Hyppää sisältöön

Uskonnollisuus säilyy muistisairaudesta huolimatta – sairaalapappi Heli Harjunpää kokee, että kosketus voi herättää vakavastikin muistisairaan puhumaan

Suomessa on jo lähes 200 000 muistisairasta ihmistä ja määrä kasvaa lähivuosina.

Naispappi katsoo ulos ikkunasta.
Kustaankartanon seniorikeskuksessa Helsingissä työskentelevä sairaalapappi Heli Harjunpää kertoo sykähdyttävästä kohtaamisesta muistisairaan kanssa.
Paula Tiessalo

Aktiivinen läsnäolo ja kosketus. Ne ovat sairaalapappi Heli Harjunpään tärkeimmät työkalut, kun hän kohtaa työssään muistisairaita ihmisiä.

Helsinkiläinen Kustaankartanon seniorikeskus ja sen pieni kappeli ovat olleet Harjunpään työpaikka jo 13 vuotta. Kappelissa hän järjestää hartaustilaisuuksia, mutta enimmäkseen työaika kuluu kierrellessä asukkaiden huoneissa ja asuinosastojen yhteistiloissa.

Seniorikeskuksen asukkaista suurimmalla osalla on muiden sairauksien lisäksi muistisairaus.

– On tärkeää asettua rauhassa kuuntelemaan ja olemaan ystävällisesti läsnä. Vaikka ei itse aina pysyisi mukana siinä tarinassa, mitä toinen kertoo, ilmeiden ja eleiden kautta vuorovaikutus voi kuitenkin toimia, Harjunpää sanoo.

Kun muisti hapertuu ja sanat katoavat, korostuvat muut tavat olla yhteydessä ympäristöön ja toisiin ihmisiin. Yhteys voi muodostua esimerkiksi kosketuksen, laulun tai rukouksen avulla.

Papin puku voi herättää uinuvia muistoja

Helsingin yliopiston yliopistotutkija Jari Pirhonen on tutkinut, miten muistisairaiden ihmisten uskonnollisuutta voitaisiin tukea hoivakodeissa (siirryt toiseen palveluun).

– Tutkimukseni mukaan uskonnollisuus ei katoa muistisairauden myötä mihinkään. Sitä ei vaan välttämättä enää osata itse tuoda ilmi.

Väestön vanhetessa ja eliniän pidentyessä myös muistisairaiden määrä kasvaa lähivuosina. Hyvään vanhuuteen kuuluun sairauksien hoitamisen lisäksi yksilön vakaumukseen sopiva sielunhoito.

Yliopistotutkija Jari Pirhonen.
Yliopistotutkija Jari Pirhonen toivoo, että evankelis-luterilaisen kirkon papit viettäisivät enemmän aikaa muistisairaiden hoivakodeissa. Kuva: Mikko Koski / Yle

Uskonnon tai muunlaisen henkisyyden tärkeyttä ei vielä osata tarpeeksi huomioida ikääntyneiden ympärivuorokautisessa hoidossa. Sen tukemiseen löytyy kuitenkin yksinkertaisiakin keinoja.

– Jo se, että liikkuu hoivakodissa papin puku päällä ja sokeripala kaulassa auttaa hyvinkin muistisairaita tunnistamaan papin hahmon. Sitten ihmiset tulevat nykäisemään hihasta ja pyytävät vaikka rukoilemaan puolestaan, Jari Pirhonen kuvailee.

Pirhosen mukaan ideaalitilanne olisi, että papeilla olisi “paljon aikaa hengailla hoivakodeissa”.

Rauhallinen läsnäolo voi avata mystisen yhteyden

Pappien lisäksi muistisairaan omaisten ja muiden läheisten kannattaisi hoivakodissa vieraillessaan olla aktiivisesti läsnä.

Aktiivinen läsnäolo tarkoittaa pysähtymistä hetkeen ja muun muassa muistisairaan kanssa samalle tasolle, vaikka sängyn laidalle, istumista. Katsekontakti on tärkeä ja kädestä voi ottaa kiinni, jos se tuntuu luontevalta.

Voi silittää käsivartta, hyräillä, laulaa jotain. Yhteyden saa rakennettua eri aistien kautta kun puhe ei enää tavoita toisen ymmärrystä.

Tutkimustaan tehdessään Jari Pirhonen kertoo liikuttuneensa kuullessaan pappien kertomuksia muistisairaiden kohtaamisista.

– Osa papeista kuvaili, että oli jopa mystinen kokemus saada hetkellisesti yhteys ihmiseen, joka on jo kaiken logiikan saavuttamattomissa.

Naispappi sähkökynttilöin koristellussa kappelissa.
Sairaalapappi Heli Harjunpää järjestää pieniä hartaustilaisuuksia Kustaankartanon seniorikeskuksessa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Sairaalapappi Heli Harjunpää on vuosien mittaan kuullut vuosien paljon elämäntarinoita. Hän sanoo jokaisen niistä jättäneen jonkinlaisen jäljen.

– Useimmilla muistisairailla on tarve kertoa elämästään. Vaikka en itse aina pysyisikään mukana tarinassa, niin ilmeinä ja eleinä välittyy, mitä hän haluaa sanoa.

Muistisairauden edetessä moni palaa tunteissaan ja ajatuksissaan lapsuuteen. Papille hoivakodin asukkailla on usein erityinen pyyntö.

– Uskonnollisuuden syvyydestä riippumatta yllättävän moni pyytää, että pappi rukoilisi heidän puolestaan.

Lue seuraavaksi:

Tapauskovaisuus selittää, miksi suurin osa suomalaisista kuuluu edelleen kirkkoon

Nettijumalanpalveluksista tuli supersuosittuja ja nyt seurakunnissa mietitään, miten verkossa tavoitetut ihmiset saataisiin myös kirkkosaliin

Muistiasiantuntija kannustaa tekemään muistisairaan läheisen kanssa asioita, jotka tuovat hymyn huulille: "Tunne jää, vaikka tieto häviää"

Suosittelemme sinulle