti, kirjoittaa Ylen EU-erikoistoimittaja Janne Toivonen.

Viktor Orban vaalien jälkeisessä voittojuhlassa.
Pääministeri Viktor Orbán juhli Budapestissa voiton varmistuttua. Kuva: Arpad Kurucz / AOP
Janne Toivonen

BUDAPEST Moni Unkarin opposition kannattaja purskahti spontaanisti itkuun sunnuntai-illan vaalivalvojaisissa, kun parlamenttivaalien tulos valkeni.

Paikka Budapestissa oli symbolinen: vuonna 1870 valmistunut kaunis luistinrata, ensimmäisiä laatuaan koko Euroopassa, jäänne kaupungin 1800-luvun lopun kultakaudesta ja Unkarin menneestä suuruudesta.

Huhtikuussa 2022 luistinrata sai todistaa diktatuurin syntyaskelia suoraan Euroopan unionin sydänmailla.

Pääministeri Viktor Orbánin jyrkän oikeistolainen Fidesz-puolue on ottanut maan niin rautaiseen otteeseen, että hajanaisen ja eripuraisen opposition oli pakko yhdistyä kuuden puolueen koalitioksi, jotta Orbánin kaataminen oli edes teoreettisesti mahdollista.

Yritys päättyi surkeaan mahalaskuun. Opposition pääministeriehdokas Péter Márki-Zay ei voittanut edes omaa vaalipiiriään, vaan sekin meni Fideszille selvin luvuin.

"Kansanvalta on puhunut, pulinat pois."

Keskustapoliitikko Johannes Virolaisen sanat vuodelta 1980 ovat tutut ja tappiotilanteissa taajaan käytetyt. Unkariin ne sopivat erittäin huonosti.

Pulinaa riittää, ja syystä.

Orbán on lujittanut valtansa 12 vuodessa kivikovaksi

Uusi nelivuotinen kausi vallassa on Orbánille jo neljäs putkeen.

Hän aloitti heti vuoden 2010 vaalivoittonsa jälkeen demokratian pikaisen alasajon.

Ensin suitsittiin vapaa media. Fideszin nuijima uusi medialaki (siirryt toiseen palveluun) tuli voimaan vuonna 2011, ja nyt ruumis on ehtinyt jo viiletä. Maanlaajuinen valtamedia on enää propagandakoneisto, joka uskollisesti toistaa hallituksen viestejä päivästä toiseen.

Vapaana on enää muutama verkkosivusto, joiden elintila kuristuu jatkuvasti. Opposition vaalivalvojaisissa näytöillä pyöri Youtube-kanava Partizanin (siirryt toiseen palveluun) halpa vaalistudio, koska muita edes etäisesti puolueettomia lähetyksiä ei ollut.

Peter Marki-Zay tiedotusvälineiden edessä.
Opposition ehdokas Péter Márki-Zay kohtasi mediaa sunnuntaiaamuna äänestämisensä jälkeen. Hän sai valtiollisella kanavalla ennen vaaleja viisi minuuttia puheaikaa, eikä vaaliväittelyitä järjestetty. Kuva: Attila Kisbenedek / AFP

Toinen Orbán-muutosten kulmakivi heti valtaannousun jälkeen oli vaalijärjestelmän rukkaaminen (siirryt toiseen palveluun).

Unkarissa jokaisen vaalipiirin voittaja saa yhden paikan parlamenttiin, ja loput määräytyvät maanlaajuisella listavaalilla.

Orbán muokkasi vaalipiirejä Fideszin kannatuslinjojen mukaan, ja vaalipiirien voittoääniä määrättiin siirrettäväksi mukaan listavaaliin kannatusta pönkittämään.

Lisäksi 600 000 maan rajojen ulkopuolella asuvaa kaksoiskansalaista sai äänioikeuden – ja he tukevat pääsääntöisesti Fidesziä.

Vanhempi henkilö äänestää liikkuvalla äänestyspisteellä.
Äänestäjä Petöfiszállásin kylässä Etelä-Unkarissa sunnuntaina. Kuva: Sandor Ujvari / EPA

Uudistus oli välitön menestys. Sen jälkeen Fideszillä ja apupuolue KDNP:llä on ollut parlamentissa jatkuvasti kahden kolmasosan paikkaenemmistö, eli vapaat kädet tehdä lähes mitä vain.

Näissä vaaleissa Fidesz ja KDNP saivat 135 paikkaa 199:stä. Sitä voi verrata tilanteeseen, jossa samankokoisessa Suomen eduskunnassa yhdellä puolueella olisi noin 120 edustajaa ja sen apupuolueella vajaat parikymmentä.

