Hyppää sisältöön
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan on hyvä, että turvallisuuden rakentamiseen satsataan nyt.
Sauli Niinistö

Presidentti Niinistö kommentoi maakuntamatkallaan Lapissa kehysriihen turvallisuussatsauksia: "Jos joskus, niin nyt ne ovat paikallaan" | Katso mediatilaisuus

Tasavallan presidentti teki keskiviikkona maakuntamatkan Lappiin. Iltapäivän mediatilaisuudessa olivat esillä muun muassa kehysriihen turvallisuussatsaukset, koulukiusaamisen ehkäisy ja Tornionlaakson asukkaiden kokemukset korona-aikana.

Vesa-Pekka Hiltunen,Maija-Liisa Juntti,Minna Aula

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön Lapin maakuntavierailu päättyi 15 minuutin mediatilaisuuteen Torniossa keskiviikkona iltapäivällä.

Niinistön pääviestejä:

  • Satsaukset Suomen turvallisuuteen ovat nyt paikallaan.
  • Lapsille pitää tehdä selväksi, ettei meillä ole nyt mitään välitöntä hätää Suomessa.
  • Pandemiarajoitusten aiheuttamat haavat länsirajalla ovat umpeutumassa.
Vesa-Pekka Hiltunen

Katso Sauli Niinistön koko mediatilaisuus:

Sauli Niinistön mediatilaisuus Kemissä keskiviikkona iltapäivällä.
Minna Aula

Tilaisuus päättyi nopeasti, vain 15 minuutin jälkeen.

Niinistö teki selväksi, että haluaa mediatilaisuudessa keskittyä lähinnä kouluvierailua koskeviin kysymyksiin. Hän vieraili aamulla Kemin Syväkankaan koululla. Presidentti ei ottanut laajemmin kantaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskeviin kysymyksiin tai kommentoinut Ukrainan tilannetta.

Hallitus on tehnyt tänään keskiviikkona kehysriihessä päätöksen isosta turvallisuussatsauksesta. Presidentti otti tämänpäiväiseen päätökseen kantaa lyhyesti.

– Jos joskus, niin kyllä ne nyt ovat paikallaan. Ihan hyvä, että nimenomaan turvallisuuden rakentamiseen nyt satsataan, Niinistö sanoo.

Vesa-Pekka Hiltunen
Sauli Niinistön mukaan lapset ja nuoret altistuvat hälyttäville uutisille "ehkä tarpeettomankin paljon". Kuva: Antti Mikkola / Yle

Presidentiltä kysyttiin, onko vinkkiä, mitä jokainen voisi tehdä etteivät tietyt aiheet, kuten Ukrainan-sotauutiset, kuormita arkea koko ajan.

– On tietysti niin, että maailman uutiset ovat äärettömän hälyttäviä. Kun niitä tulee vähän joka kanavasta. Niitä tulee nuorille ehkä tarpeettomankin paljon. Tietysti meidän vanhempien täytyy yrittää pitää huolta siitä, etteivät uutiset ala hallita nuoria mieliä liikaa. Meidän pitää tehdä selväksi, ettei meillä ole nyt mitään välitöntä hätää täällä Suomessa.

Minna Aula

Niinistön piti vierailla Kemissä, Jope Ruonansuun entisellä koululla jo aiemmin. Presidentiltä kysytään, miten hän löysi aikaa Meri-Lapin vierailuun juuri nyt? Niinistö toteaa, että Suomi on yhtä maata, ja on luontevaa vierailla eri puolilla Suomea.

– Tässä menee tämä päivä, mutta jää ilta vielä muihin toimiin. Vierailu on viivästynyt pandemian vuoksi, Niinistö sanoo.

Vesa-Pekka Hiltunen

Sauli Niinistö toivoo koulutapaamiseen liittyviä kysymyksiä. Hän palasi ystävyyteensä Jope Ruonansuun kanssa.

– En muista tarkasti, miten se alkoi. Taisi olla niin, että kutsuimme hänet puolisoineen Linnan juhliinkin. Kävimme meilien vaihtoa pitkin matkaa. Huomasin, että hän hyvin aidosti ja syvästi tunsi paitsi Syväkankaan ympäristöä ja muistojaan kohtaan myös sitä kohtaan, että koulukiusaamisesta pitää päästä eroon.

