Hyppää sisältöön

12-vuotias poika löytyi kuolleena kotoaan – naapurit ilmoittivat epävakaasta äidistä lastensuojeluun, mutta poikaa ei otettu huostaan

Ylen haastatteleman naapurin mukaan poikaa ei oltu nähty useaan viikkoon ennen poliisien saapumista rikospaikalle. Poliisi ei toistaiseksi ole käynnistänyt selvitystä viranomaisten toiminnasta.

Muistokynttilöitä kerrostalon pihalla.
Kynttilät paloivat kerrostalon edustalla uhrien muistoksi maanantaina 4. huhtikuuta. Kuva: Matti Myller / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kynttilät palavat edelleen Helsingissä Latokartanossa sijaitsevan kerrostalon pihassa runsas viikko sitten paljastuneen perhesurman uhrien muistoksi. Poliisi löysi yksityisasunnosta naisen ja lapsen kuolleina perjantaina 25. maaliskuuta.

Poliisi epäilee äidin surmanneen kouluikäisen lapsensa ja itsensä. Tapaukseen ei epäillä liittyvän muita henkilöitä. Nainen ja 12-vuotias poika asuivat asunnossa kaksin.

Ylen haastattelemien naapurien mukaan pojasta ei ollut tehty mitään havaintoja pariin kolmeen viikkoon ennen poliisien saapumista paikalle. Ylen tietojen mukaan poikaa ei ollut näkynyt koulussa ainakaan kahteen viikkoon.

Sen sijaan eräs naapuri oli kuullut äidin äänen asunnosta samalla viikolla, kun rikos paljastui.

Murtojälkiä asunnon ovessa.
Poliisi mursi naisen ja pojan kodin oven päästäkseen sisään asuntoon. Kuva: Matti Myller / Yle

Asiaa tutkitaan pojan kuoleman osalta murhana. Poliisi ei kerro vainajien kuolinsyytä eikä muitakaan tapaukseen liittyviä yksityiskohtia.

– Tässä on kysymyksessä surullinen tapahtuma, joka varmasti koskettaa jollain tavalla kaikkia suomalaisia. Esitutkinnan valmistuessa poliisi harkitsee, ovatko asiakirjat salaisia, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marja Väätti Helsingin poliisilaitokselta.

Naapurit tekivät lastensuojeluilmoituksia

Naisen käytös oli herättänyt naapurustossa huolta jo pitkään. Nainen oli muuttanut poikansa kanssa taloon noin kaksi ja puoli vuotta sitten Helsingin Arabianrannasta.

Naapurien mukaan perheestä oli tehty useita lastensuojeluilmoituksia äidin epävakaan käytöksen vuoksi.

– Vaikutti kuin hänellä olisi ollut ainakin kaksi eri persoonaa, eräs naapuri sanoo.

Toisinaan kolmekymppinen nainen käyttäytyi naapurien mukaan tavallisesti, toisinaan hän solvasi rapussa talon asukkaita. Joskus hän riehui rappukäytävässä pesäpallomailan kanssa, sanovat naapurit.

Alueella tallentava kameravalvonta -kyltti asunnon ovessa.
Perheen oveen oli kiinnitetty videovalvonnasta varoittava lappu. Naapurien mukaan nainen piti muita uhkana. Kuva: Matti Myller / Yle

Naapurien mukaan nainen levitti kerran rappuun liuottimia. Hän oli myös asetellut lääkkeitä ovensa ulkopuolelle patterin päälle. Hänellä oli selvästi paha olla. Äidillä ja pojalla vaikutti naapurien mukaan olevan riitaisaa.

– Nainen huusi kerran rapussa, että ei kestä enää poikaansa, naapuri kertoo.

Oli tapauksia, jolloin äiti etsi poikaansa rapussa huutelemalla. Poika oli toisinaan löydetty rappukäytävästä ja läheisestä puistosta nukkumasta. Naapurien mukaan äiti ei aina päästänyt poikaansa sisälle.

Yksi naapuri kertoo kuulleensa äidin uhkailleen poikaa väkivallalla. Hän kertoo naisen tarjonneen pojalleen alkoholia tämän ollessa vasta 9-vuotias.

Nainen teki ilmoituksia naapureistaan

Poliisit olivat perheen asunnossa tuttu näky. Joskus poliisit kävivät asunnolla useita kertoja saman päivän aikana. Perhe oli saanut vuokranantajalta kirjallisen varoituksen häiritsevän käytöksen vuoksi, kertovat naapurit.

Heidän mukaansa nainen oli sanonut pojan isän olevan vankilassa.

Asunnon ovi ja patteri.
Naapurien mukaan nainen levitteli lääkkeitä patterin päälle kotiovensa viereen. Kuva: Matti Myller / Yle

Samassa rapussa asuu monia lapsiperheitä. Osa naapureista koki naisen aggressiivisen käytöksen vaarallisena ja pelkäsi häntä omien lastensa puolesta. Pieni lapsi olisi saattanut muun muassa laittaa naisen levittelemät lääkkeet suuhunsa.

Naisesta lastensuojeluilmoituksen tehneen naapurin mukaan nainen kosti ilmoituksen tekemällä naapurin perheestä perättömän lastensuojeluilmoituksen.

– Tuolloin lastensuojelu tutki perheemme tilanteen perusteellisesti. Mietin, että eikö naisen ja pojan tilannetta selvitetty yhtä hyvin, vai miksi pojan annettiin asua äitinsä kanssa? naapuri pohtii.

Koriste asunnon ovessa.
Perheen oveen oli kiinnitetty enkeli. Kuva: Matti Myller / Yle

Ylen tänään saamien tietojen mukaan poliisi ei ole käynnistänyt selvitystä tai esitutkintaa viranomaisten toiminnasta Latokartanon tapaukseen liittyen. Poliisille ei ole tehty asiasta selvityspyyntöä.

Poliisi ei voi vahvistaa väitteitä perheestä tehdyistä lastensuojeluilmoituksista tai perheen tilanteesta.

Yle ei julkaise juttuun haastateltujen naapurien nimiä heidän yksityisyytensä suojaamiseksi. Yle haastatteli juttuun kolmea samassa talossa asuvaa henkilöä.

Lue lisää:

Nainen surmasi lapsensa ja itsensä Helsingin Latokartanossa – kriisityöntekijä: tiedot leviävät nopeasti, asiasta syytä puhua lapsille rehellisesti

Poliisi ei voi kertoa perhesurman yksityiskohtia, ja silloin huhut leviävät verkossa – professori muistuttaa salassapidon merkityksestä

Psykiatri Hannu Lauerma: Lapsensa tappavat vanhemmat ovat usein syvästi masentuneita, moni jää vaille hoitoa

Lapsen surmaaja on Suomessa useimmiten oma äiti – Vantaalla nuori äiti vangittiin epäiltynä kaksivuotiaan lapsensa murhasta

Suosittelemme