Hyppää sisältöön

Romaniväestö kohtaa yhä syrjintää arjessa – arkiset kanssakäymiset vähentäisivät ennakkoluuloja

Oppivelvollisuuden laajentuminen 18-vuotiaaksi saakka on kajaanilaisen Tanja Svarts Lindgrenin mukaan tärkeä askel romaninuorten parempaan työllistymiseen.

Kajaanilaiset Tarja Svarts Lindgren ja Ramona Gröngvist Kajaanin kaupunginteatterilla romanien kansallispäivän juhlallisuuksissa.
Romanien kansallispäivää juhlittiin Kajaanissa etukäteen kaupunginteatterilla. Kuva: Joni Takalo / Yle
Joni Takalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänään vietetään romanien kansallispäivää. Kajaanissa kansallispäivää juhlittiin etukäteen jo keskiviikkona kaupunginteatterilla.

Romanivähemmistö kohtaa yhä arjessa syrjintää muun muassa töihin pyrkiessään. Kajaanin romanityöryhmän sihteeri Ramona Grönstrand kertoo, että yksi keino vähentää syrjintää on arkinen kanssakäyminen romanien ja valtaväestön kesken.

– Kyllä kanssakäymisen lisääminen on yksi parhaita keinoja vähentää ennakkoluuloja.

Kajaanilaisen Tanja Svarts Lindgrenin mielestä yksi tärkeä muutos yhteiskunnassa romanien hyväksi on oppivelvollisuuden laajeneminen 18-vuotiaaksi saakka. Tällä tavoin nuoret romanit pysyvät koulussa pidempään ja se antaa paremmat eväät elämään.

– Monesti romaninuorilla alkaa elämässä semmoinen toinen vaihe, missä opiskelu ei enää kiinnosta. Nythän opiskelu on lain mukaan velvollisuus suorittaa, ja olen tosi tyytyväinen tästä.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele ja katsele mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle