Hyppää sisältöön

Opettajat liikkeelle, ettei uupumus iske! – Neljä kuntaa mukana ministeriön hankkeessa, jossa halutaan lisätä kasvatusalan jaksamista

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ammattilaisten jaksamiseen halutaan työkaluja, jotka parantavat muun muassa työstä palautumista ja ehkäisevät uupumusta. Tarkoituksena on etsiä keinoja, joita voidaan hyödyntää koko Suomessa.

I förgrunden elever som sitter vid pulpeter, i bakgrunden en lärare som skriver på en tavla.
Kasvatusalallakin kärsitään osaajapulasta, minkä lisäksi olemassaolevat osaajat voivat välillä hyvin huonosti. Kuvituskuva. Kuva: Wavebreakmedia Ltd UC2 / Alamy/All Over Press
Milka Krogerus

Kasvatusalan henkilöstön väsymys ja vähentynyt työinto herättää valtakunnallisesti huolta. Ongelmaan haetaan nyt apua Mikkelissä, Jyväskylässä, Keuruulla ja Raisiossa toimivassa pilottihankkeessa. Hankkeesta saatuja ideoita ja toimintamalleja pyritään lopulta tuomaan käyttöön myös muissa Suomen kunnissa.

Kokeilussa etsitään konkreettisia keinoja vähentää työntekijöiden uupumusta, parantaa hyvinvointia ja lisätä liikkumista. Uusista keinoista halutaan sellaisia, että ne toimivat normaalissa arjessa, ilman sen suurempaa haloota.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeeseen kuuluu muun muassa kehon kuntoindeksimittauksia, joissa mitataan muun muassa kehonkoostumusta, kestävyyskuntoa sekä kysytään työkyvyn itsearvio. Jos tulos on kehnonlainen, hanke tarjoaa osallistujille liikunta- ja elintapaohjausta.

Esimerkiksi Mikkelin noin sadasta hankkeeseen osallistuneesta vain vajaa 30 prosenttia pääsi kuntoindeksimittauksessa vihreälle, eli sai hyvän tuloksen. Kaikille tarvitseville on luvassa hankkeen puitteissa ohjausta oman arjen ja jaksamisen hallintaan.

Hankerahasta jaetaan suorana rahoituksena 50 000 euroa jokaiselle osanottajakunnalle. Tällä rahalla kunta voi tarjota virkistystä ja ostaa kasvatusalan henkilöstön hyvinvointia edistäviä palveluita.

Mikkelin Rantakylän koulun rehtori Hanne Lahtinen on tyytyväinen, että kasvatusalan työhyvinvointia kehitetään nyt hankkeen voimin. Lahtisen mukaan viimeaikoina on kyllä paljon puhuttu työhyvinvoinnista ja siihen panostamisesta, mutta rahoitusta ei ole juuri saatu.

– Hanke on äärettömän hyvä idea, koska se tuo rahaa, joka taas lupaa jatkuvuutta. Hankkeiden ideahan on etsiä toimintamalleja, joita voi jatkaa jälkeenpäin. Ja kaikkihan me tiedetään, ettei kunnilla järinmäärin varoja ole, Lahtinen sanoo.

Lahtisen mukaan hanke on nyt jo lisännyt ihmisten aktiivisuutta.

– Liikunta on noussut ykköseksi, mutta nyt on huomattu, että hyvinvointi on muutakin kuin liikuntaa. Yhdessä tekeminen on nostettu esiin ja sanottu, että jos porukalla haluaa kokeilla vaikka pitsin nypläystä niin siitä vaan!

Suosittelemme sinulle