Kyminlinnan linnoitusalue Kotkassa halutaan sinnikkäästi avata kaupunkilaisille ja turisteille.
Vuosi sitten asian edistämiseksi perustettiin uusi yhdistys: Kyminlinnan linnoitusalueen ystävät. Se on pikku hiljaa käynnistänyt toimintaansa ja haluaa tehdä yhteistyötä viranomaisten ja tulevien toimijoiden kanssa, jotta linnoitusalueelle saataisiin esimerkiksi matkailu- ja tapahtumatoimintaa.
Puolustusvoimien toiminta Kyminlinnan muurien suojissa loppui vuonna 2005. Sen jälkeen alue on ollut reilun viidentoista vuoden ajan tyhjillään, lukuun ottamatta muutaman harrastajaryhmän toimintaa.
– Tätä on jahkailtu niin kauan. Tässä on sellaiset tahot hallitsemassa, joilla ei ole mahdollisuuksia edistää tämän alueen kunnostusta sen enempää kuin mitä on välttämätöntä. Mukana ei ole sellaisia tahoja, jotka saattaisivat tämän siihen kuntoon, että täällä olisi tapahtumia ja toimintaa ja isompi tulevaisuuden suunnitelma, yhdistyksen perustajajäseniin kuuluva, kotkalainen Jari Launio sanoo.
Yhdistyksellä on nyt hieman alle 50 jäsentä.
– Haluaisimme, että Kyminlinna avattaisiin kuntalaisille. Kotkassa on paljon ihmisiä, jotka ovat nähneet alueen vain ulkopuolelta. Täällä voisi järjestää konsertteja, luontotapahtumia, kävelykierroksia, partiolaisten juttuja tai liikuntaa, niin ikään yhdistystä perustamassa ollut Tarja Rantaruikka sanoo.
Ostajia ei kiinnostanut
Kyminlinnan alueen omistaa valtion Senaatti-Kiinteistöt. Kyminlinnan tulevaisuuden avaimet ovat lisäksi Museoviraston, Kotkan kaupungin ja Metsähallituksen käsissä.
Noin neljä vuotta sitten Kyminlinnan alueelta yritettiin myydä lähes 7 hehtaarin alue, jolla esimerkiksi vanhat kasarmirakennukset sijaitsevat. Ostajia ei ilmaantunut. Ainoastaan muurien ulkopuolella sijaitseva komendantin talo saatii myytyä muista erillisenä kohteena.
Tuolloin linjattiin, että Kyminlinnalle lähdettäisiin hakemaan kestävää ratkaisua yhdessä näiden neljän edellä mainitun tahon kanssa.
Lue lisää: Sortuva kansallisaarre – Kotkassa sijaitsevan Kyminlinnan taru uhkaa päättyä raunioitumiseen.
Uusi kaava
Sittemmin Kotkan kaupunki on ryhtynyt laatimaan alueelle uutta asemakaavaa. Uusi kaavaluonnos on tulossa nähtäville perjantaina.
Sen laatimisen tavoitteena on turvata Kyminlinnan luontoarvot, sekä historialliset arvot ja kulttuuriarvot sekä mahdollistaa alueelle sopivaa virkistys-, tapahtuma- ja matkailutoimintaa.
– Aluetta pitäisi lähteä johdonmukaisesti kunnostamaan. Kaava on siihen hyvä pohja, Launio sanoo.
Hänen mielestään olisi tärkeää, että alueelle laadittaisiin myös kunnostussuunnitelma, jossa korjaustarpeet pilkottaisiin sopivan kokoisiin paloihin.
– Nyt ei kannata tuijottaa sitä, että kunnostamiseen menee [kokonaisuudessaan] näin monta kymmentä miljoonaa euroa. Siihen ei lähitulevaisuudessa tulla löytämään varoja. Kunnostustöihin pitää lähteä kohde kerrallaan, samalla tavalla kuin vallien tai Turun portin kohdalla on tehty. Sitten on mahdollisuus, kun se hoksataan, Launio sanoo.