Kun myös virkakoneiston avainpaikat ovat isolta osin Fideszin hallussa, sen kampeaminen vallasta on erittäin vaikeaa.

Vuonna 2018 vaalitarkkailija eli Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj kritisoi Unkaria suorin sanoin (siirryt toiseen palveluun) kaikesta muusta paitsi suoranaisesta vaalivilpistä. Vastaavaa Etyjiltä on odotettavissa nytkin.

EU-raha kelpaa, yhteiset säännöt eivät

Euroopan ulkopuolisissa maissa diktatuurien rakentelu on arkipäivää.

Mutta Unkari on pesunkestävä EU-maa, joka otti vuosina 2014–2020 vastaan 27 miljardia euroa (siirryt toiseen palveluun) yhteisiä EU-rakennetukia. Unkaria jäsenyys hyödyttää kirkkaasti: se saa EU-budjetista selvästi enemmän kuin sinne maksaa.

EU-yhteisöltä on puuttunut halua kiristää yhtä jäsenmaata rahalla demokraattisiin uudistuksiin. EU:n silmissä korruptiota on liikaa, vähemmistöjä poljetaan ja median vapaus tulisi palauttaa.

EU on yrittänyt hyvällä: kritisoinut ja maanitellut. Sillä ei ole ollut Orbániin mitään vaikutusta. Vasta nyt Brysselin linja on muuttumassa.

Viktor Orban äänestämässä.
Orbán äänesti sunnuntaina Budapestissa. Kuva: Ferenc Isza / AFP

EU:n elpymisvälineestä Unkarille varatut seitsemän miljardia euroa ovat jo toistaiseksi jäissä. Helmikuussa EU-tuomioistuin määräsi, että myös rakennetukia saa jäädyttää, ellei jäsenmaa täytä EU:n yhdessä sovittuja demokraattisia vaatimuksia.

Raha on kelvannut Orbánille. Samalla hän on viitannut kintaalla säännöille, joihin maa sitoutui liittyessään EU:hun.

Jos EU jatkaa tosissaan tukien eväämistä, Fideszia odottavat vyönkiristykset. Muhkeat vaalibudjetit ovat nakertaneet valtion kassaa, ja EU-tukien vaikutus talouskasvun ylläpitämisessä on arvioitu merkittäväksi, jopa parin prosenttiyksikön (siirryt toiseen palveluun) suuruiseksi.

Orbánin murskavoitto oli monille sittenkin yllätys

Itku luistinradalla Fideszin uuden murskavoiton varmistuttua tuli sittenkin monille yllätyksenä.

Kaksi seksuaalivähemmistön edustajiksi esittäytynyttä kertoivat harkitsevansa muuttoa pois Unkarista. Pöydissä nuoret kaupunkilaiset siemailivat palinkaa ja tuijottivat tyhjyyteen.

Opposition menestykseen asetettiin niin suuria toiveita, että totuus hämärtyi. Totuus on se, että Orbán on taitava ja Unkarissa erittäin suosittu poliitikko.

Äänestäjiä jonossa.
Äänestysaktiivisuus nousi Unkarissa hyvälle tasolle, lähes 70 prosenttiin. Kuva: Arpad Kurucz / AOP

Orbán on myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin paras ystävä EU:ssa. Tämänkin odotettiin satavan opposition laariin, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuomittu laajasti kaikkialla Euroopassa ja Unkarikin on tukenut Venäjä-pakotteita.

Toisin kävi. Orbán vain lisäsi kannatustaan, ja lisäksi äärioikeistolainen Mi Hazank -puolue (suomeksi Kotimaani) nousi parlamenttiin.

Kun kriisi jyllää rajan takana ja ukrainalaisia pakolaisia näkyy Unkarissa lähes kaikkialla, kansalaiset tarttuivat tuttuun luottomieheen.

Orbán sai itse sopivaksi muokkaamassaan systeemissä kansalta jälleen avaimet käteen. Vallan keskittäminen voi jatkua.

Unkari on tiellä, jonka päässä odottaa vääjäämättä ero tai erottaminen EU:sta. Se ei näytä kannattajia haittaavan, mutta Venäjän tilanne tuo kehitykseen arvaamattomuutta, jota on mahdotonta ennakoida.

Lisää aiheesta:

Viktor Orbánin puolueelle murskavoitto Unkarin vaaleissa – tutkija: "Tämä on vahva viesti EU:lle"

Unkarilaiset valitsevat vaaleissa Putinin ja Orbánin maailman tai vapaan maailman, sanoo oppositiojohtaja Ylelle – ja syyttää pääministeriä aivopesusta

Suosittelemme sinulle