Kokoomuksen suosio on hypännyt kunnolla ylöspäin Ylen tuoreessa kannatuskyselyssä.
Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, kokoomusta äänestäisi 26,1 prosenttia suomalaisista. Puolueen kannatus on noussut epävarmassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa peräti 3,5 prosenttiyksikköä lyhyessä ajassa.
Kokoomus ei ole koskaan aiemmin päässyt herkuttelemaan Ylen mittauksessa näin korkeilla kannatusluvuilla.
Kyselyn toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja pitää kokoomuksen korkeaa lukua poikkeuksellisena ja harvinaisena.
Suomen turvallisuuspoliittisen ympäristön muutos näkyy kokoomuksen lukemissa. Ukrainassa on sodittu nyt puolitoista kuukautta.
– Kun katsoo viikkokohtaisia tuloksia, niin kokoomuksen kannatus siirtyi korkeammalle tasolle Venäjän hyökkäyksen jälkeisellä viikolla, ja on pysynyt noin 26 prosentissa sen jälkeen.
Kokoomus on pitkään kannattanut avoimesti Suomen jäsenyyttä sotilasliitto Natossa.
– Suomalaisten turvallisuudentunne on järkkynyt ja Nato-jäsenyyden kannatus on noussut. Kokoomus Suomen Nato-myönteisimpänä puolueena hyötyy tästä, Turja kuvailee.
Mittauksen tausta-aineiston mukaan kokoomuksen nousu tulee lähes kokonaan miesäänestäjistä.
Turjan mukaan tämä kertoo sitä, että kannatuksen kasvu liittyy nimenomaan turvallisuuspoliittiseen muutokseen.
Nato-jäsenyyden kannatus on miesten keskuudessa suurempaa kuin naisten.
Kokoomus imee porvareiden äänet
Mittauksen ykkös- ja kakkospuolueen, kokoomuksen ja SDP:n ero on venähtänyt yli seitsemään prosenttiyksikköön. Toisena oleva sosiaalidemokraatit keräisi nyt 19 prosenttia äänistä. SDP:n kannatus kasvoi puoli prosenttiyksikköä.
Eniten suosio putosi kyselyn kolmantena olevalla perussuomalaisilla, kaksi prosenttiyksikköä. Puolueen äänisaalis jäisi nyt 13,6 prosenttiin.
Puolueen kannatus on ollut viimeksi näin alhaalla vuoden 2019 helmikuussa.
Kyselyn tausta-aineistosta ilmenee, että kokoomuksen nousukiito vie äänestäjiä muilta porvaripuolueilta.
– Perussuomalaiset menettää kannatustaan erityisesti kokoomukselle ja katsomoon, hieman myös nyt-liikkeelle. Puolueen pitovoima ei ole tällä hetkellä ihan parhaalla tolalla, Tuomo Turja sanoo.
Myös keskustan kannattajista osa kääntää nyt katseensa kokoomuksen suuntaan.
Demareiden kumppaneilla laskusuunta
Sosiaalidemokraatit onnistui ainoana hallituspuolueena nostamaan kannatustaan.
Keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n käyrä näytti kaikilla alaspäin.
Neljäntenä oleva keskusta veisi nyt 12,3 prosenttia äänistä. Takkiin tuli edelliseen mittaukseen verrattuna 1, 1 prosenttiyksikköä. Viidennen sijan vieneitä vihreitä äänestäisi 8,9 prosenttia kansasta. Puolueen kannatus laski 0,4 prosenttiyksikköä.
Vasemmistoliitto saisi 8,4 prosentin äänisaliin, jos vaalit olisivat nyt. Suosio laski 0,7 prosenttiyksikköä. RKP:n kannatus väheni 0,6 prosenttiyksikköä 4,2 prosenttiin.
– Vihreät ja vasemmistoliitto menettävät ääniä muille punavihreän blokin puolueille, nyt SDP:lle. Mittauksissa näkyy tämä vaihtelu punavihreiden puolueiden kesken, tutkimusjohtaja Tuomo Turja toteaa.
Kristillisdemokraattien kannatuksessa ei tapahtunut juuri muutosta. Kolme prosenttia kansalaisista antaisi äänensä vaaleissa KD:lle.
Nyt-liike sai pientä nostoa kyselyssä ja keräisi nyt 2,6 prosenttia äänistä. Eduskunnan ulkopuolisilla pienpuolueilla näkyi myös nousua, kannatuslukemaksi jäi 1,9 prosenttia.
Katso tästä, miten puolueiden kannatus on kehittynyt pidemmällä aikavälillä.
Voit keskustella aiheesta perjantaihin 8.4 kello 23 asti.
Lue lisää:
Analyysi: Kokoomus nousi ennätyssuosioon, mutta Nato-noste voi myös sulaa
Ylen kannatusmittaus: Kokoomus vahvistaa etumatkaansa demareihin, vihreät vajoaa edelleen