Hyppää sisältöön

Keskipohjalaiskirjastoille rahaa kokeiluihin ja kehittämiseen

Kokkola panostaa miehiin, Veteli lukemiseen. Halsualla tarinoidaan yhteisessä tilassa, Lestijärvelle ja Perhoon tulee omatoimikirjasto

Kirjoja kirjastossa
Kuva: Birgitta Vuorela / Yle
Petra Haavisto

Keskipohjalaiset kirjastot saavat Länsi- ja Sisä-Suomen aluevirastolta yhteensä 69 000 euroa paikallista kokeilu- ja kehittämisrahaa. Kokkola sai 20 000 euron avustuksen, jolla yritetään saada miehiä lukemaan. Tavoitteena on miesasiakkaiden tekemien kirjalainauksien määrän kasvu.

Lestijärvi, Perho ja Veteli saavat kukin 15 000 euron avutuksen. Lestijärvellä raha käytetään kirjastosta kylän sydän -hankkeeseen. Kirjastossa on hyvät tilat etätyöskentelyyn. Omatoimikirjasto puolestaan palvelisi esimerkiksi sivukyliltä lapsia harrastuksiin kuljettavia vanhempia harrastustoiminnan aikana. Myös Perhossa otetaan käyttöön omatoimikirjasto.

Vetelissä kuntalaisia innostetaan lukemaan. Keskeisinä toimijoina ovat kirjasto, koulut ja varhaiskasvatus, mutta hankkeella luodaan muun muassa yhdistyksille mahdollisuus integroida lukemista liikuntaan ja hyvinvointiin.

Halsualla on tarkoitus lisätä ja monipuolistaa kirjaston palveluja 4000 eurolla. Pienille lapsille luetaan satuja ja opastetaan kirjaston ja kirjojen käyttöön. Nuorisolle järjestetään yhteisiä digikirjojen kuuntelutilaisuuksia. Aikuiset kokoontuvat lukupiireissä ja vanhuksia kutsutaan kirjastoon kuulemaan tarinoita ja tarinoimaan yhteisessä tilassa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluevirasto myönsi kaikkiaan yli 360 000 euroa kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kokeilu- ja kehittämistoimintaan. Hakemuksissa korostuivat lukemisen edistäminen ja uusien toimintamallien kehittäminen.

Suosittelemme sinulle