Turun Palloseura on lähemmäs sata vuotta ollut tärkeä osa turkulaista identiteettiä. Sen voi nostaa kotikaupunkinsa symboliksi – melkein kuin tuomiokirkon, linnan tai Aurajoen.
– Jokaisella turkulaisella on mielipide TPS:stä, vaikkei fani olisikaan. Se herättää Turussa tunteita, toteaa Markku Jokisipilä,yksi seuran satavuotishistoriikin kirjoittajista.
Mies tunnetaan hyvin politiikan tutkijana, eikä hän tässäkään teoksessa vältä aatteellisuutta. Perustettiinhan Turun Palloseura nimenomaan suomenkielisen Turun jalkapallojoukkueeksi.
– Kaupungissa oli kyllästytty ylivoimaan, jota ÅIFK (Åbo Idrottsföreningen Kamraterna) oli osoittanut jalkapallopeleissä. Haluttiin, että suomenkielisillä jalkapalloilijoilla oli oma seura. Sellainen saatiin yhdistämällä Turun Urheiluliiton ja Turun Riennon jalkapallojaostot.
TPS saavutti jalkapalloherruuden Turussa kuudessa vuodessa.
Malliesimerkki yhteiskuntavaikuttamisesta
Markku Jokisipilä tekee parhaillaan opetus- ja kulttuuriministeriölle selvitystä, joka tarkastelee huippu-urheilun yhteiskunnallista tehtävää.
Onkin luontevaa, että hän puhuu myös TPS:n yhteydessä yhteiskuntasuhteista. Seura on nimittäin malliesimerkki, miten yhteiskuntavaikuttamista tehdään.
Kun TPS:llä on mennyt hyvin, seura on ollut Jokisipilän mukaan urheilun lisäksi myös Turun asialla. Puoluepoliittisesti TPS on porvarillinen ja kokoomusväritteinen.
Etenkin 1980- ja 1990-lukujen taite oli Jokisipilän mukaan mestarinäyte yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.
– Turun Palloseuralla oli hallussaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan, kaupunginjohtajan ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajan paikka – ei nyt samanaikaisesti, mutta melko peräkkäin. Valtuustossa oli parhaimpina kausina viisi, jopa kuusi TPS-taustaista jäsentä, Jokisipilä kertoo.
Jalkapallon Suomen mestaruus jo 1928
Kovin ammattimaista toimintaa ei TPS:ssä nähty vielä 1920-luvulla.
– Jalkapallon taso oli tuolloin vaatimaton. Pelaajat olivat miehiä, joilla oli omat työt, opiskelut ja muu elämä. Muutaman kerran viikossa käytiin treeneissä. Mutta parinkymmenen miehen kaveriporukka halusi jäsentyneempää jalkapalloharrastusta, Markku Jokisipilä luonnehtii.
ÅIFK:n jalkapallojoukkueen lempinimi oli "kanarialinnut". Lintusten ylivoima ärsytti suomenkielisiä. Tilanteeseen oli saatava muutos.
Suomenkielisten jalkapalloilijoiden kehitys oli nopeaa. Heti ensimmäisenä kesänä TPS pelasi loppuottelussa HJK:ta vastaan, ja ensimmäisen mestaruutensa TPS nappasi vuonna 1928.
Nimestä äänestettiin monta kertaa
Yhteen asiaan Markku Jokisipilä on erityisen tyytyväinen: seuran nimeksi ei tullut Turun Pallonuijat.
– Onneksi se nimiehdotus ei voittanut. Varsinkin jos ajattelee, mikä merkitys nuija-sanalla on myöhemmin ollut urheilussa.
Muut nimiehdokkaat olivat Turun Palloseura, Turun Palloveikot ja Turunmaan Palloilijat. Perustamiskokouksessa nousivat esiin vielä myös Turun Pallomiehet ja Turun Jalkapalloklubi.
– Jos Turun Pallomiehet olisi voittanut, ei Tepmi kuulostaisi lainkaan yhtä hyvältä kuin Tepsi. Tepsissä on iskevyyttä, Jokisipilä makustelee nimeä.
Jossain vaiheessa keskusteltiin myös mustavalkoisesta värityksestä. Esimerkiksi 1970-luvulla TPS-jalkapallon parissa oli halua lisätä edustusasuun punaista väriä, mutta ehdotus oli johtokunnalle punainen vaate. Siihen ei lähdetty.
