Hyppää sisältöön

Rähjäiseen kuntoon päässyt ruukki-idylli herää eloon 100 kilometrin päässä Helsingistä: "Moni olisi halukas pitämään puodit auki myös talvella"

Uuden omistajan suunnitelmissa on parantaa ravintolatoiminnan edellytyksiä sekä lisätä majoituspaikkoja uudisrakentamisella. Uudistuksista huolimatta Strömforsin ruukin historiaa ei unohdeta.

Aleksi Uusitalo kertoo, miten aikoo muuttaa Strömforsin ruukkia - haaveilee terassialueesta veden äärellä
Aleksi Uusitalo kertoo, miten aikoo muuttaa Strömforsin ruukkia - haaveilee terassialueesta veden äärellä
Minna Kaipainen

Kevättalvinen Strömforsin kylänraitti on hiljainen. Liikkeellä on jokunen ulkoilija ja yksittäinen auto huristelee ruukkialueen halki silloin tällöin. Kesäisin riittää vipinää, kun miljöö houkuttelee paikalle tuhansia matkailijoita.

Pyhtääläisen Uusitalojen yrittäjäperheen kiinteistösijoitusyhtiö osti ruukkialueen hiljattain Loviisan kaupungilta. Avaimet on saatu käteen tammikuussa. Strömforsin Yrityskylä Oy:n toimitusjohtajan Aleksi Uusitalon mielessä pursuilee jo ajatuksia, kuinka alue saataisiin herätettyä eloon ympärivuotisesti.

– Suunnitelmat ovat aina totta kai isoja, mutta katsotaan nyt käytännössä, että mitä voidaan toteuttaa. Aleksi Uusitalo.

Strömforsin Yrityspuiston toimitusjohtaja Aleksi Uusitalo Strömforsin ruukin pajamuseolla.
Aleksi Uusitalolla on mielessään pitkä tehtävälista, mutta toteuttamisjärjestys on vielä auki. Kuva: Antro Valo / Yle

Jotta ihmiset saadaan houkuteltua paikalle ja viipymään pidempään, tarvitaan palveluita ja majoitustarjontaa. Nyt ruukissa on kotimajoitusta, työläisasuntoihin remontoituja lomahuoneistoja sekä pieni kartanohotelli. Vuodepaikkoja löytyy kaikkiaan noin sata. Pienen majoituskapasiteetin vuoksi alue on profiloitunut lähinnä päiväretkikohteeksi.

Ruukin ytimen historiallisiin rakennuksiin ei ole kuitenkaan tulossa hotellia, vaan niiden liepeille kaavaillaan ympärivuotiseen käyttöön soveltuvia vapaa-ajan asuntoja, jotka olisivat noin 35-40 neliön kokoisia.

– Toteutuessaan rakennuksista tulee sellaisia, jotka sopivat ympäristöönsä. Ei olla rakentamassa mitään lasikoppeja, sanoo Aleksi Uusitalo.

Strömforsin ruukin päärakennus Ruotsinpyhtäällä.
Yksi nykyisistä majoituspaikoista on Strömfors Bed & Bistro, jossa on 34 vuodepaikkaa. Kuva: Antro Valo / Yle

Uusitalo haaveilee uudisrakentamisesta myös saunarakennuksen ympärille.

– Yhtenä mahdollisuutena olisi sijoittaa nykyiseen saunarakennukseen vain pukeutumistilat ja rakentaa pieniä saunoja tähän ympärille. Tähän on kysyttävä tietysti Museoviraston kantaa, sanoo Uusitalo.

Strömforsin ruukin sauna.
Sauna on siisti ja idyllinen, mutta pieni laajempaa käyttöä ajatellen. Kuva: Antro Valo / Yle

Laajennuksia ravintolatoimintaan

Alapajan nykyisin kylmissä tiloissa toimii kesäkahvila. Suunnitelmissa on laajentaa tiloja ja toimintaa ravintolaksi. Tarkoitus on saada rakennukseen myös lämmitys, jolloin ravintola voisi toimia myös talvisin. Ravintolaan tulisi kabinetteja ja kokoustiloja, joten se soveltuisi myös esimerkiksi häiden järjestämiseen.

– Ulos rannan ääreen haluaisimme rakentaa terassin. Olemme tutkineet muun muassa vanhojen oviaukkojen sijainteja, että voisiko niitä avata. Tätäkin selvitetään, sanoo Aleksi Uusitalo.

