Hyppää sisältöön

Kutsuja kertausharjoituksiin lisätään jo tänä vuonna – kysyimme Puolustusvoimien komentajalta, kenelle kutsuja lähetetään

Hallitus ohjaa puolustukseen merkittävästi lisärahaa, ja myös reserviläisten harjoituksia lisätään. Komentaja Timo Kivisen mukaan kutsuja on tulossa niin nuorille kuin vanhemmillekin.

Kaartin jääkärirykmentin 1. Sotilaspoliisikomppania harjoitteli Helsingin Östersundomissa helmikuussa 2022. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Anniina Luotonen

Puolustusvoimat lähettää jo tänä vuonna selvästi ennakoitua enemmän kutsuja kertausharjoituksiin.

Taustalla on Euroopan kiristynyt turvallisuustilanne ja hallituksen puolustusmenoihin suuntaama lisärahoitus.

Kertausharjoituskutsuja lähetetään heti tänä vuonna 9000 enemmän kuin oli tarkoitus, aiemmin suunnitellun noin 19 000 päälle. Ensi vuodesta lisämäärä kasvaa 10 000:een.

Puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen kertoo, että harjoitukset kohdistuvat laajasti sodanajan eri joukkoihin. Puolustushaarat ja pääesikunnan alaiset laitokset tekevät hänen mukaansa tarkemmat suunnitelmat siitä, mitä joukkoja harjoituksiin kutsutaan.

Kivisen mukaan vanhemmallekin reserviläiselle voidaan lähettää kutsu, jos hänen sodanajan sijoituksensa on esikunnissa. Vanhempia reserviläisiä voidaan kutsua harjoituksiin myös osana paikallispuolustuksen uudistamista.

Nuoremmista kertausharjoituskutsuja lähetetään Kivisen mukaan niille, jotka ovat olleet viime vuosien aikana varusmiespalveluksessa.

Määräys osallistua kertausharjoitukseen lähetetään kirjeellä vähintään kolme kuukautta ennen harjoituksen alkamista. Tahti voi olla ripeämpi, jos henkilö itse on siihen suostunut.

Asevelvollisuus jatkuu 60-vuotiaaksi

Kertausharjoituksiin kutsutaan reservissä olevia asevelvollisia.

Miesten asevelvollisuus alkaa sen vuoden alusta, jolloin he täyttävät 18 vuotta ja kestää sen vuoden loppuun, jolloin he täyttävät 60.

Vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneet naiset määrätään kertausharjoituksiin samoin perustein kuin miehetkin. Heidänkin asevelvollisuutensa jatkuu sen vuoden loppuun, jolloin täyttävät 60.

Halukkaat voivat osallistua myös Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen vapaaehtoiseen koulutukseen, jonka suosio on viime aikoina kasvanut.

– Järjestämme enemmän myös Puolustusvoimien johtamia vapaaehtoisia harjoituksia, joissa aktiivireserviläisillä on lisämahdollisuus kerrata sotilaallisia asioita, Kivinen kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Voit keskustella aiheesta, jos sinulla on Yle-tunnukset, torstaihin 7. huhtikuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Reserviläiset voivat palauttaa mieliin Leopardin käyttöä uudella simulaattorikoulutuksella

Lähettääkö Puolustusvoimat nyt enemmän kutsuja kertausharjoituksiin? Vastausta ei tiedetä, ja asiantuntijan mukaan hyvä niin

Suosittelemme sinulle