Kaikkien aikojen ensimmäinen Suomen käsipallomestaruus
Jääkiekko tuli Turun Palloseuran valikoimaan vasta 1930-luvulla. Suomeen laji oli tullut jo aikaisemmin, ja sitä pelattiin pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.
Turussakin yritettiin samaa, mutta vielä 1920-luvulla laji ei saavuttanut suosiota.
– Selitys voi olla se, että Turussa pelattiin jääpalloa. Itse asiassa harva tietää, että ensimmäinen virallinen TPS:n peliasussa pelattu ottelu oli nimenomaan jääpalloa. Talvella 1923 ÅIFK:ta vastaan, Markku Jokisipilä kertoo knoppitiedon.
Jääpallo viivästytti jääkiekon tuloa Turkuun, mutta 1930-luvun loppuvuosina aika oli kypsä jo kiekkoilullekin. TPS otti jääkiekossa ensimmäisen suomenmestaruutensa vuonna 1956.
Turun Palloseuran kultaiset vuodet olivat jalkapallossa 60–70-luvuilla ja jääkiekossa 80–90-luvuilla. Viimeinen jalkapallon suomenmestaruus on vuodelta 1975. Siitä on kohta puolivuosisataa.
Jääkiekossa uskomaton menestysputki alkoi vuonna 1989. Vuoteen 2001 mennessä TPS voitti kahdeksan suomenmestaruutta.
– Mutta moniko tepsiläinen tietää, että Palloseuran historiaan kuuluu myös käsipallon suomenmestaruus, kyselee Jokisipilä.
Kaikkien aikojen ensimmäinen käsipallon sarjakausi pelattiin Suomessa vuonna 1944, ja TPS voitti sen ylivoimaisesti.
– Käsipallo oli tyypillinen talviharjoittelumuoto. Sitä pelattiin Turun keskustakoulujen liikuntasaleissa. Niin karttui valmiuksia.
Käsipallo hiipui pois TPS:n lajivalikoimasta 1970-luvulla, vaikka jalkapallopiireissä olikin Heikki Suhosen johdolla haluja nostaa TPS:n käsipallo vielä kerran kukoistukseen.
Naiset kentälle vasta 70-luvulla
Aika pitkään kesti, ennen kuin naisia tuli TPS:ään varsinaisiksi pelaajiksi. Oli tietysti olemassa naisjaosto, joka teki arvokasta työtä taustajärjestelyissä, juniorileireillä ja seuran tilaisuuksissa.
– Vasta 1960–70-lukujen taitteessa ajateltiin, että naisetkin voivat olla kentällä. 70-luvun alkuvuosina Ilta-Sanomat pyöritti mimmiliigaa, jota pelattiin SM-sarjan jalkapallo-otteluiden erätauolla, Markku Jokisipilä kertoo.
TPS on voittanut suomenmestaruuden kertaalleen myös naisten jalkapallossa.
Faneja ja vastajännäreitä
Henkilökohtaisesti Markku Jokisipilä muistaa parhaiten Turun Palloseuran taipaleelta 1990-luvun, jolloin jääkiekkomestaruuksia tuli jatkuvasti.
– Silloin oli myös sellaisia turkulaisia, jotka toivoivat, että TPS ei menestyisi. Onkohan se turkulainen ominaispiirre, että faneja on paljon, mutta on myös niin sanottuja vastajännäreitä?
Turun Palloseuran satavuotisjuhlan kunniaksi on julkaistu tällä viikolla historiikki Mustavalkoinen vuosisata – Turun Palloseura 1922–2022. Sen ovat kirjoittaneet Markku Jokisipilä, Heikki Möttönen ja Jussi Leppäsyrjä.
Voit keskustella aiheesta tai kertoa oman sykähdyttävimmän TPS-muistosi vuosikymmenten varrelta Yle-tunnuksella. Keskustelu on auki 10. huhtikuuta klo 23:een asti.
Lue lisää:
Tällainen on TPS:n mestaruushistoria
TPS:lle kolmas perättäinen kiekkokulta 1991
TPS:n naisille historian ensimmäinen cup-mestaruus - katso kaikki maalit