Hyppää sisältöön

Hikeä, tuhkaa ja linja-auto – Ars22 avautuu yleisölle, katso vinkit

Veri ja sperma eivät roisku tässä näyttelyssä, mutta tälläkin kertaa Ars esittelee nykytaiteen ajankohtaisimmat nimet ja teokset.

Nykytaiteen Ars-suurnäyttely on järjestetty vuodesta 1961.
Minna Rinta-Tassi
Avaa Yle-sovelluksessa

Jos haluat saada kattavan kuvan siitä, mitä nykytaide on juuri nyt, suuntaa Helsinkiin ja Nykytaiteen museo Kiasmaan. Kansainvälinen suurkatsaus, Ars22 avautuu yleisölle perjantaina. Samalla Kiasma aukeaa yleisölle melkein puolitoista vuotta kestäneen peruskorjauksen jälkeen.

Vuosikymmenten aikana Ars-näyttelyt ovat herättäneet tunteita ihastuksesta pöyristykseen. Tanskalaisen Henrik Plenge Jakobsenin verta ja spermaa pyörittävistä tehosekoittimista puhutaan edelleen, vaikka ne olivat esillä jo vuonna 1995.

Samanlaisia shokkiefektejä ei ole luvassa tänä vuonna, mutta ajattelemisen aihetta sitäkin enemmän.

Näyttelyssä on katsottavaa ja koettavaa kaikille aisteille. Performanssit ja nykytaide levittäytyvät jokaiseen Kiasman kerrokseen.

Esillä on teoksia 55 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä yli 20 maasta.

Taidekierroksella vierähtää helposti useita tunteja. Tässä seitsemän teosvinkkiä, joiden luokse voit suunnistaa, mikäli et jaksa kiertää koko näyttelyä.

Norjalainen taitelija Joar Nango.
Saamelainen Joar Nango asuu Tromssassa Norjassa. Hänestä on tärkeää, että ihmiset saavat oikeaa tietoa saamelaisista. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

1. Voit lukea kirjaa porontaljojen päällä

Joar Nango kutsuu näyttelyvieraat lukemaan kirjoja Girjegumbiin eli saamelaiseen arkkitehtuurikirjastoon.

Nango on saamelainen arkkitehti ja taiteilija. Hän on pitkään tutkinut alkuperäiskansojen arkkitehtuuria.

Nangon Kiasmaan rakentamasta tilasta löytyy riippukeinu, kirjoja sekä saamelaistaiteilijoiden ja käsityöläisten tekemiä esineitä ja taideteoksia.

– Meille saamelaisille on tärkeää saada äänemme kuuluviin ja osoittaa, että olemme yhä olemassa, Joar Nango sanoo ja viittaa alkuperäiskansan kokemaan syrjintään.

Sol Calero - El Autobus (Linja-auto) taideteos.
Taiteilija Sol Calero on maalannut Kiasman seinään maiseman, jota voi katsella linja-auton ikkunasta. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

2. Matkusta mutkaista tietä Latinalaiseen Amerikkaan

Näyttelyssä voi lepuuttaa jalkojaan Venezuelassa syntyneen Sol Caleron teoksessa El Autobus.

Linja-autosta saattaa tulla Kiasman lapsiasiakkaiden suosikki, sillä sen kyytiin saa nousta. Auton penkeillä voi istua ja katsella seinän taideteosta tai katon rajaan kiinnitettyä videota vuoristoteiltä.

Sol Caleron installaatio tuo esille toiveiden ja todellisuuden välistä ristiriitaa. Calero muistuttaa ihmisten eriarvoisesta mahdollisuudesta matkailla ja viettää vapaa-aikaa.

Lynette Yiadom-Boakye - Liberation Compass (Vapauden kompassi), 2018 taideteos.
Lynette Yiadom-Boakyen teoskokonaisuus muodostuu kolmesta maalauksesta. Liberation Compass (Vapauden kompassi) on vuodelta 2018. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

3. Tapaa muotokuvien arvoitukselliset henkilöt

Englantilainen Lynette Yiadom-Boakye on kirjailija ja kuvataiteilija. Teokseen Liberation Compass hän on maalannut kolme paikoilleen pysähtynyttä tanssijaa.

Kuvataiteilija tunnetaan etenkin muotokuvista, joihin hän maalaa kuvitteellisia ihmisiä.

Lynette Yiadom-Boakye on todennut kirjoittavansa asioista, joita ei voi maalata, ja maalaavansa asioita, joista ei voi kirjoittaa.

Laure Prouvost - From the Depth of Our Heart To the Depth of The See, 2022 taideteos.
Laure Prouvostin teoksessa tulee hiki. Sen nimi on From the Depth of Our Heart To the Depth of The See. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

4. Hikoile saunassa

Ranskalainen Laure Prouvost on saanut vaikutteita suomalaisesta saunaperinteestä, johon hän on tutustunut Hanasaaressa Espoossa.

Näyttelyhuone on lämmitetty muistuttamaan ihmiskehon lämpötilaa. Tilassa tulee helposti hiki, vaikka lämpötila ei löylyasteiden tasolle nousekaan.

Prouvostilta on näyttelyssä installaatio ja video. Katsoja voi löytää videolta saunatunnelmaa ja syksyisen meren.

Suomalainen taitelijan taideteos Kimmo Kaivanto - Kun meri kuolee II, 1973.
Kimmo Kaivannon Kun meri kuolee II -maalauksen aiheena on vesien saastuminen. Se on yksi Kaivannon kuuluisimmista töistä Kuva: Benjamin Suomela / Yle

5. Katso merelle ja kuule hätähuuto

Ars-näyttelyillä on jo pitkät perinteet. Näyttelysarja alkoi vuonna 1961 ja kyseessä on nyt jo kymmenes Ars-näyttely.

Ensimmäistä kertaa esillä on teoksia eri vuosikymmeniltä.

Kuvataiteilija Kimmo Kaivannon (1932– 2012) Kun meri kuolee II on yksi näyttelyn monista ajankohtaisista teoksista. Se ottaa kantaa ympäristönsuojelun puolesta. Maalauksen lumpeet ovat umpeen rehevöityneen meren hätähuuto.

Kimmo Kaivannon maalauksia oli esillä Ars-näyttelyssä jo vuonna 1974.

Taidetta Kiasman nykytaiteenmuseossa.
Taidekollektiivi Slavs and Tatarsilta näyttelyssä ovat teokset PrayWay sekä Mother Tongues and Father Throats, joka seinällä. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

6. Istu lentävälle matolle ja ota rennosti

Taidekollektiivi Slavs and Tatarsin kotikaupunki on Berliini. Helsingissä taiteilijat ovat levittäneet esille kaksi mattoa.

Lattiatason "lentävälle matolle" on lupa istua ja levätä. Taiteilijat rohkaisevat näyttelyvieraita kohtaamaan toisensa silkkivillamaton päällä ikään kuin he olisivat julkisessa teehuoneessa.

Seinälle nostettu matto, Mother Tongues, Father Throats (Äidin kieliä ja isän kurkkuja) on kartta siitä, miten arabian kielen äänteet sijoittuvat suussa.

Sheela Gowda - Collateral. ARS22-näyttely Kiasmassa, kansainvälisen nykytaiteen ajankohtaisimmat ja kiinnostavimmat teokset.
Näyttelyssä on teoksia suomalaisista ja kansainvälisistä kokoelmista. Intialaisen Sheela Gowdan teos muodostuu useista osista. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

7. Nuuhkaise palaneen käryä

Intialainen Sheela Gowda hyödyntää taiteessaan muun muassa lehmänlantaa, pressuja ja hiuksia.

Teoksessa Collateral pöytätasoille pingoitettujen teräsverkkojen päällä lepää tuhkaksi palaneita kappaleita. Ne ovat syntyneet, kun suitsukejauheesta ja vedestä tehty seos on muotoiltu, siirretty verkon päälle ja poltettu.

Intiassa suitsukkeita valmistavat yleensä naiset. He saavat työstään vain nimellisen korvauksen. Gowda muistuttaa työn ja vaurauden epätasaisesta jakatumisesta.

Ars22 on esillä Nykytaiteen museo Kiasmassa Helsingissä 8.4.–16.10.2022.

Lue myös: Hämmentävistä roisketöistä pelkoa herättäviin spermalinkoihin - nykytaiteen Ars-näyttelyt ovat venyttäneet suomalaisten taidekäsitystä.

ARS22-suurnäyttely yrittää paljastaa nykytaiteen sielun. Kulttuuricocktail-ohjelman vieraina Kiasman johtaja Leevi Haapala ja taiteilija Joel Slotte.

Kiasma avautuu yleisölle, vaikka budjettinsa lähes kymmenellä miljoonalla ylittänyt remontti on yhä kesken

Suosittelemme sinulle