Niinistö totesi, että koulukiusaaminen on laskussa ainakin tilastojen mukaan.

Niinistöltä kysyttiin myös, pitäisiko rajan asukkailta pyytää anteeksi korona-aikaisia liikkumisrajoituksia. Niinistö ei suoraan vastannut kysymykseen, mutta vastaus antoi ymmärtää, ettei anteeksipyynnölle ole tarvetta.

– Ymmärsin, kun näistä asioista on puhuttu, jos haavoja syntyikin, niin eiköhän ne ala umpeutua.

Niinistön mukaan vanhoja ongelmia ei enää kerrattu rajakaupaunkien tapaamisessa.

Minna Aula
Sauli Niinistö kehoitti suomalaisia suhtautumaan rauhallisesti mutta vakavasti viimeaikaisiin tilanteisiin. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Presidentti Niinistöltä kysytään maanantaisesta lausunnosta, jossa todetaan: "Kutsumme kaikki Suomessa asuvat ihmiset maamme turvallisuuden eteen tehtävään yhteiseen työhön mukaan". Presidentti vastaa että, että yksi suomalainen vahvuus on siinä, että maanpuolustustahto on korkealla, "korvien välissä".

– Meidän kannattaa suhtautua hyvin selkeästi ja harkiten kaikkeen siihen infoon mitä saamme, Niinistö toteaa.

Lue myös: Analyysi: Valtiojohdon vakavat viestit valmistelevat suomalaisia historialliseen loikkaan

Vesa-Pekka Hiltunen
Tilaisuus alkoi muutaman minuutin myöhässä. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Sauli Niinistö kehui aamun vierailua Syväkankaan koululla ja kuvaili sitä mahdottoman vaikuttavaksi.

– Täytyy sanoa, että tuli hyvä mieli siitä, että suomalainen nuoriso on mallillaan ja että heidän eteensä tehdään paljon hyvää työtä.

Niinistö oli myös Kemin kaupungin vieraana. Siellä keskusteltiin paljon paikallisista asioista, mutta myös muista asioista – joita Niinistö ei tarkemmin määritellyt.

– Suomalaisten ajatukset kulkevat koviin samaan suuntaan.

Niinistö sanoi, että kovat koettelemukset covidista ilmastonmuutokseen ja sotimiseen ovat syventäneet ihmisten ajatuksia ja kykyä ymmärtää toisiaan.

Minna Aula

Tervetuloa seuraamaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön mediatilaisuutta.

Voit seurata tilaisuutta oheisesta live-lähetyksestä, joka alkaa kello 14.25. Lisäksi tiedotustilaisuuden keskeisiä asioita nostetaan myös tähän juttuun.

Tornion valtuustosaliin on kokoontunut kymmenkunta median edustajaa. Torniossa sataa runsaasti lunta, eikä kaupungintalon ikkunoista näe ulospäin.

Seurantaa päivittävät Minna Aula ja Vesa-Pekka Hiltunen.

Sauli Niinistön maakuntamatka alkoi keskiviikkoaamuna Kemin Syväkankaan koululta, jossa presidentti kehotti lapsia yhteistyöhön ja valoi uskoa tulevaisuuteen. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Suora lähetys Niinistön mediatilaisuudesta kello 14.25

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mediatilaisuus alkaa noin kello 14.30 Tornion kaupungintalon valtuustosalista.

Mediatilaisuudessa on oletettavasti esillä maakunnallisten asioiden lisäksi myös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvät kysymykset ja Ukrainan tilanne.

Tasavallan presidentin maakuntavierailu alkoi kello 10.15 Kemin Syväkankaan koululta, jossa esillä oli koulukiusaamisen estäminen. Kouluvierailusta tarkemmin tässä jutussa.

Presidentti vieraili Torniossa Victorian torilla kaksoiskaupungin edustajien kanssa ja tutustui siihen, mitä Tornion ja Haaparannan rajalla on tapahtunut koronan aikana. Lisäksi hänelle kerrottiin rajayhteistyöstä, joka on Torniossa ja Haaparannalla tiivistä.

Lisäksi presidentin ohjelmassa on ollut myös Kemin kaupunkien edustajien tapaamisia Kemin lumilinnalla.

Suosittelemme sinulle