Hyppää sisältöön

Hevineulonnan maailmanmestaruudesta kisataan jälleen Joensuun kesässä – puikot kilisevät ja musiikki raikaa nyt torilla

Toista kertaa livenä järjestettävä omalaatuinen tapahtuma kokoaa yhteen raskaan musiikin ystävät ja käsityöharrastajat. Valmiita käsitöitä tärkeämpää on hevineulojan sielunmaiseman välittyminen.

Japanin esityksessä kaksi sumopainijaa rutistaa neulovaa geishaa.
Kaikkien aikojen ensimmäisen hevineulonnan maailmanmestaruuskilpailun voitti Japanista saapunut Giga Body Metal. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle
Emilia Saukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Heinäkuussa Joensuussa päästään taas virittelemään neulepuikkoja ja huudattamaan hevimusiikkia. Heavy metal knittingin eli hevineulonnan maailmanmestaruuskilpailu tekee paluun.

Joensuun torilla järjestettävässä tapahtumassa neuloja toimii hevimusiikkia soittavan bändin solistina. Kilpailijat arvostellaan tyylin, energian ja yleisen esityksen pohjalta.

Tapahtumajärjestäjä WTF Productionsin Mari Karjalaisen mukaan neulominen ja raskas musiikki ovat olennaisia, mutta tärkeintä on tekemisen meininki.

– Ei siinä hirveästi ehdi villasukkaa saamaan valmiiksi, neulosta tärkeämpää on kokonaisuus ja riemu. Ja etenkin sellainen todellisen hevineulojan sielunmaiseman välittäminen yleisölle.

Hevineulonnan maailmanmestaruuskilpailut järjestää WTF Productions yhdessä kaupunkikeskustayhdistys Virran kanssa.

Heinäkuun kahdeksantena päivänä järjestettävä kilpailu striimataan suorana lähetyksenä verkkoon.

Isompana kuin koskaan

Hevineulojia löytyy Mari Karjalaisen mukaan ympäri maailmaa. Sen puolesta puhuvat myös aiempien kilpailujen osallistujat. Voittajatkin ovat olleet kansainvälisiä: Japanista ja Alankomaista.

– Kun ensimmäinen kilpailu julistettiin, alkoi ihan yllättäen esiin nousemaan harrastajia ja osallistujia ympäri maailmaa. Nyt vastaavaa tehdään monessakin paikassa, mutta virallinen Heavy metal knitting -brändi kuuluu Joensuuhun.

Ensimmäiset kisat pidettiin heinäkuussa 2019. Seuraavat kilpailut peruttiin koronan vuoksi. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin virtuaalisesti Ilomantsin Parppeinvaaralta käsin.

Mari Karjalaisen mukaan virtuaalitapahtuma onnistui, mutta livetapahtuman yhteisöllisyys jäi uupumaan.

– Tänä vuonna tehdäänkin sitten semmoiset hevineulonnan maailmanmestaruudet, ettei ole aiemmin nähtykään. Utrassa asti saa pidellä kahvikuppia kaksin käsin, niin kovasti torilla tulee pärähtämään.

Tapahtuma nostaa myös esiin paikallisia yhtyeitä, jotka tulevat vastaamaan tapahtuman varsinaisesta heavy metal -puolesta.

Haku on jo auki

Kuten muussakin tapahtumakentässä, näyttäytyy maailmalla vallitseva tilanne myös hevineulontakisojen järjestämisessä.

– Joensuun sijainti on ainakin tällä hetkellä haastava. Meillä on myös paljon faneja Venäjällä, jotka eivät välttämättä pääse kesällä paikalle, Mari Karjalainen kertoo.

Viime vuonna venäläinen hevineuloja myös sijoittui kisassa toiseksi.

Karjalainen ei kuitenkaan lyö hanskoja tiskiin, vaan odottaa kesää ja kilpailuja innoissaan.

Eilen julkaistulla trailerilla WTF Productions haastoi maailman hevineulojat mukaan ilonpitoon ja kisaan.

– Toivoisin kovasti, että mahdollisimman monesta maasta saamme osallistujia ja katsojia. Kisaajien haku on käynnissä toukokuun puoleen väliin saakka, odotan monenlaisia esityksiä, Mari Karjalainen hehkuttaa.

Lue lisää:

Hevineulonnan maailmanmestarit tulevat Japanista – "Esitys oli hullu niin kuin sen pitääkin"

Suosittelemme sinulle