Hyppää sisältöön

Suomi valmistelee venäläisdiplomaattien karkotusta – EU-maat antavat nyt lähtöpasseja venäläisdiplomaateille

Tanska ja Ruotsi syyttävät venäläisiä diplomaatteja vakoilusta ja antavat lähes 20:lle lähtöpassit. EU-maat ovat kertoneet diplomaattien karkotuksista sen jälkeen, kun Butšan kaupungista Ukrainasta paljastui siviilien joukkohauta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli ulkoasianvaliokunnan kokouksessa kuultavana asiantuntijana maaliskuussa.
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) esikunta vahvisti tiedon karkotusten suunnittelusta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Annika Martikainen

Suomi valmistelee päätöstä venäläisdiplomaattien karkotuksesta. Asia vahvistetaan Ylelle ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) esikunnasta.

Ulkoministeriö ei suostunut iltapäivällä kommentoimaan asiaa tarkemmin.

Pääministeri Sanna Marinilta (sd.) kysyttiin asiasta, kun hän oli päivällä poistumassa Säätytalolta kehysriihineuvotteluista.

– Tämä on asia, josta mekin joudumme käymään keskustelua, Marin kuittasi.

Aiemmin tänään venäläisdiplomaattien karkotuksista kertoivat Tanska, Ruotsi ja Italia, jotka liittyivät usean muun EU-maan joukkoon.

Ann Linde
Ruotsin ulkoministeri Ann Linde sanoo, että päätös karkotuksista ei ollut helppo. Kuva: Agencja Fotograficzna Caro / Alamy/All Over Press

Tanska ja Ruotsi syyttävät karkotettuja diplomaatteja vakoilusta.

Ruotsi ilmoitti tänään tiistaina karkottavansa kolme venäläistä diplomaattia vakoilun takia. Ulkoministeri Ann Linde ei sulkenut pois mahdollisuutta, että Ruotsi karkottaisi vielä lisää venäläisiä.

Linden mukaan karkotuspäätöksellä voi olla seurauksia Ruotsin omalle suurlähetystölle Moskovassa. Ruotsin suojelupoliisin Säpon arvion mukaan joka kolmas Ruotsissa oleva venäläinen diplomaatti on vakooja.

Tanska puolestaan ilmoitti niin ikään tiistaina karkottavansa 15 venäläistä "tiedustelu-upseeria", jotka olivat maassa diplomaatteina.

– Olemme saaneet tietää, että 15 karkotettua tiedustelu-upseeria on vakoillut Tanskan maaperällä, sanoo ulkoministeri Jeppe Kofold.

Kofold halusi samalla lähettää selvän signaalin Moskovaan, että Tanskan vakoilu ei ole missään nimessä hyväksyttyä. Tanska ei kuitenkaan halua katkaista kokonaan diplomaattisia suhteita Venäjään, josta kertoo se ettei Kööpenhaminassa toimiva venäläinen suurlähettiläs ole karkotettavien listalla.

Italia ilmoitti puolestaan tänään antavansa lähtöpassit 30 venäläisdiplomaatille "kansallisen turvallisuuden takia".

Viro ei aio karkottaa suurlähettilästä

Usea EU-maa kertoi diplomaattien karkotuksista sen jälkeen, kun Butšan pikkukaupungista Ukrainasta paljastui siviilien joukkohauta.

Eilen ainakin Saksa ja Ranska kertoivat karkottavansa osan venäläisdiplomaateistaan. Ranskasta lähtee 35 ja Saksasta AFP:n tietojen mukaa 40 venäläisdiplomaattia.

Latvia ja Liettua menivät askeleen pidemmälle ja antoivat lähtöpassit maassaan oleville suurlähettiläille.

Viro on puolestaan ilmoittanut tänään, että se ei aio lähettää venäläistä suurlähettilästä pois maasta. Samalla Viron suurlähettilään on määrä jäädä Moskovaan jatkossakin.

AFP:n laskujen mukaan EU-maat ovat karkottaneet yli 230 venäläistä diplomaattia sen jälkeen, kun Venäjä aloitti sodan Ukrainassa 24. helmikuuta.

Suosittelemme sinulle