Hyppää sisältöön

Anneli Salava jäi auttamaan, kun toi ukrainalaisille lahjoitustavaraa – vapaaehtoistyöhön tarvitaan yhä lisää käsipareja

Nähtyään tavarakaaoksen ukrainalaisten avustuspisteessä turkulainen Salava tarjoutui vapaaehtoiseksi, ja tuntee nyt tekevänsä hyvää myös itselleen. Auttaa voi monin tavoin, vaikka olemalla kantoapuna.

Nainen pitää sylissään iso vihreää liskolelua ukrainalaisetn Turun avutsuskeskuksessa.
Anneli Salava sai järjestettyä pelit hyllyyn. Seuraavaksi pitäisi laittaa lelut esille. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle
Jari Hakkarainen

Viedessään lahjoitustavaroita ukrainalaisten avuksi Anneli Salava ei vielä tiennyt jäävänsä sille tielle – vapaaehtoiseksi auttajaksi.

Salava huomasi, että Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, SPR ja Turun kaupunki avaavat ukrainalaisten auttamiseksi yhteisen Avustuspisteen.

– Toin, mitä minulla oli kotona ja vähän ostinkin matkalla lisää. Kun tulin tänne ja näin sen tavarakaaoksen, kysyin voinkos auttaa ja jäin sitten saman tien hommiin.

Salava on järjestellyt tavaroita nyt useampana päivänä ja havainto on selvä: työtä on paljon.

– Tämä on semmoista, että jos kolmesta neljäänkin tuntia tekee ja vaikka olen aika hyväkuntoinen, niin on jo aika loppu siltä päivältä. Ehdottomasti saisi tulla lisää vapaaehtoisia, sanoo Salava.

Hän on miettinyt paljon, miksi haluaa nyt hiki päässä nostella raskaita astialaatikoita tai lajitella valtavaa lelukasaa. Eikö riittäisi, että lahjoittaa rahaa keräykseen?

– Kun annat tavaraa ja vielä itse teet jotain, se on enemmän. Autettavat saavat apua, mutta myös auttajalle se on hirveän hyvä, kun auttaa. Minä uskon, että konkreettinen työ on itsellekin hyväksi, Anneli Salava sanoo.

Oikeanlaista apua tarvitaan

Turun Avustuspisteen toiminta alkoi tällä viikolla Itäharjulla lähellä kierrätyskeskusta, Ekotoria. Onneksi lähellä, koska moni lahjoitusten tuoja on jo käännytetty Avustuspisteen ovelta, kun tuomisina on ollut tavaroita, joita ukrainalaiset eivät tarvitse.

Ja tästähän tulee paha mieli kaikille, myös Avustuspisteen koordinaattorille Elizabelle Laineelle.

– Kannattaa käydä katsomassa sivuiltamme netistä sen hetkinen tarvelista, mitä me otamme vastaan, ettei tule turhaan pakattua kotona ja ajettua tänne.

Nainen esittelee avustukseksi saatuja tavaroita, kuljetushäkeissä vauvojen vaippoja.
Vauvojen vaippoja menee, sanoo Elizabelle Laine. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Avustuspöydät pursuavat nyt astioita, kattiloita, paistinpannuja ja lelujakin on paljon. Pisteen ihan ensimmäiset ukrainalaiset asiakkaat kysyivät kuitenkin ainoastaan yhtä asiaa: onko teillä ruokaa?

Elizabelle Laineen puutelistan kärjessä on hyvin säilyvät elintarvikkeet, kuivaruoka ja säilykkeet.

– Tarvitaan myös esimerkiksi hygieniatarvikkeita ja vauvojen vaippoja. Toimivia aikuisten ja lasten polkupyöriä otetaan vastaan.

Uudet vapaehtoiset ovat tervetulleita. Avustuspisteen sivuilla (siirryt toiseen palveluun) on ohjeet siitä, miten mukaan pääsee.

Kaarinassa kalustetaan asuntoja

Suomeen on tullut arviolta 16 000 tilapäistä suojelua hakenutta ukrainalaista. Tilanne muuttuu koko ajan.

Varsinais-Suomessa heitä oli torstain tietojen mukaan 2 464. Suurin osa saapuneista on naisia ja lapsia, jotka ovat löytäneet katon päänsä päälle sukulaisten tai tuttavien luota.

