Hyppää sisältöön

Suosittu kapellimestari Santtu-Matias Rouvali jättää Tampere Filharmonian, maailmalla huippuorkestereissa kiitävän miehen viikot eivät enää riitä

Rouvali on kansainvälisesti kysytty kapellimestari. Tästä on hyötyä myös Tampereelle, joka saa jo tänä keväänä merkittäviä vieraita.

Eput ja Santtu-Matias Rouvali tiedotustilaisuudessa.
Santtu-Matias Rouvali on kysytty kapellimestari maailmalla. Arkistokuva vuodelta 2021. Kuva: Antti Eintola / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Suosittu ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali jättää pitkäaikaisen tehtävänsä Tampere Filharmonian ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana.

Rouvali jättää tehtävänsä konserttikauden 2022–23 päätteeksi. Hän on tällä hetkellä yksi kansainvälisesti kysytyimmistä kapellimestareista ja johtanut käytännössä kaikkia tunnettuja huippuorkestereita.

Rouvali oli ylikapellimestari kymmenen vuoden ajan Tampereella. Hänellä on ollut samalla tehtäviä myös muissa orkestereissa maailmalla.

Rouvali on toiminut Lontoon filharmoniaorkesterin ja Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Lisäksi hän on vieraillut Berliinissä ja lukuisissa muissa ulkomaisissa huippuorkestereissa johtamassa. Hän on saanut uusintakutsun johtamaan New Yorkin filharmoniaorkesteria.

Haluttu maailmalla

Tampere Filharmonian intendentti Eija Oravuo sanoo, että Rouvalilla on paljon kansainvälisiä tehtäviä. Tämä johtaa siihen, että hän päätti luopua tehtävästä. Tampereella ymmärretään tämä, vaikka tilanne on haikea. Orkesteri kehittyi paljon Rouvalin kaudella.

– Santun viikot ovat vähenneet vuosien mittaan. Häntä halutaan ja kutsutaan maailman huippuorkestereihin. Me sopeudumme nyt tähän.

Rouvali on Tampereen kolmanneksi pitkäaikaisin ylikapellimestari. Viime vuosina hän käytti Tampereen orkesterin johtamiseen noin kuukauden.

Oravuo toivoo yhteistyön jatkuvan myös tulevaisuudessa. Tampere voi myös hyötyä yhteyksistä, sillä esimerkiksi Lontoon firharmoniaorkesteri tulee vierailemaan Tampereelle keväällä. Rouvali on kapellimestarina.

Oravuo toivoo vastaavia huippuvierailuja myös tulevaisuudessa.

– Orkesterissa tunnemme olevamme etuoikeutettuja, kun meillä on ollut mahdollisuus pitää hänet ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana kaiken kaikkiaan kymmenen vuoden ajan. Näiden vuosien aikana orkesterin yleisösuhde on kehittynyt merkittävästi. Korkeatasoisten konserttien lisäksi kiertueet ja levytykset ovat tehneet orkesteria tunnetuksi ja keränneet kiitosta. Toivomme yhteistyön jatkuvan tulevaisuudessakin, Oravuo sanoo.

Tampereen Filharmonia hakee parhaillaan uutta ylikapellimestaria. Oravuon mukaan rekrytoinnissa pyritään olemaan nopeita.

Tampere Filharmonia julkistaa kauden 2022–23 ohjelmistonsa toukokuussa Santtu-Matias Rouvalin konserttiviikon aikana.

Mitä kokemuksia sinulla on Rouvalin konserteista? Keskustelu on auki keskiviikkoon kello 23.00 asti.

Lue lisää:

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali hurmaa olemalla oma itsensä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Nyt on tamperelaista – tai ylöjärveläistä: Eput ja Santtu-Matias Rouvalin johtama Tampere Filharmonia esiintyvät Tampereen areenan avajaisissa

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali muistelee Meksikon reissua, jossa orkesteri ei ihan vastannut odotuksia: "Päätin keskittyä sitten tacoihin"

Suosittelemme sinulle