Hyppää sisältöön

Syöpäpotilas Sari Buss eli viikonlopun epätietoisuudessa, mutta helpottui hoidon järjestymisestä TYKSissä: "Hoitoon pääsin, kiitos siitä"

Syöpäpotilaiden hoito on pyritty järjestämään TYKSissä hoitajien lakosta huolimatta. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä myönnetään, että kaikille hoitoa ei saada. Alle puolet syöpähoidoista toteutuu.

Syöpää sairastava Sari Buss.
Sari Buss jännitti viimeiseen asti, pääseekö hän sytostaattihoitoon maanantaina. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

Turkulaisen Sari Bussin rintasyöpä on leikattu, ja hän saanut ensimmäisen hoitokerran kaikkiaan kuudesta sytostaattihoidosta. Hoitoja annetaan kolmen viikon välein.

Toisen hoitokerran aika Turun yliopistollisessa keskussairaalassa oli varattuna tänään maanantaina, mutta vielä viikonloppuna Buss oli epätietoinen sen toteutumisesta hoitajalakon alettua.

Hoitoa ennen pitää käydä laboratoriossa. Buss oli itse aktiivinen ja sai hankittua laboratorioajan itselleen jo torstaina, sillä perjantaina häntä palveleva laboratorio oli suljettu.

Buss oli aktiivinen myös selvittäessään toteutuuko hoito. Hän otti yhteyttä jopa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaan Petri Virolaiseen.

Sari Bussia kehotettiin menemään sovittuun hoitoon.

Buss on ollut peloissaan, sillä hänelle on sanottu, ettei hoito saa viivästyä. Lääkkeiden teho heikkenee, jos niitä ei saa ajallaan, ja siksi hän pelkää oman ennusteensa vuoksi – vaarantuuko paraneminen?

Maanantaiaamuna Buss meni sovitusti syöpäklinikalle ja helpotus oli suuri, kun hänet ohjattiin odottamaan hoitajaa ja lopulta sairaalavuoteelle.

– Nyt on niin helpottunut ja hyvä olo, että meinaa tulla itku ilosta. Hoitoon pääsin, kiitos siitä.

Sari Buss TYKSin syöpäklinikalla saamassa hoitoa sairaanhoitaja Jenny Rankilta.
Sari Buss sai tarvitsemansa hoidon. Sairaanhoitaja Jenny Rankio aloittaa lääkkeen antamista. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Sari Buss kokee, että potilas on melko yksin. Onneksi hänellä oli tilanne, jossa voimaa riitti selvittää hoitoonpääsyä.

– Selvitin asioita ja laboratorioon pääsyä pelkästään torstaina varmasti kolmen tunnin ajan viime viikolla. Koska lakon mahdollisuus ei tullut yllätyksenä kenellekään, tuli sellainen olo, että tähän ei oltu varauduttu. Varautumisessa on omasta näkökulmastani puutteita, kertoo Buss.

Alle puolet syöpähoidoista toteutuu TYKSissä

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoo, että suojelutyötä koskevissa neuvotteluissa tapahtui sunnuntai-iltana myönteinen käänne, ja henkilökuntaa on saatu enemmän muun muassa syöpähoitoihin.

Maanantaina ennen puoltapäivää potilaskyselyjä satelee koko ajan syöpäklinikan puhelimeen. Yksi potilas tivaa itselleen hoitoaikaa henkilökohtaisesti. Isossa hoitosalissa on vain yksittäisiä potilaita.

TYKSin syöpäklinikan Vastuualauejohtaja Annika Ålgars.
Vastuualuejohtaja Annika Ålgars kertoo, että hoitajat ja lääkärit ovat ottaneet laboratoriokokeita lakon aikana. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Syöpäklinikan vastuualuejohtaja Annika Ålgarsin mukaan alle puolet suunnitelluista hoidoista voidaan toteuttaa.

– Olemme onnellisia, että saimme enemmän henkilökuntaa kuin perjantaina. Toiminta on yhä rajallista. Laboratoriotoimintaan saimme parannusta. Vuodeosaston hoitajat ja lääkärit ottivat kokeita itse viikonloppuna. Tänään saamme päivystyslaboratoriosta väkeä ottamaan tarvittaessa kokeita.

Potilasturvallisuus taataan niin, että tehdään vain hoidot, jotka voidaan turvallisesti tehdä. Syöpälääkehoidoista voi tulla allergisia reaktioita ja sellaisia oireita, joiden takia tarvitaan tarpeeksi henkilökuntaa. Uusia hoitoja ei pystytä aloittamaan ja suunnittelemaan.

Miten voidaan rauhoitella potilaita, jotka pelkäävät hoidon viivästymisen vaikuttavan merkittävästi paranemiseen?

– Käymme kaikki hoidot läpi potilaskohtaisesti ja teemme parhaamme. Yksittäiset päivät tai siirrot eivät vielä vaaranna siinä mielessä terveyttä. Jos lakko pitkittyy, tilanne voi olla erilainen, kertoo Ålgars.

Potilas Sari Buss juttelee osastonsihteeri Maija-Liisa Kesäläisen kanssa TYKSin syöpäklinikan vastaanotossa.
Osastosihteeri Maija-Liisa Kesäläinen rauhoitteli asiakkaita puhelimessa. Sari Buss sai ilouutisen, kun hän kuuli, että hoito toteutuu. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Sairaanhoitaja haluaa hoitaa kaikki potilaat

Sairaanhoitaja Jenny Rankion tunnelmat ovat sekavanpuoleiset. Hän ei osaa vastata, miksi lakkovaroitukseen ei reagoitu tarpeeksi nopeasti.

– Huoli potilaista on suuri. Haluaisimme hoitaa heidät kaikki. Toivon, että saadaan nopeasti kaikkia osapuolia miellyttävä sopimus, että päästäisiin nopeasti normaalioloihin ja meillä olisi jatkossakin osaavaa henkilökuntaa ja potilaat saavat laadukasta ja turvallista hoitoa, pohtii Rankio.

Suojelutyö ei toteutunut kokonaan ainakaan heti.

– Olemme saaneet ne resurssit, joita meille annettiin ja niiden puitteissa perjantaina paiskittiin täällä töitä. Nyt on saatu vähän enemmän resursseja, toivottavasti se helpottaa ja saadaan enemmän potilaita hoidettua.

Yksityinen hoito voi olla yksi vaihtoehto

Sari Buss alkoi miettiä jo ennen tämän päivän hoitokertaa kääntymistä yksityisen hoidon puoleen.

Hän aikoo jatkossa selvittää, mistä saa lähetteen seuraavaa hoitokertaa varten. Se on kolmen viikon kuluttua, mutta Buss ei aio odottaa sitä tekemättä mitään. Lakko saattaa pitkittyä.

– Kysyin jo sähköpostissa, jonka lähetin ylimmälle johdolle, mistä voisin saada lähetteen näihin verikokeisiin. En voi marssia yksityiseen laboratorioon kylmiltään, että ottakaa minusta kokeet. Lisäksi tarvitsen lähetteen yksityiseen sytostaattitiputukseen.

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo, että kaikki keinot otetaan luonnollisesti käyttöön potilaiden hoitamiseksi. Hän myöntää, että yksityinen hoito on mahdollista jossain vaiheessa, jos lakko pitkittyy.

– Ongelmia tulee, kun kaikki poliklinikkatoiminnot on suljettu ja kiireetön kirurgia on siirretty eteenpäin. Toivomme, että hyvin kiireellinen akuuttikirurgia, syöpähoidot ja synnytykset saadaan hoidettua. Ne olivat mukana lakkolupauksessa.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 5.4.2022 kello 23.

Lue myös:

Sovun etsintä suojelutyön määrästä jatkuu TYKSissä – osapuolet kiistasta: epätarkkoja ilmaisuja, väärinkäsityksiä ja laskentatapojen eroja

Tehy ja SuPer: Työnantajapuoli on jakanut paljon virheellistä tietoa ja vääristellyt totuuksia, vaikka hoitoa on annettu riittävästi

Potilaiden kannattaa mennä hoitoon Varsinais-Suomen hoitajalakosta huolimatta, jos peruutusta ei ole tullut

Suosittelemme sinulle