Strömforsin ruukin alapaja Ruotsinpyhtäällä.
Alapajasta osa on kylmää tilaa ja osa käytössä ympäri vuoden. Kuva: Antro Valo / Yle

Tällä viikolla Strömforsin Yrityskylä Oy osti myös vastarannalla sijaitsevan Ravintola Ruukinmyllyn kiinteistön, jossa aloittaa uusi ravintoloitsija jo ensi kesänä.

Strömforsin ruukin entinen mylly Ruotsinpyhtäällä.
Ruukinmyllyn terassin viereen on suunnitteilla terassi alapajan ravintolalle. Kuva: Antro Valo / Yle

Muita aluetta koskevia uudistuksia tulevalle kesälle ovat minigolfrata ja myymäläkokonaisuus Strömfors-verstas, jotka sijoittuvat vanhan sähkötarviketehtaan alueelle. Parhaillaan remontoitaviin tiloihin valmistuu helposti muunneltavia tiloja pop up -myymälöille.

Yrittäjien toiveita kuunnellaan

Strömforsin ruukin alueella aiemmin toimineet yrittäjät jatkavat toimintaansa vuokranantajan vaihtumisen jälkeenkin. Aleksi Uusitalo sanoo, että heidän kanssaan on käyty keskusteluja ja heidän toiveitaan on kuultu.

– Osa rakennuksista on kylmiä. Keskusteluissa on käynyt ilmi, että moni olisi halukas pitämään puodit auki myös talvisin, mutta ilman lämmitystä se ei ole ollut mahdollista.

Strömforsin ruukin letkutorni Ruotsinpyhtäällä.
Kallistunut letkutorni kaipaa oikomista. Kuva: Antro Valo / Yle

Uusi omistaja aikoo selvittää, voidaanko tiloihin saada lämmitystä kajoamatta historiallisiin arvoihin. Esimerkiksi Strömforsin ruukin maamerkkinä tunnettu vanha paloasema letkutorneineen on yksi tällaisista kohteista. Sen tiloissa toimii kesäisin kolme yrittäjää.

Historia paremmin esiin

Museotoiminta halutaan säilyttää alueella jatkossakin. Alapajassa ollut konttorimuseo on ollut jo jokusen vuoden suljettuna. Konttorimuseossa on nähtävillä muun muassa Ahlströmin tehtaan tuotteita ja ruukin vanhan pääkonttorin huonekaluja. Se haluttaisiin avata jälleen yleisölle.

Strömforsin ruukin pajamuseo.
Konttorimuseon tavarat on inventoitava ennen kuin ne voidaan siirtää toiseen tilaan ja avata näyttely jälleen yleisölle. Kuva: Antro Valo / Yle

– Esineistö on tarkoitus siirtää alapajassa toiseen tilaan. Tavaroiden inventointi ei valitettavasti vain ehdi vielä tulevalle kesälle, harmittelee Aleksi Uusitalo.

Strömforsin ruukissa on Aleksi Uusitalon mielestä muutoinkin kiinnostavaa historiaa ja sitä halutaan tuoda esiin entistä enemmän. Alueella voisi järjestää kävelykierroksia ja kertoa talojen historiasta opastetauluissa.

Strömforsin ruukkialue Ruotsinpyhtäällä.
Uusi omistaja haluaa parantaa rakennusten hyötykäyttöä ja mahdollistaa yrittäjien ympärivuotinen toiminta. Kuva: Antro Valo / Yle

Rakennusten korjausvelaksi on aiemmin arvioitu noin kaksi miljoonaa. Aleksi Uusitalo ei osaa arvoida kuinka paljon kaikkiin uudistuksiin tulee kulumaan rahaa. Störmforsin ruukin kehittäminen kokonaisuutena on Uusitalojen perheyritykselle pitkän ajan projekti.

– Täällä on tosi paljon hyvää toimintaa ja hyviä yrittäjiä. Meidän tehtävämme on olla mahdollistajana ja tukemassa heitä, jotta saamme ruukin ja sen palvelut entistä kiinnostavammiksi, sanoo Uusitalo.

Herättikö juttu ajatuksia? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 8.4.2022 klo 23.00 saakka.

Lue lisää: Historiallinen Strömforsin ruukki löysi ostajan – kahdeksan rakennusta käsittävän alueen hinta on noin 150 000 euroa

Yksi Suomen vanhimmista ja parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista myytävänä, 8 rakennusta kaupan – ostotarjoukset jätettävä elokuun alussa

Loviisan Strömfors heräsi uudelleen henkiin tehtaan lakkauttamisen jälkeen – Vuoden uusmaalainen kylä on aktiivisten asukkaiden henkireikä

Suosittelemme sinulle