Hyppää sisältöön

Iso videomainostaulu töhrittiin Venäjää tukevilla kirjaimilla Imatralla

Imatran Vuoksenniskalla videomainostaulussa pyöri paikallisen Slava-Ukraini-kannatusyhteisön valomainos. Viikonlopun aikana mainostaulu töhrittiin isoilla Z-kirjaimilla.

Mainostaulu töhritty venäjämielisillä symboleilla
Mainostaulu töhritty venäjämielisillä symboleilla
Petri Kivimäki

Imatralla iso valomainostaulu on töhritty Venäjän sotajoukkojen ja sotapolitiikan kannattajien Z-kirjaimilla.

Valotaulussa pyöri muiden mainosten joukossa paikallisen Slava-Ukraini-kannatusyhteisön ostama, Ukrainaa tukeva lyhyt mainosvideo.

Videomainoksessa oli Ukrainan värit. Mainoksen yläosassa sinisellä pohjalla luki isoilla kirjaimilla Slava Ukraini, mikä suomeksi tarkoittaa kunnia Ukrainalle. Kellertävässä alaosassa vilahti kuvia auringonkukista. Videon lopussa ruudulle ilmestyy englannin kielen rauhaa tarkoittava sana peace.

Kannatusyhdistyksen videomainos alkoi näkyä valotaulussa perjantaina 1.4. Töhriminen lienee tapahtunut lauantai-illan ja sunnuntainaamun välisenä aikana.

Kirjaimia valotauluun on tehty mustalla väriaineella kaikkiaan kolme.

Vielä sunnuntaina Slava-Ukraini-kannatusyhteisön valomainos näkyi muitten mainoksien joukossa. Tänään maanantaina koko valotaulu oli jo pimeänä.

Z-kirjaimilla sotkettu valomainos Imatran Vuoksenniskalla.
Maanantaiaamuna videomainostaulu oli otettu pois käytöstä. Töherrykset näkyivät edelleen. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Imatralla toimiva Slava-Ukraini-kannatusyhteisö oli alun perin laittanut mainoksen yhteyteen myös tukijoidensa nimiä.

Yhteisön puolesta puhuva Markku Sinkkonen kertoo, että hän sai nopeasti kerättyä mainokseen tarvittavan rahasumman, liki 1 400 euroa, paikallisilta ihmisiltä.

– Mukaan lähti yli 30 ihmistä. He ovat ihan tavallisia suomalaisia kansalaisia, kertoo Sinkkonen.

Töhrimisen tekijöistä Sinkkosella ei ole mitään tietoa.

– En kuitenkaan usko, että kukaan kännipäissään sellaista tekisi. Ne kolme kirjainta on selvästi tehty siihen ihan tarkoituksella.

Valotaulu sijaitsee Imatran Vuoksenniskalla vilkkaan tien varrella Torikadun ja vanhan Kuutostien risteyksessä. Valotaulun alareuna on lumihangen takia sen verran matalalla, että ihminen pystyy tekemään taululle ilkivaltaa ilman koroketta.

Korjaus edessä

Imatralla sijaitsevan valomainostaulun omistaa Keskisuomalainen-konserniin kuuluva Kaakon viestintä oy. Yhtiön myyntijohtaja Marja Niemikoski kertoo, että taulu on nyt otettu kokonaan pois toiminnasta.

– Vielä emme tiedä, ovatko mainostaulun led-moduulit vaurioituneet vai riittääkö pelkkä puhdistaminen, kertoo Niemikoski.

Z-kirjaimilla sotkettu mainostaulu Imatran Vuoksenniskalla.
Töhriminen aiheuttaa taulun omistajalle isot taloudelliset vahingot putsauskuluina ja menetettynä mainosajan myyntinä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Niemikosken mukaan kaikki mainokset palaavat korjaamisen jälkeen takaisin ruutuun – myös Imatran Slava-Ukraini-kannatusyhteisön ostama mainostila.

– Kyllä se mainos siellä puhdistamisen jälkeen pyörii ihan niin kuin kaikki muutkin mainokset.

Niemikoski ei vielä pysty sanomaan, tekeekö Kaakon viestintä töhrinnästä rikosilmoituksen.

– Siihen ei vielä ole ehditty ottaa kantaa. Tänään meillä on ollut kiire saada se taulu puhtaaksi ja toimintaan. Siellä on monen yrityksen mainoksia.

Mainostaulu, jossa teksti Slava Ukraini ja alaosass mustalla väiaineella kolme Z-kirjainta.
Töherrykset näkyvät selvästi tässa kuvassa, joka on otettu kuvakaappauksena sunnuntaina nauhoitetusta videosta. Kuva: kuvakaappaus videosta

Marja Niemikosken mukaan missään muualla Keskisuomalainen-konsernin mainostauluissa ei ole tapahtunut vastaavaa töhrimistä.

– Konsernilla on mainostauluja todella paljon eri puolilla.Tällainen töhertely on ainutkertaista. Ikävä, että ihmiset eivät kunnioita toisten omaisuutta, sanoo Niemikoski.

Yle seuraa tiivisti Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Lue tuoreimmat uutiset tästä.

Suosittelemme sinulle