SPR:n vastaanottokeskuksessa Turun Pansiossa asuu 160 ja Halikossa 70 sotaa paennutta ukrainalaista. Halikossa ei ole enempää paikkoja, mutta Turussa on kapasiteettia 300 ihmisen majoitukseen.

SPR on vuokrannut lisäksi 150:lle asuntoja vastaanottokeskuksen ulkopuolelta tavallisista vuokrataloista. Pakolaiset saavat alkupaketiksi mukaansa tarvikekassin, jossa on vuodevaatteet, pyyhkeet ja keittiövälineet.

Kaksi SPR:n vapaaehtoista asettaa tuoleja paikoilleen ukrainalaisille tarkoitetun asunnon keittiössä.
Thea Nieminen ja Veikko Haapanen sisustavat asuntoa ukrainalaisille. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

SPR:n Kaarinan osastoa pyydettiin kalustamaan seitsemän neljän hengen asuntoa muuttokuntoon.

– Välitin tiedon kaarinalaisille Facebookin kautta, mitä tarvitaan, että saadaan asuntoihin huonekalut ja asukkaat pääsevät alkuun. Se oli valtava määrä tavaraa, jota alkoi virrata, sekä vapaaehtoisilmoituksia, mitä kukin voisi tehdä, osaston varapuheenjohtaja Marja-Helena Salmio kertoo.

Ylimääräinen tavara jää osaksi SPR:n muuta avustustoimintaa. Ukrainalaisten asunnot ovat pian muuttovalmiita. Voi kuvitella mikä vaiva huonekalujen kantaminen hissittömien talojen kerroksiin on ollut.

– Tähän ikään alkaa jo kädet ja jalat väsyä, siksi olisi hyvä olla kantoapua enemmän mukana, sanoo jo vuosia SPR:n Kaarinan osaston vapaaehtoisena toiminut Veikko Haapanen.

Miesvoimaa ja naisenergiaa siis tarvittaisiin, ja auttajia, jotka pääsevät myös päiväsaikaan liikkeelle.

– Tietysti sekin, että osaa kasata huonekaluja olisi hyväksi.

Viisi SPR:n vapaaehtoista punaiset SPR:n liivit yllään hymyilevät keittiön pööydän ääressä.
Yhteiskuvaan ehtivät SPR:n Kaarinan osaston vapaaehtoiset Lea Leiwo, Thea Nieminen, Maija Söderblom, Veikko Haapanen ja Marja-Helena Salmio. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Veikko Haapasesta avustustilanne tuntuu kaoottiselta, kun ei tiedetä kuinka paljon ihmisiä tulee ja kuinka pitkäksi aikaa.

– Tällaista kokemusta ei ole ollut kuin toisen maailmansodan aikaan, kun karjalaisia evakuoitiin.

Vapaaehtoisuus kiinnostaa

Ukrainan sota alkoi 24. helmikuuta, ja siitä lähtien ihmiset ovat lahjoittaneet rahaa ja tavaraa. Myös kiinnostus vapaaehtoistoimintaan on lisääntynyt. Usein alkujärkytyksen jälkeen into laantuu, mutta näin ei ole tässä tapauksessa käynyt.

Mies lajittelee lahjoitukseksi saatuja tavaroita ukrainalaisten Turun avustuspisteessä.
Matti Laihonen lajittelee lahjoituksena saatuja tavaroita Turun Avustuspisteessä. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Kaarinan osaston varapuheenjohtaja Marja-Helena Salmion puhelin soi usein ja kysymys kuuluu: miten voin osallistua?

Suora polku SPR:n vapaaehtoiseksi löytyy netistä, Oma Punainen Risti -sivujen (siirryt toiseen palveluun) kautta.

– Sieltä tulee tieto osastolle ja otamme yhteyttä selvittääksemme, millainen toiminta kiinnostaisi. Myös perinteisesti liittymällä Punaisen ristin jäseneksi tulee uusia henkilöitä.

SPR:n Varsinais-Suomen piiri järjestää viikottain nettikoulusta vapaaehtoisille Ukrainan konfliktiin liittyviin avustustehtäviin. Osallistujia on ollut noin sata jokaisella kerralla.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 9.4.2022 kello 23.

Lue myös:

Kriisien edessä moni miettii, mitä minä voin tehdä – SPR, sairaanhoitopiiri ja pelastuslaitos vastaavat

SPR majoitti ukrainalaispakolaisia typötyhjiin asuntoihin – vapaaehtoiset ryhtyivät pikavauhtia keräämään kalusteita

Suosittelemme sinulle