Hyppää sisältöön

Yhtäkkiä 9. kerroksen saunan ikkunaan ilmestyi ihminen – asukkaat yllättyivät, kun kiipeilijät nousivat kerrostalon seinää ilman turvavarusteita

Helsingin Jätkäsaaressa ainakin kahden kerrostalon katolle on kiivetty ilman suojavarusteita. Poliisi varoittaa hengenvaarallisesta hölmöilystä ja kotirauhan rikkomisesta.

Kaksi nuorta miestä kiipeää kerrostalon seinää ylös. Kerrostalon pinta koostuu pitsimäisistä rakenteista.
Miehet kiipesivät eilen Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan kerrostalon katolle saakka ilman suojavarusteita. Kuva: Lukijan kuva
Varpu Helpinen

Useat Helsingin Jätkäsaaren Pitsitalossa asuvat havahtuivat eilen keskiviikkona siihen, että kerrostalon ulkoseinää pitkin kiipesi kaksi nuorta miestä. Asukkaiden mukaan ainakin toisella oli pieni videokamera päässään.

– Istuimme perheen kanssa yhdeksännen kerroksen saunassa, kun ikkunaan ilmestyi ihminen. Ensimmäinen ajatus oli, että jokin huoltomies, mutta sitten tajusin, että hän on matkalla ylös ilman mitään suojavarusteita, silminnäkijänainen kertoo.

Hän ei tiedä, näkikö nuori mies saunaan.

– Ei hän jäänyt katsomaan, katolle pääseminen näytti olevan suunta. Näin vanhempana olin lähinnä peloissani siitä, ettei hänellä ollut mitään suojavarusteita, ja siitä puhuttiin lasten kanssa.

Yksi asukkaista ehti ottaa kiipeilijöistä pari kuvaa omalta parvekkeeltaan ja soitti hätäkeskukseen. Paikalle hälytetty poliisipartio ei enää tavoittanut kiipeilijöitä.

Ylen tietojen mukaan Jätkäsaaressa myös toisen kerrostalon ulkoseinää pitkin on kiivetty kattoterassille.

Helsingin poliisilaitos ei puhu ilmiöstä

Eilisen Pitsitalon kiipeilyn lisäksi alueelta on tullut maaliskuun lopussa ilmoitus päiväkodin katolle kiivenneistä kolmesta nuorukaisesta.

– Tässä hölmöilyssä on riskinä hengenvaara, ote voi livetä esimerkiksi seinustalla olevan jään takia. Lisäksi ollaan hyvin äkkiä kotirauhan rikkomisen piirissä, jos asuntoihin kurkitaan tai kuvataan sisään, rikoskomisario Jere Roimu sanoo.

Kotirauhan rikkominen ja salakatselu ovat asianomistajarikoksia eli asukkaiden pitää tehdä asiasta rikosilmoitus.

Asukkaiden mukaan kiipeilijät jakoivat kuvia ja videoita Instagramiin ja TikTokiin, mutta Yle ei löytänyt näitä enää myöhemmin saamillaan käyttäjätunnuksilla ja hakusanoilla.

Urbaani kaupunkikiipeily eli roofing leviää maailmalla nimenomaan sosiaalisen median kautta. Myös Yle esitti aiheesta dokumentin jo vuonna 2017.

Helsingin poliisi toivoo kaikista kiipeilijöistä ilmoituksia hätäkeskukseen. Se on kiinnostunut myös sosiaalisessa mediassa levitettävästä materiaalista.

Kaksi nuorta miestä kiipeää kerrostalon seinää ylös. Kerrostalon pinta koostuu pitsimäisistä rakenteista.
Kuvat napannut Pitsitalon asukas soitti hätäkeskukseen, mutta kiipeilijät ehtivät häipyä ennen poliisin tuloa. Kuva: Lukijan kuva

Pitsitalo valittiin vuoden 2014 parhaaksi betonirakenteeksi Betoniteollisuus ry:n järjestämässä kilpailussa. Se on kuuluisa paitsi kauniista, pitsimäisestä ulkomuodostaan myös huonosta rakentamisesta ja kosteusvaurioista.

Talo on Helsingin kaupungin asunnot -yhtiön eli Hekan vuokratalo. Hekan tekninen johtaja ja talon isännöitsijä eivät ehtineet vastata Ylen yhteydenottoon.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 8.4. kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle