Hyppää sisältöön

Elintarvikkeiden ottaminen mukaan valtion huoltovarmuusvarastointiin jakaa Oulun vaalipiirin kansanedustajien mielipiteet

Kysyimme vaalipiirin kansanedustajilta, pitääkö valtion laajentaa varmuusvarastointia elintarvikkeisiin. Kuusi alueen edustajaa ei nähnyt sitä tarpeellisena, viiden mielestä se olisi hyödyllistä.

Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarasto
Etelä-Suomessa sijaitseva varmuusvarasto. Huoltovarmuuskeskuksen tehtävänä on kehittää ja ylläpitää Suomen huoltovarmuutta. Kuva: Huoltovarmuuskeskus
Pekka Loukkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Huoltovarmuuden laajentaminen elintarvikkeisiin jakaa Oulun vaalipiirin kansanedustajien mielipiteitä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut keskusteluun ajatuksen huoltovarmuuden lisäämisestä.

Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista kuusi ei halua laajentaa huoltovarmuutta, kun viisi haluaisi laajentaa sitä myös elintarvikkeisiin. Seitsemän edustajaa jätti vastaamatta.

Ylen kansanedustajakone näyttää vaan ne vastaajat, jotka vastasivat ajoissa. Saimme viisi vastausta kyselyn päättymisen jälkeen. Ne on huomioitu tässä jutussa.

Merja Kyllönen (vas.) vastasi kyselyymme ei.

– Keskittyisin turvaamaan kotimaassamme riittävän alkutuotannon, elintarviketeollisuuden jalostuskapasiteetin sekä toimivan teollisuuden ja kaupan jakelujärjestelmän kuluttajille. Ihmisiä tulisi paremmin ohjeistaa oman kotivaran varmistamiseen.

Ei vastasivat myös Mari-Leena Talvitie (kok.), Janne Heikkinen (kok.), Tytti Tuppurainen (sd.), Juha Pylväs (kesk) ja Jenni Pitko (vihr.).

Myöntävästi vastasivat sen sijaan Pekka Aittakumpu (kesk), Mikko Kinnunen (kesk.), Hanna-Leena Mattila (kesk.), Sebastian Tynkkynen (ps.) ja Katja Hänninen (vas.).

Aittakumpu haluaisi laajentaa huoltovarmuutta esimerkiksi kahviin ja sokeriin.

– Elintarvikkeiden sijaan huoltovarmuuskeskuksella on varastoissa muuan muassa viljaa sekä vilja- ja nurmikasvien siemeniä. Joidenkin elintarvikkeiden osalta olemme riippuvaisia tuonnista, kuten kahvin ja sokerin. Niitä voisi ottaa varmuusvarastoihin, kertoo Aittakumpu.

Valtion huoltovarmuuskeskuksen toimintaa ohjaa huoltovarmuuslaki. Se varastoi kriisitilanteita varten muun muassa viljaa ja siemeniä sekä öljyä.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele ja katsele mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle