Hyppää sisältöön

KHL:n puheenjohtaja kommentoi Jokerien lähtöä ja kertoi, että liiga yrittää laajentua "muihinkin maihin"

KHL:ään ilmoittautui pelaamaan ensi kaudeksi 22 joukkuetta. Puheenjohtaja Aleksei Morozovin mukaan he eivät saaneet hakemuksia Jokereilta tai Dinamo Riialta. Morozov sanoo, että joukkuemäärää on aikomus vielä kasvattaa.

Jokeritspelarna lyssnar på Lauri Marjamäki
Jokerit keskeytti KHL-kautensa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kuva: Toni Hekkala / All Over Press
Roope Visuri,
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon KHL-sarja on julkaissut virallisilla verkkosivuillaan tulevan kauden 2022–23 sarjaan osallistuvat joukkueet.

Helsingin Jokerit ei ole mukana listauksessa, eikä myöskään Riian Dinamo. Listauksessa on mukana 22 joukkuetta.

– KHL:n johtokunta hyväksyi 5. huhtikuuta osallistujalistan ensi kaudelle, KHL:n verkkosivuilla kirjoitetaan.

Jokerien toimitusjohtaja Sami Kauhanen vahvisti Yle Urheilulle, että seura irtautuu KHL:stä. Samalla hän kertoi, että seuran pääomistaja Jari Kurri jättää paikkansa KHL:n hallituksessa.

– Muista Jokereiden tulevaisuuteen liittyvistä asioista tiedotamme mahdollisimman pian, Kauhanen viestitti Yle Urheilulle.

Jokerit jättäytyi aiemmin ulos käynnissä olevalta KHL-kaudelta Venäjän hyökättyä Ukrainaan. KHL:n puheenjohtaja Aleksei Morozov kommentoi tilannetta venäläismedia Championatille.

– Riian Dinamo ja Jokerit eivät lähettäneet hakemuksiaan, joten vain nämä seurat muuttuvat. Loput 22 seuraa ovat lähettäneet hakemuksensa tulevalle kaudelle, Morozov sanoi.

Morozov otti Championatilla kantaa, voivatko Jokerit tai Riian Dinamo palata takaisin KHL:ään.

– Kun kommunikoimme seurojen kanssa, meille kerrottiin, että he eivät pelaa. Emme tiedä, mitä tapahtuu näille seuroille ja millainen poliittinen tilanne on näissä maissa.

Samalla hän kommentoi Jari Kurrin jättäytymistä KHL:n hallituksesta ja liigan mahdollisia laajentumisaikeita.

– Syyskuun yleiskokouksessa päätetään johtokunnan uusi kokoonpano. Emme pysähdy nykyiseen 22 seuran määrään. Yritämme muitakin maita, Morozov sanoi.

Näin tilanne on edennyt

Jokerit siirtyi KHL:ään kaudeksi 2014–2015. Vuonna 1967 perustettu seura pelasi sitä ennen SM-liigassa.

KHL on venäläisjohtoinen jääkiekkoliiga, jolla on tiiviit kytkökset Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Jokerien kannattajayhdistys Eteläpääty ry tiedotti tiistaina 22. helmikuuta, että se vaatii seuran välitöntä vetäytymistä KHL:stä. Tuolloin Venäjä oli keskittänyt joukkojaan Ukrainan rajalle ja sodan uhka oli ilmeinen. Kaksi päivää myöhemmin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Riian Dinamo ja Jokerit olivat menneellä kaudella ainoat Euroopan unionin alueella toimivat KHL-seurat. KHL:ssä pelaa joukkueita paitsi Venäjältä myös Valko-Venäjältä, Kiinasta ja Kazakstanista.

Osa Venäjällä tällä kaudella kiekkoilleista suomalaispelaajista palasi kesken kauden Suomeen Ukrainan sodan takia. KHL:n pudotuspelit ovat edelleen käynnissä.

KHL-vuosinaan Jokerit pääsi parhaimmillaan pudotuspelien toiselle kierrokselle eli kahdeksan parhaan joukkoon kausilla 2014–15 ja 2017–18. Keväällä 2020 seura jätti pudotuspelit kesken koronapandemian takia.

Venäjän aloittamat sotatoimet ovat vaikuttaneet laajasti myös kansainväliseen urheiluun. Muun muassa Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF on sulkenut Venäjän ja Valko-Venäjän kilpailutoimintansa ulkopuolelle, eikä maita nähdä Suomessa pelattavassa miesten MM-turnauksessa loppukeväästä.

Lue lisää:

Seura vahvisti: Jokerit ei jatka pelaamista KHL:ssä – "Teemme paljon töitä, jotta pystyisimme kertomaan jatkosuunnitelmista mahdollisimman pian"

Vladimir Putinia tuskin kiinnostaa urheilumaailman jyrkkä reaktio sotatoimiin, sanovat tutkijat – tämä vaikutus Venäjän sulkemisella on

Putin rakensi pitkään urheilukoneistoa, mutta veti hyödyt pöntöstä alas – tutkija näkee, että käsillä on urheilulle historiallinen mahdollisuus

Venäjältä vauhdilla lähtenyt Frans Tuohimaa kertoo, millaisissa vaikeuksissa maahan jääneet suomalaispelaajat saattavat olla – "Ei voi tehdä mitään"

Jokereita yli 40 vuotta kannattaneelta "Pave" Mähöseltä voimakas vetoomus seuran pelastamiseksi – "Me tarvitsemme joukkueemme takaisin!"

Suosittelemme sinulle