Sähköautoyhtiö Teslan perustaja ja maailman rikkain mies Elon Musk on noussut somepalvelu Twitterin suurimmaksi omistajaksi hieman yli yhdeksän prosentin osuudella.
Uutisen julkitulon jälkeen Twitterin osakkeen hinta loikkasi 27 prosenttia.
Yli neljänneksen.
Kannattaa huomata, että mitään muuta merkittävää yhtiön liiketoiminnassa ei tapahtunut. Massat innostuvat ostamaan Twitterin osakkeita vain sillä perusteella, että myös Elon Musk on tehnyt niin.
Pelkkä nimi riitti.
Tässäkö Elon Muskin kolmas hitti?
Sähköautoyhtiö Tesla on osoitus siitä, että Elon Muskin visiot voivat muuttua ja ovat muuttuneet kannattavaksi liiketoiminnaksi. Tesla on ollut pitkään mukana olleille sijoittajille todellinen kultakaivos (siirryt toiseen palveluun), ja yhtiön markkina-arvo on tänään yli 1100 miljardia dollaria.
Toinen Muskin käynnistämä menestystarina on rakettiyhtiö SpaceX. Sitä ei ole listattu pörssiin, mutta Morgan Stanleyn haastattelemat sijoittajat ja siantuntijat arvioivat (siirryt toiseen palveluun) yhtiön hinnaksi jopa sata miljardia dollaria.
Moni haluaa peesata Elon Muskia teslamiehen seuraavassa menestystarinassa. Twitterin kasvu ja kannattavuus ovat olleet ollut viime aikoina sijoittajille pettymyksiä (siirryt toiseen palveluun) – mutta kenties Elon Musk näkee enemmän kuin muut.
Vai onko kyse egosta?
Sijoittajat ostavat pörssistä osakkeita tienatakseen rahaa. Elon Muskille se ei välttämättä ole Twitterin tapauksessa lainkaan tärkeä motiivi.
Elon Muskilla on Twitterissä yli 80 miljoonaa seuraajaa ja heidän kauttaan hän saa aina halutessaan äänensä kuuluviin. Osakekurssit ja kryptomarkkinat nousevat ja syöksyvät, kun Musk twiittailee meemiosakkeista ja kryptovaluutoista tai suunnittelee ostavansa Teslan pois pörssistä.
Ulkopuoliset joutuvat arvuuttelemaan, onko kyse vitsistä vai onko Musk tosissaan. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoiden valvojat ovat toistuvasti olleet miehen kanssa tukkanuottasilla – tälläkin kertaa Musk teki pakollisen ilmoituksen liian myöhään (siirryt toiseen palveluun).
Musk on menestyvä yrittäjä, maailman rikkain mies ja samalla talouden häirikkö, jolle Twitter on tärkein viestintäkanava. Kun miehen tunteet kuumenevat, twiittejä käydään läpi oikeussaleissa (siirryt toiseen palveluun).
Sananvapauden airut
Yhdysvaltain presidentinvaalien aikana verkkojätit ryhtyivät rajoittamaan valheellisen informaation levittämistä. Elon Musk kaipaa kuitenkin internetin alkuaikoihin, jolloin sananvapauden esteenä ei ollut Facebookin tai Googlen kaltaisia portinvartijoita.
Tässä suhteessa hän on ollut pitkälti samoilla linjoilla kuin Twitterin perustaja Jack Dorsey, joka jätti toimitusjohtajan paikkansa viime vuoden lopulla.
Muskin tapauksessa tosin myös Twitter on joutunut useaan otteeseen kritiikin kohteeksi. Viime viikkoina Musk on kysellyt yleisöltään, seuraako Twitter käyttäjien mielestä sananvapauden periaatetta (siirryt toiseen palveluun) ja tarvitaanko verkkoon uutta some-alustaa (siirryt toiseen palveluun).
Tänään Twitter tiedotti nimittävänsä Elon Muskin yhtiön hallitukseen (siirryt toiseen palveluun). Ensin Musk oli määrittellyt roolinsa passiiviseksi sijoittajaksi, mutta nyt hän pääsee vaikuttamaan yhtiöön sisältä päin.
On kuitenkin yhä epäselvää, millainen olisi Elon Muskin toiveiden mukainen Twitter. Muskin sananvapautta koskevien näkemystensä rohkaisemina republikaanit ovat kuitenkin jo kiirehtineet vaatimaan ex-presidentti Donald Trumpin jäädytetyn tilin avaamista (siirryt toiseen palveluun).
Elon Musk sijoitti Twitterin alle prosentin varallisuudestaan – osakkeen arvon kehitys ei siis ole hänelle vähäisessäkään määrin kohtalon kysymys. Twitter on ollut Muskille enemmän egon rakentamisen väline ja poliittinen projekti.
Twitterin osakkeita hamstranneet voivat pohtia, tekeekö tämä osakkeesta hyvän vai huonon sijoituskohteen.
Voit keskustella aiheesta 6.4. kello 23:een saakka.