Hyppää sisältöön

Sariola tarvitsi tiekarhua avuksi, mutta Suomen vanhin tivoli nousee kinostenkin keskelle

Tivoli Sariola avaa kautensa kahden välivuoden jälkeen Lahdessa sunnuntaina. Laitteistojen kasaaminen pääsi alkamaan, kun lumimyräkän jäljet saatiin siivottua pois alta.

Tivoli Sariola avaa kautensa Launeen perhepuistossa Lahdessa. Monitoimimies Viktor Kaiser aloitti tivoliuransa jo 1985. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Janne Nykänen / Yle
Tuija Veirto
Avaa Yle-sovelluksessa

Tivolit käynnistelevät kiertuetoimintaansa. Ensimmäisenä liikkeelle lähtenyttä keravalaista Tivoli Sariolaa oli vastassa lumimyräkkä, kun tivoli saapui ensimmäiseen kohteeseensa Lahteen.

– Kaikenlaista säätä on nähty, mutta en muista aiemmilta vuosilta vastaavaa, Tivoli Sariolan toimitusjohtaja Ville Sariola päivittelee alkuviikon kokemuksia.

Tivolin rakennustyöt ja laitteiden pystytys viivästyivät vuorokaudella. Työt alkoivat sujua, kun tiekarhu ja aura-auto olivat käyneet siivoamassa jäät ja lumet pois tapahtuma-aukiolta.

Sariolan piti avata porttinsa tänään lauantaina, mutta sään aiheuttamien vaikeuksien vuoksi tivoliin pääsee vasta sunnuntaina.

Kolme oransseihin huomiotakkeihin ja kypäriin sonnistautunutta miestä rakentaa hevoskarusellia talvisessa maisemassa.
Perinteinen hevoskaruselli on Tivoli Sariolan suosituin laite. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Töitä tarjolla

Tivoli Sariola on Suomen vanhin tivoli. Nyt käynnistyvä kesäkiertue on 134., ja keravalaisen perheyrityksen johdossa on jo 5. sukupolvi.

Koronarajoitusten vuoksi tivoli joutui hyppäämään kevään kohteiden yli kahtena vuonna peräkkäin. Nyt toivotaan, että koko puolivuotiskausi saadaan vietyä läpi alusta loppuun kokonaisena.

Tivolissa töitä paiskoo nelisenkymmentä työntekijää, vakituisia heistä on kymmenkunta. Vierailupaikkakunnilla töitä on tarjolla vaihtelevasti.

Violetteihin takkeihin pukeutuneet kaksi naista pesevät harjalla ja vesiruiskulla Tivoli Sariolan kuorma-autoa talvisessa maisemassa.
Ajoneuvojen pesutiimi työssään. Tivolissa työntekijöillä on monta roolia ja kaikki osallistuvat esivalmisteluihin. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Tapahtuma-alaa piinaava työvoimapula vaikuttaa myös tivoleiden rekrytointeihin. Vaikka paikkakuntakohtaisesti lyhyempiin pesteihin tuli enemmän hakijoita kuin voitiin ottaa, koko kiertueen ajaksi kausityöntekijöitä ei ole meinannut löytyä.

– Muutama paikka on edelleen täyttämättä. Tilanne on käsittääkseni vastaavanlainen muissakin tivoleissa, kertoo viestintäpäällikkö Tinna Kontinen.

Hän toivoo, että tekijät löytyvät matkan varrelta.

– Jos jotakuta vaikka kiinnostaa, kuinka maailmanpyörä kasataan, nyt siitä voisi saada oppia, Ville Sariola vinkkaa.

Kaksi kypäräpäistä miestä korjaa tellingeillä seisovaa, junan näköistä huvipuistolaitetta talvisessa maisemassa. Etualalla peililasilla varustettu koppi, jonka seinää vasten on nojallaan Tivoli Sariola-tekstillä ja virtahevosen kuvallavarustettu kyltti.
Polttoaineiden hinnannousun takia Sariola viipyy kohdekunnissa aiempaa pitempään. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Lahdessa avautuva tivoli on auki reilun viikon verran sunnuntaista alkaen. Eteenpäin karavaani jatkaa pääsiäisen jälkeen.

Polttoaineiden hinnannousun takia paikkakunnat on valittu entistä tarkemmin ja niissä viivytään pitempään. Vierailupaikkakuntia on kymmenen, aiemmista pois jäävät Hyvinkää ja Iisalmi.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 10.4.2022 klo 23:een saakka.

Suosittelemme