Hyppää sisältöön

Onko tässä seuraava tenniksen hallitsija? 18-vuotias Carlos Alcaraz voitti Miamin Mastersin ja nousee hurjaa vauhtia kohti kärkeä

Carlos Alcaraz nousi maailmanlistalla jo sijalle 11. Hän kuuluu Ranskan avointen voittajasuosikkien joukkoon.

Carlos Alcaraz nostaa pokaalia.
Carlos Alcaraz ja Miamin Mastersin voittopokaali. Kuva: Anadolu Agency via Getty Images
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

18-vuotiaan Carlos Alcarazin nousu kohti maailman absoluuttista tennishuippua jatkuu hurjaa vauhtia. Sunnuntaina espanjalainen voitti jo uransa ensimmäisen Masters-tason turnauksen, kun hän löi Miamin loppuottelussa norjalaisen Casper Ruudin 7–5, 6–4. Alcaraz nousi maailmanlistalla jo sijalle 11.

Noin kuukauden kuluttua 19 vuotta täyttävä Alcaraz syrjäytti Novak Djokovicin Miamin turnauksen historian nuorimpana voittajana. Masters-tasolla häntä nuorempina turnauksen ovat voittaneet vain Michael Chang ja Rafael Nadal. Hämmästyttävää kyllä, Alcarazista tuli myös Miamin Mastersin ensimmäinen espanjalainen voittaja. Esimerkiksi Nadal on hävinnyt Miamin finaalin viisi kertaa.

– Minulla ei ole sanoja kuvailla, miltä tuntuu. On todella upeaa voittaa ensimmäinen Mastersini täällä Miamissa, Alcaraz sanoi finaalin jälkeen.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että Alcarazin voitot eivät todellakaan jää tähän. Asiantuntijat ympäri maailmaa alkavat olla sitä mieltä, että Alcaraz on tenniksen seuraava hallitsija, kun Roger Federer, Nadal ja Djokovic joutuvat väistämättä vähitellen luopumaan asemistaan.

Alcarazista on puhuttu jo muutaman vuoden ajan todellisena superlupauksena. Niin on puhuttu vuosien varrella monesta muustakin, mutta espanjalainen näyttää lunastavan lupauksia. ATP-tasolla hänet nähtiin ensimmäisen kerran 16-vuotiaana alkuvuodesta 2020, jolloin hän eteni toiselle kierroksella voittamalla Riossa maanmiehensä, kokeneen huippupelaajan Albert Ramos-Vinolasin.

Seuraavana vuonna hän voitti ensimmäisen ATP-turnauksensa Umagissa. Tänä vuonna Alcaraz voitti Rion turnauksen ennen Miamin täysosumaa. Alcaraz on voittanut tänä vuonna 18 ottelua ja hävinnyt vain kaksi, Australian avoimissa Matteo Berrettinille viidennen erän tiebreakissa ja Nadalille Indian Wellsissä.

Kuriositeettinä mainittakoon, että Alcarazin toistaiseksi ainoa tappio koskaan Miamin Mastersissa tuli vuosi sitten Emil Ruusuvuorelle avauskierroksen tiukassa kolmen erän ottelussa.

Alcarazin peli on näyttävää katsottavaa. Hänen tavaramerkkejään ovat erittäin vahvat peruslyönnit, joilla hän moukaroi vastustajan kenttää ja toisaalta pehmeällä kosketuksella lyödyt pysäytyslyönnit. Stopparit olivat harvinaisesti epävireessä Miamin finaalissa, mutta sen sijaan Alcaraz esitteli tehokasta syöttötyöskentelyään Ruudia vastaan. Varsinkin kick-syötöt tuottivat hyvää tulosta ja espanjalainen seurasi syöttöjään välillä jopa verkolle.

Grand Slam -turnauksissa Alcarazin paras saavutus on toistaiseksi puolivälieräpaikka viime syksyn US Openissa. Yksi viime vuoden hienoimmista otteluista oli Alcarazin viiden erä voitto Stefanos Tsitsipasista siellä. Suurempaa menestystä Grand Slam -tasolla on todennäköisesti tulossa nopeasti. Alcaraz on erinomainen massakenttäpelaaja ja hän on vedonlyöntikertoimissa jo Ranskan avointen kolmossuosikki Nadalin ja Djokovicin jälkeen.

Alcarazia valmentaa entinen maailmanlistan ykkönen Juan Carlos Ferrero. Taustat ovat kunnossa. Nuori espanjalainen saattaa hyvinkin nousta maailman ykköseksi ja hallita kenttiä pitkään.

Lue myös:

Kommentti: Ei mikään tavallinen tennistähti – 25-vuotiaana maailman ykkösenä lopettava Ash Barty tekee asiat omalla tavallaan

Suosittelemme